5.1 C
Timișoara
joi 21 noiembrie 2024

„Perla Banatului” mărire și decădere

Perla Banatului mai poate oferi multe dacă ar fi o voință adevărată nu doar prezența „Marianelor”

Era un timp, nu de mult apus, când oricine din cuprinsul acestei țări a auzit măcar în treacăt despre stațiunea Buziaș. Dar foarte mulți suferinzi chiar au venit aici în mijloc de pustă bănățeană să se tămăduiească de diverse afecțiuni. Aerul, dar mai cu seamă apa de Buziaș nu avea nevoie de recomandări deosebite. I-a mers bunul renume de secole.

Din păcate acele vremuri au apus aproape iremediabil. Oricine vrea să facă un simplu experiment este invitat să între într-o dugheană oarecare sau într-un magazin cu mult ștaif și să ceară o banală butelie de apă minerală gazoasă de Buziaș. Oricât ar fi de super, mega ori giga centrul comercial îndrăznețul pe care l-a lovit setea va fi văzut de vânzătoare ca cineva de pe altă planetă. „Așa ceva nu mai avem de tare mulți ani” va fi în cel mai bun caz răspunsul ori doar un zâmbet condescendent ca pentru cineva cu judecata zdruncinată. Și acest examen comercial vă rog să-l faceți aici în județul nostru. În alt capăt de țară poate nici nu vor înțelege ce înseamnă „apă de Buziaș” sau în ce regiune se află respectiva localitate.

Dar să vedem ce e cu Buziașul acesta? Ce l-a făcut renumit?

Buziaș (Buziásfürdő, Busiasch) este un oraș chiar în centrul județului noastru. Datorită izvoarelor sale medicinale, a fost cândva unul dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din Ungaria și apoi din România. La vremea respectivă a fost inclus în mai multe cataloage internaționale și a fost adesea numit „Perla din Banat”.

Dar să vedem mai întâi de unde ar putea proveni acest nume. Să fie acel moș Bâzieș de care spune legenda?
Conform opiniei acceptate de majoritatea lingviștilor, denumirea așezării provine din slava bozje care înseamnă bătrân sau din maghiară veche buzjás (loc plin de bătrân). Potrivit altora, provine din cuvântul turcesc buz (gheață, referindu-se la temperatura scăzută a apelor minerale) sau din slava boza (băutură alcoolică acidă, referindu-se și la natura apelor minerale), sau poate de la o Busia, Nume de familie Bisia. Oricare din variante ar putea fi credibilă.
Prima mențiune demnă de încredere a acesteia apare într-o scrisoare de donație a regelui Carol Robert din 1321. În 1369 a fost menționat ca Buzus, iar în secolul al XV-lea ca Bozas, Bezias, Bozyazek și în 1610 ca Bozzás. Este listat ca Busiesch pe harta militară lui Mercy realizată în anii 1720. În secolul al XIX-lea devine permanent numele maghiar Buziás, căruia i s-a adăugat sufixul „fürdő” la 30 iunie 1905, în timpul reformei denumirilor de localități. După trecerea Banatului la administrația Regatului României în 1919, Buziaș a devenit numele oficial.


Pe noua stemă a orașului, adoptată în 2019, doi lei dețin o hidra, referindu-se la apele curative locale și la utilizarea lor. Cei trei ciorchini de struguri așezați în câmpul albastru inferior reprezintă cele trei așezări care alcătuiesc orașul și se referă și la viticultura din zonă. Coroana zidului cu trei vârfuri indică rangul orașului.

Orașul este situat pe terasa superioară a Timișului, puțin la nord-est de centrul Banatului istoric, la intersecția zonelor joase și a dealurilor. Înălțimea medie deasupra nivelului mării este de 128 de metri, iar aria sa conform granițelor trasate în 1968 este de 105,2 km patrați. Suprafața construită este de 6,26 km2, din care Buziaș este de 3,27 km patrați, Silagiu este de 1,84 km2, iar Bacova este de 1,15 km2. Se învecinează cu satul Racovița la nord, cu satul Darova la est, cu satul Chevereșul Mare și cu satul Nițchidorf la vest și cu județul Caraș-Severin la sud. Este situat de-a lungul drumului județean DJ 592 care leagă Timișoara și Lugoj, la 34 de kilometri sud-est de Timișoara și la 20 de kilometri sud-vest de Lugoj. Pe lângă drumul public, se putea ajunge și pe calea ferată din direcția acestor două orașe. Dar cum calea ferată devine ceva atât de exotic greu de crezut că cineva se mai încumetă să încerce o aventură.

Conform descoperirilor arheologice, zona din jurul Buziaș era locuită înă din perioada ultimelor secole î.e.n. Potrivit unor surse, castrumul Centum Putei sau Ahibis a fost situat aici în epoca romană, deși săpăturile nu au confirmat cert acest lucru. După unii savanți (Al. Borza, D. Tudor), apele sale medicinale erau deja cunoscute în antichitate, deși primele izvoare sigure datează din Evul Mediu.
În anii 1071 și 1072, sunt menționate o „câmpie Buzias” în legătură cu invazia pecenegilor, iar apoi o altă consemnare în legătură cu campania regelui maghiar Solomon, însă, este puțin probabil ca aceștia să fi trecut chiar pe aici. Poate doar prin zona respectivă în sens mai larg. Alți cărturari tind să creadă că acel loc misterios s-ar fi aflat undeva în împrejurimile Belgradului.


Așezarea este menționată în documente pentru prima dată în 1321. Până la începutul secolului al XIX-lea a fost un sat neînsemnat, departe de principalele rute ce străbăteau câmpia. Își datorează faima efectelor curative ale izvoarelor de apă minerală locale, care au fost analizate științific pentru prima dată în 1811. Deși despre apă și beneficiile ei se cunoaștea cu mult în urmă.
Prima sa mențiune evidentă, despre care se dovedește că se referă la așezarea de astăzi, apare în scrisoarea de donație a regelui Carol Robert din 26 februarie 1321, prin care dă Buzias în comitatul Severin nobililor Bulyeni din Szörény, în schimbul serviciilor lor curajoase. Pe vremea aceea, Buzias era probabil centrul unei moșii în jurul căreia s-au construit mai multe locuințe. În 1479, familia lui Demeter Murányi a deținut-o, iar apoi a devenit proprietatea Bésáns of Béli.

Nu ne-au rămas prea multe date din timpul epocii otomane. Primul recensământ hambsburgic din 1717 îl menţionează cu 36 de case locuite de iobagi români. La acea vreme, era un sat de dimensiuni medii din raionul Ciacova, locuitorii săi se ocupau în principal în agricultură. Austriecii stabiliți nu au restabilit relațiile de proprietate înainte de stăpânirea turcă, ci au declarat Buzias proprietatea trezoreriei și l-au făcut parte din moșia hevereșul Mare. În 1779, Banatul intrat sub stăpânire maghiară. În 1807, Buziás a devenit un centru mai important.

În 1808, erau 1.000 de locuitori, 700 de români și 300 de maghiari. Până la începutul secolului al XIX-lea, a fost o aşezare mică, neînsemnată, departe de principalele rute e străbăteau câmpia. Își datorează faima efectelor curative ale izvoarelor de apă minerală locale, care au fost analizate științific pentru prima dată în 1805, dar la acea vreme s-a primit un răspuns nefavorabil. Deși despre apă și beneficiile ei se cunoaștea cu mult în urmă.
Medicul Johann Bernhard Lindenmayr, care era convins de efectele vindecătoare ale apei, a aranjat ca profesorul Pál Kitaibel, care predă la Universitatea din Pesta, să călătorească la Buziaș. În 1811, Kitaibel a analizat în detaliu apa izvoarelor și a confirmat efectele lor medicinale deosebite, așa că sezonul de scăldat a fost deschis în același an. În anii următori, a început construcția stațiunii balneare: parcul său a fost înființat în 1815, iar primele sale facilități medicale au fost înființate în 1816. În 1816, au fost amenajate cinci izvoare noi, Kitaibel a făcut noi analize și foraje, iar construcția stațiunii a continuat.
Așezarea a fost în scurt timp declarată stațiune, iar construcția parcului său balnear și a facilităților balneare a început imediat după ce a fost speculat acest potențial uriaș. Dezvoltarea semnificativă a început în anii 1850, au fost construite vile, pensiuni, un centru balnear și băi, iar principalele facilități ale stațiunii balneare au fost conectate printr-o colonada acoperită din lemn în stil bizantin. Spre lauda edililor măcar acestă colonadă a fost frumos restaurată în anii din urmă.
Reputația apelor s-a răspândit rapid, iar așezarea a fost declarată oficial stațiune balneară în 1819. Cu toate acestea, Buziaș s-a dezvoltat destul de lent; din cauza lipsei de reclamă. Publicitatea sa a fost cu mult în urmă față de cele ale stațiunilor balneare europene.

Populația a crescut treptat. În jurul anului 1820, s-au mutat 50-60 de familii maghiare din jurul capitalei (de atunci) Bratislava și familii slovace din comitatul Árva, urmate de tot atâtea familii germane și cehe din comitatul Caraș în 1825.
În 1837, a fost deschisă o farmacie (Kurapotheke) și au fost amenajate fântânile de băut Mihály și József. În 1839, Georgije Čokrljan, un medic sârb (ori poate mai degrabă român?) din Becicherecul Mare (Gheorghe Ciocârlan, György Csokerlán), a fost numit medic balnear al Buziașului. Čokrljan a introdus metode științifice în tratamentul medical, a ținut prelegeri și a scris cărți despre apele vindecătoare. În urma strădaniei sale a căpătat o binemeritată reputație în țară.
În anul 1845, a fost fondată o altă farmacie numită Nádor. În timpul revoluției din 1848-49 viața balneară a stagnat, iar tulburările trupelor libere s-au oprit abia în primăvara anului 1849. După înfrângerea Revoluției, casa lui Zsigmond Ormós, care a fost eliberat din captivitate, a devenit locul de întâlnire al fruntașilor maghiari din județul Timiș.
În anii 1850, așezarea a început să se dezvolte semnificativ, perioada fiind denumită prima perioadă de glorie a Buziașului. La acea vreme se construiește Grand Hotel (vis-a-vis de biserica catolică, la intrarea în parc – mai târziu Vila 4 „Banatul”), oficiul poștal, chioșcul mare (cameră medicală, salon, sală de lectură – ulterior cazinou), Oglinda sau Baia Rece (mai târziu Baia 1) și Oțelul sau Baia Caldă (mai târziu Baia 2). Parcul a fost mărit, a fost introdus tratamentul de hidroterapie la sfârșitul deceniului, s-au construit baia de duș și a doua pensiune.
După concordatul din 1867, Ministerul Culturii din Ungaria, care a preluat Buziașul, l-a ridicat în scurt timp într-unul dintre stațiunile balneare de primă clasă din țară. Băile au fost refăcute, fântânile adâncite, o piscină cu apă minerală, o sală de cursuri, au fost construite noi hoteluri, au fost construite biserica catolică, sinagoga și clădirea tribunalului. În 1856–1875, a fost finalizată promenada acoperită (colonadă) în stil bizantin, lungă de 512 de metri, ceea ce a făcut posibilă plimbarea în parc chiar și pe vreme ploioasă. Proiectantul și antreprenorul său a fost Wilhelm Stammer (Vilmos Stammer) din Hamburg; făcea legătura între baia rece, spa, hotelul Bazár și izvoarele József, Mihály și mai târziu Sfântul Anton. Stammer a mai construit hotelul Bazar și vila Margit.

Promovarea dezvoltării serioase și ridicarea orașului Buziás la un oraș balnear binecunoscut poate fi atribuită numelui ministrului educației publice, Ágoston Trefort, care a sprijinit investițiile locale, educația și cultura, iar el însuși a vizitat Buziás de mai multe ori. În semn de recunoștință, localnicii au ridicat un bust de bronz al lui Trefort într-o poiană din parc în timpul vieții sale, în 1883, care a fost opera sculptorului Adolf Huszár. În apropiere se afla banca lui Ferenc Deák ridicată în 1869, proiectată de Ferenc Kolbenheyer și sculptată de Béla Seenger – Ferenc Deák s-a tratat de mai multe ori la Buziás, conform tradiției, era unul dintre locurile lui preferate de cazare.

Între 1874 și 1884, aproape 11.000 de oaspeți au vizitat centrul balnear, dintre care 1.453 erau veniți din România și Serbia. Mulți oaspeți veniți la băi au stat în case private pe durata tratamentului; mulți oameni au venit doar pentru o zi să se relaxeze în parc.
În 1886, aici a avut loc cel de-al XXIII-lea Congres al Medicilor și Naturaliștilor Maghiari. În 1890, 1.239 de oameni se tratau în Buziaș. Oaspeții au fost găzduiți în 150 de camere (o sută în cele trei vile ale așezării și cincizeci în casele persoanelor fizice).
La începutul secolului al XX-lea, centrul balnear era deținut de magnatul șvab Jacob Muschong, care a extins în continuare instalațiile și a înființat o fabrică de îmbuteliere a apei minerale.
Principala atracție a orașului este parcul balnear central înființat la începutul secolului al XIX-lea, care a fost ulterior extins și dezvoltat, promenada acoperită (colonada), fântânile, micile magazine, precum și vile și băile clasiciste și Art Nouveau construite în jurul orașului parc. Cele mai multe dintre ele au căzut în paragină până la sfârșitul secolului al XX-lea, dar unele clădiri au fost renovate la începutul secolului al XXI-lea.
În 1919, a devenit parte a României, iar în 1948, comuniștii veniți la putere au naționalizat centrul balnear și au construit blocuri de apartamente, fabrici industriale și hoteluri potrivite pentru a găzdui mulțimi mari. La sfârșitul secolului al XX-lea, economia deficitară a dus la declinul vieții balneare, iar după schimbarea regimului, relațiile de proprietate neclare au împiedicat dezvoltarea.
Despre ridicare și decăderea „Perlei Banatului” și posibila ei renaștere și alte lucruri și fapte demne de a fi cunoascute vom mai depăna povești și în alte episoade ce vor urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cazinourile din Macao: rivalul asiatic al Las Vegas

Când te gândești la cazinouri și jocuri de noroc, aproape instant îți vine în minte Las Vegas, cu toate luminile și nebunia lui de...

Premiere, promoții și oferte speciale la EXPO MOBILA TIMIȘOARA

În 21 noiembrie, ora 10.00, EXPO MOBILA TIMIȘOARA și-a deschis porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie...

Citește și :