0.1 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

FOTO – VIDEO | Muzică de fanfară, paradă militară și patriotism de Ziua Imnului Național la Timișoara

Anual, în 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național. „Deșteaptă-te, române!”, cântec pe versurile lui Andrei Mureșanu a marcat Revoluția de la 1848. În toată țara, autoritățile publice, dar și organele de apărare sărbătoresc ziua imnului în acorduri de fanfară militară, parade, dar și discursuri publice. 

La Timișoara a fost organizat un ceremonial desfășurat în Piața Libertății. Ceremonia a început la ora 10:00, în pricesne bisericești și rugăciune.

Apoi a urmat discursul susținut de prefectul Mihai Ritivoiu. Acesta a vorbit despre impotanța imnului național. „Deșteaptă-te Române este un reper important al identității noastre. Imnul național a mobilizat românii în momentele de răscruce ale istoriei. Astăzi, pe drumul libertății și al democrației pe care l-am ales, trăim cu emoție fiecare moment pe acordurile lui Andrei Mureșanu (…). Sper să ascultăm în aceste zile de cât mai multe ori ‘Deșteaptă-te, române!’, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris. La mulți ani imnului național!, La mulți ani, România! și, mai ales, La mulți ani tuturor românilor!”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu în timpul discursului său.

Prezent la eveniment a fost și viceprimarul Cosmin Tabără. Acesta a mintit despre clipele Revoluției de la 1989, când „Deșteaptă-te, române” a răsunat la Televiziunea Română, dându-le curaj românilor. „Onorată asistență, domnule prefect, domnilor comandanți. La scurt timp după ce am celebrat Ziua Tricolorului, sărbătorim un nou semn al statului român și anume imnul național. ‘Deșteaptă-te, române’ este imnul pe care îl regăsim după 1989. Știm ce am trăit la acea dată și cum îl ascultam în data de 22 spre 23 decembrie, când la București erau acele lupte la Televiziunea Română. Emisiunile erau întrerupte, iar la telezivor se punea acest cântec tocmai pentru a ne trezi și a trăi, dar și de a ne aude aminte și a fi patrioți. Imnul s-a născut din patriotism, la Revoluția de la 1848. Apoi, în timpul competițiilor sportive, de fiecare dată când simțim și trăim românește, devenim mândri (…)”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără în timpul discursului său.

Imnul României a fost apoi intonat de autoritățile prezente lșa fața locului, în acrod de fanfară militară. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea forțelor de ordine prezente în Piața Libertății: militarii Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere Decebal, Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, funcționari publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Timișoara, militari din cadrul ISU Banat, polițiști din cadrul IPJ Timiș, polițiști din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, polițiști locali din cadrul Direcției Generale a Poliție Locale din Municipiul Timișoara. Muzica a fost intonată de Brigada 18 Cercetare și Supraveghere Decebal.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

CIRCUIT 89 Concurs de tip „treasure hunt”, cu premii, pentru liceeni, despre Revoluția din Decembrie 1989

Timișoara 1989 a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc. De aceea, România nu are voie să uite. Suntem datori să lăsăm în...

Fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, omagiat la împlinirea vârstei de 70 de ani

În anul în care Universitatea Politehnica Timișoara aniversează 100 de ani de la prima generație de absolvenți, conducerea instituției a ținut să-l omagieze, cu...

Noi proiecte derulate de CCIAT

Citește și :