25.9 C
Timișoara
joi 19 septembrie 2024

Patru zile de activități culturale de Ziua Județului Timiș 2024 | FOTO-VIDEO

Timp de mai multe zile, la Timișoara sunt programate mai multe evenimente prin care se sărbătorește Ziua Județului Timiș. Pe 28 iulie, în orașul de pe Bega era instalat primul prefect al administrației românești, în persoana lui Aurel Cosma. În cinstea evenimentului, la Palatul Administrativ a avut loc o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș.
Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din județ, ai bisericii, foști conducători ai consiliului județean, cu toții au participat la momentul festiv.

Publicul pasionat de cultură este invitat la „Expoziție de presă istorică”, organizată în foaierul Palatului Administrativ, unde materialele expuse, din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, vor ilustra momente cheie din evoluția județului.

Expoziția „Arme care au făurit România” pune în lumina reflectoarelor replici ale armelor dacice și săbii ale eroilor naționali, fiecare cu propria sa poveste în istoria României.

Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului” oferă o perspectivă rară asupra unei colecții selecte de peste 40 de arme albe. De la spadele medievale până la armurile strălucitoare, fiecare piesă este un portal către lumea cavalerilor și eroilor din trecut.

„Patrimonium 2022-2023” este o expoziție care își propune să vă surprindă și să vă încânte cu cele mai noi și valoroase achiziții, donații și restaurări. Veți putea admira peste 500 de exponate, fiecare cu povestea sa. Printre piesele de rezistență se numără fascinanta pictură „Legenda din Caransebeș”, portretul impunător al lui János Bachó de Dezsér și cel al generalului Kristof Károly Piatsek. De asemenea, colecția Virgil Birou aduce un plus de diversitate și bogăție culturală.

Uniforme, arme și piese de echipament militar specifice armatelor habsburgice, otomane și române. Toate pot fi studiate în cadrul expoziției „Istoria militară a Banatului”.

Muzeul Național al Banatului aduce laolaltă uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial a armatei române.

„Istoria militară a Banatului” este găzduită de Bastionul Theresia, la parterul clădirii, fiind expuse 20 de uniforme.

Ziua de 28 iulie comemorează instaurarea administrației românești în județul Timiș, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Atelierele de artă urbană pentru copii continuă la fostul cinema Arta

Asociația Proteszt continuă proiectul „Streetart x Arta – ateliere pentru copii” cu două sesiuni de artă urbană în 22 septembrie, la fostul cinema Arta...

Regiunea Vest, prima din România care va avea o strategie pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice, printr-un proiect implementat de ADR Vest

Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în elaborarea unei strategii pentru un viitor rezilient...

Citește și :