9.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Spectacolul Sidy Thal – coproducția Teatrului German de Stat cu Teatrul Evreiesc de Stat București – a fost selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT)

Sidy Thal, prima coproducția a Teatrului German de Stat Timișoara cu Teatrul Evreiesc de Stat București, este parte din selecția oficială a Festivalul Național de Teatru – București. Ediția 34 se va desfășura în intervalul 18-27 octombrie 2024.

Echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru este formată din Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu. Juriul a ales anul acesta formulele dramaturgice provocatoare, relevante fie prin temă, fie prin mijloacele de construcție, încercând astfel să oglindească diversitatea și relevanța dramaturgiei din România: „Considerăm că teatrul românesc este într-un moment în care vocile dramaturgice se diversifică din ce în ce mai mult, rolurile autorilor și autoarelor în echipele de creație merită analizate și susținute programatic, cadrele de vizibilitate a dramaturgiei locale devin tot mai numeroase.” – a anunțat echipa curatorială.

Întreg argumentul și structura festivalului, aici: https://fnt.ro/2024/festivalul-national-de-teatru-editia-34-argumentul-structura-si-selectia-de-spectacole/ 
Spectacolul, scris în tandem de Thomas Perle și de Clemens Bechtel, primul beneficiind de o rezidență creativă în anul Capitalei Culturale la Timișoara, și regizat de Clemens Bechtel, spune povestea atacului antisemit desfășurat la 26 noiembrie 1938, când două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Atentatul fusese comis de de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite.

Istoria se împletește cu destinele personale ale celor implicați în acest eveniment. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Sidy Thal este o încercare de a reconstitui, cu ajutorul specialiștilor de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”, atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah. 

Cu: Enikő Blénessy/Viorica Predica/Maia Morgenstern, Silvia Török/Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu/Mircea Dragoman, Richard Hladik/Mihai Prejban.
Regie: Clemens Bechtel • Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza • Muzică: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgică: Dan Druță • Asistență de regie: Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu 
Mai multe detalii despre Sidy Thal, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/spectacole/sidy-thal/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu. Intrarea în turul II a independentului a fost neașteptată, prezidențiabilul neparticipând în campanie la dezbateri cu...

Cum să asortezi pantofii cu ținuta? Trenduri de modă disponibile online

Atunci când ne gândim la ținuta perfectă, ultima piesă pe care o alegem sunt pantofii. Cu toate acestea, pantofii au puterea de a schimba...

Citește și :