Evenimentul cultural de joi, 28 iulie, a fost un cu totul deosebit pentru lugojeni, dar și pentru întreaga regiunea de vest. Un eveniment care a avut loc în miez de vară, unde toți cei care prețuiesc cultura au fost prezenți.
Dezvelirea plăcii comemorative a fost un moment emoționant. Aceasta marchează activitatea scriitorului și filosofului Camil Petrescu la Lugoj. Promotor al romanului modern, scriitorul și-a început activitatea publicistică la Lugoj, ca redactor-șef al revistei Banatul. Redacția se afla în edificul care acum poartă placa comemorativă a acestuia. În primăvara anului 1986, în atelierul din mansarda clădirii, scriitorul Mircea Nedelciu, unul dintre cei mai importanți expozanți ai curentului optzecist, a scris romanul ”Tratament fabulatoriu”. El a găsit refugiul și inspirația în primăvara anului 1986, chiar în Lugoj.
Edificiul în stil Secession a fost ridicat de Institutul de credit și economii Poporul, înființat în 1900, sub direcția prelatului greco-catolic Ioan Boroș.
Constantin Răducan, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și persoana cu cele mai multe merite în urma dezvelirii plăcii comemorative, vine cu mai multe detalii: ”Am avut șansa să am ateliere în clădirea unde s-au inaugurat cele două plăci comemorative. În această clădire a trecut o parte din literatura română, cum ar fi staționarea lui Camil Petrescu. El a avut aici redacția ziarului Banatul, în 1919, mai exact. Iar, foarte recent, pe când eu aveam atelierul, a fost invitat Mircea Nedelciu, care a stat o vreme, rupt de realitatea bucureșteană, pentru a-și scrie romanul Tratament Fabulatoriu. A stat aici întreaga vară a anului 1987. Aici a găsit timpul necesar și inspirația pentru realizarea cărții. Acest loc a fost o restituire, un loc care face bine oamenilor, chiar socitetății civile, care se formează cu greu în orășelul acesta”.
Dezvelirea plăcii comemorative a fost urmată de lansarea cărții Exerciții de apropiere, avându-l ca autor pe Eugen Bunaru.
Cartea cu titlul semnificativ a început să stârnească deja curiozitatea cititorilor. Invitații prezenți au descifrat cartea lui Eugen Bunaru, prin laude și aprecieri multiple. Autorul cărții conduce cenaclul Pavel Dan, de 20 de ani. Un cenaclu de numele căruia și-au legat existența mai multe personalități ale culturii bănățene, amintite în această carte. Cartea cuprinde interviuri cu marile personalități ale culturii Banatului. Scopul cărții a fost de a fi mai aproape de colegii de breaslă, dezvoltând totodată exerciții de apropiere, declară Eugen Bunaru.
”Exerciții de apropiere: Mă bucur că această carte a apărut tocmai anul acesta. Astăzi, 28 iulie, are loc la Lugoj lansarea cărții, într-un context complex, deoarece tot astăzi a avut loc și dezvelirea unei plăci comemorative, care să marcheze trecerea prin acest oraș cu tradiție culturală. Acest eveniment pune amprenta asupra două personalități, care au trăit în momente istorice diferite. Este vorba de clădirea istorică în care actualmente se află atelierul de pictură al pictorului Constantin Răducan. În continuarea dezvelireii plăcii comemorative, are loc lansarea cărții Exerciții de apropiere. O carte cu interviuri, cu personalități emblematice ale literaturii și culturii din Banat. Totodată cartea extinde sfera dialogurilor, și asupra unor personalități din cultura română, îm general. M-am bucurat când Cornel Ungureanu, în prefața care însoțește cartea, s-a exprimat astfel: Această carte ar putea fi considerată istoria literaturii din Banat. Desigur, este o apreciere măgulitoare, poate ușor exagerată, însă, în esență, într-adevăr caraterizează demersul acesta și substanța acestei cărți. Cartea ilustrează 83 de autori. Artiști plastici, scriitori, medici, psihiatrii, muzicieni. Personalități marcante ale culturii contemporane”, a adăugat Eugen Bunaru.
Cornel Ungureanu, scriitorul și criticul literar istoric, nu întârzie să aducă felicitările cuvenite: ”Cartea s-ar putea numi la fel de bine, Literatura Banatului, deorece sunt cărți în oglindă, sunt cărți care se prelungesc, care se comentează. Cartea lui Bunaru este o carte a literaturii trăite. Literatura se scrie, există o literatură a bibliotecilor și o literatură trăită. Cartea ne aduce aminte de faptul că există în Timișoara scriitori de care ne-am apropiat și care s-au apropiat unii de alții. Ei au trăit frumos, uneori extarordinar literatura. Există o lume a savanților și câteva dialoguri superbe, cu mari oameni de cultură. Exercițiile de apropiere sunt un fel de întâlnire între doi oamenii care știu cum și-au trăit cultura”.