Ana Cîrjea este o prezență constantă pe podiumurile olimpiadelor naționale și internaționale, cea mai recentă performanță fiind la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.
Ana Cîrjea, eleva olimpică din Timiș este cea care a obținut sigura medie de 10 la examenul de Bacalaureat.
Pentru eleva de la Liceul C. D. Loga din Timișoara, examenul de Bacalaureat a fost ocazia de a-și demonstra cunoștințele acumulate.
“La Fizică m-am pregătit din timp, pentru că eram materia de la școală și eram obișnuită cu olimpială. La Limba română m-am pregătit cu ceea ce a trebuit să învăț a clasă și am făcut și meditații, unde am primit să-mi fac niște scheme pentru eseuri. Am primit niște idei. Mi-am făcut scheme de eseurile primite și așa am învățat și la Română. La Bacalaureat mi s-a părut că nu au fost dificultate foarte mare, pentru că, cel puțin la Fizică, au fost calcule destul de frumoase, adică au ieșit rezultate frumoase, numerice”, spune tânăra.
Surpriza la Limba română
Ana Cîrjea recunoaște că se aștepta la notele obținute la Matematică și Fizică, însă rezultatul de la Limba română a luat-o puțin prin suprindere.
“La Română, la subiectul trei, a căzut Moara cu noroc, pe care o știau foarte mulți. La Fizică, m-am așteptat și la matematică, dar la Română nu m-am așteptat să iau chiar 10. Adică mă gândeam că voi lua peste 9,50, dar m-aș fi gândit că am scăpat ceva la compunere, dar aparent nu”, spune Ana Cîrjea.
Cu Ana am mai stat de vorbă chiar înainte să plece în Georgia, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Alături de alte trei colege din țară. Ana a făcut și acolo performanță, obținând medalia de arfint
Planuri pentru studii în străinătate
Cu un astfel de palmares la 18 ani, am putea crede că Ana este o tânără care nu face altceva pe lângă studiu. Tânăra recunoaște că mai stă pe telefon, dar nu lasă lucrurile să scape de sub control.
„Nu pot să spun neapărat că am gestionat tot, pentru că nu se poate spune că am o dependență, dar stau și eu destul de mult pe telefon. Consider că da, oricum avem acces și la informații de pe telefon. Și problemele de matematică se iau tot de pe telefon, în mare parte. Și, da, aș spune că am putea, de exemplu, dacă studiem dintr-o carte, să lăsăm telefonul în altă cameră, să avem un program mai strict”, spune Ana.
Urmează o perioadă interesantă pentru Ana Cîrjea. Dorește să fie cercetător în matematică și deja a fost acceptată la o universitate de prestigiu din Paris, cu rezultatul de la bacalaureat va aplica însă și la o universitate din Zurich, Elveția.