10.9 C
Timișoara
joi 17 octombrie 2024

Cum au ajuns Sfinții Apostoli Petru și Pavel ocrotitori ai închisorilor românești?

În fiecare an, ziua de 29 iunie marchează sărbătorirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sunt și patronii spirituali ai pușcăriilor românești. Cei doi sunt considerați, de asemenea și ocrotitori ai deținuților, pentru că, la fel ca cei privați de libertate, și aceștia i-au greșit lui Dumnezeu. 

Cei doi pescari, deveniți Apostoli, au ajuns în temniță 

Petru se leapădă de Hristos, la judecată, în Vinerea Mare, atunci când Mântuitorul este condamnat pe nedrept la pedeapsa cu moartea prin răstignire, cel crunt și inechitabil verdict al secolului I. La întâlnirea Apostolică de la Cincizecime, la care au participat peste 120 de oameni, Petru a luat cuvântul a propus înlocuirea lui Iuda în rândul celor 12 apostoli. 

În anii săi de viață, Apostolul Petru a răspândit cuvântul lui Dumnezeu în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică, în Babilon, iar în ultima parte a vieții, în Roma Antică. Petru și-a găsit sfârșitul în vremea persecuțiilor asupra creștinilor, făcute de împăratul Nero, care au început în anul 64. 

Atât Petru, cât și Pavel au fost amândoi arestați. Petru a fost condamnat la răstignire și i-a cerut călăului să-l răstignească cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, ca să se deosebească de Mântuitorul Iisus. El a murit, așadar răstignit, în afara zidurilor Romei, lângă circul lui Caligula, în anul 67 după Hristos. 

Pavel a răspândit și el cuvântul lui Dumnezeu, din Arabia, până în Spania, atât la evrei, cât și la păgâni. Acesta a înființat biserici pretutindeni. Tot în vremea persecuțiilor lui Nero, el a murit decapitat, din cauza unor zvonuri că s-ar fi aflat printre creștinii insurgenții care au incendiat Roma. 

Considerați Martiri, cei doi apostoli sunt considerați sfinți. Aceștia au devenit patroni spirituali ai penitenciarelor românești datorită unor protocoale semnate de Patriarhia Română și Ministerul Justiției în 1993 și 1997.

 

Surse: https://www.parohia-ulm.ro

https://www.crestinortodox.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Weekend festiv la Iulius Town: petrecere inedită la MINA Pop-Up, spectacol de dans contemporan, teatru de păpuși și demonstrații militare

Sfârșitul de săptămână este marcat în Iulius Town cu muzică, dans, dar și cu ateliere interactive și demonstrații spectaculoase. MINA Pop-Up și Le Petit...

Vorbind singur, cu Mircea Pora pe post de maestru al sufletelor pierdute

Scriitor prolific, un autentic maestru al prozei scurte, Mircea Pora surprinde, în cea mai recentă carte a sa de povestiri, intitulată, deloc întâmplător, Vorbind...

Citește și :