Sistemul de Ordine Publică și Siguranță Națională este considerat tot mai neatractiv pentru tinerii din zona de vest, după cum crede Liviu Ștefăniță Marica, directorul Penitenciarului Timișoara.
„În zona de vest n-a fost niciodată un apetit crescut în rândul populației pentru sistemele de ordine publică, apărare și siguranță națională. De aceea facem eforturi în acest sens, în ceea ce privește recrutarea și prezența noastră în școli și licee pentru a-i atrage pe tineri”, spune Liviu Ștefănuță Marica, Directorul Penitenciarului Timișoara.
În cadrul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna – Filiala Arad anul acesta s-au înrolat un număr de cinci candidați înscriși din zona Banat.
Deși înrolarea în sistemul Penitenciar cu ajutorul învățământului pregătitor nu este atractivă pentru tinerii din Banat, în schimb, încadrarea din sursă externă se află la polul opus. „La concursurile din sursă externă, apetitul este crescut pentru că reprezintă probabil o oportunitate de a intra mai ușor în sistem”, este de părere Liviu Ștefăniță Marica.
În ceea ce privește ocuparea posturilor din penitenciar, directorul instituției afirmă: „Ca efective de personal suntem în media națională. Un număr de 385 de cadre, raportat la 446 de funcții. E greu, niciodată nu suntem în grafic la capitolul ăsta, din păcate (…)”, spune Directorul Penitenciarului Timișoara.
Liviu Ștefăniță Marica spune că calculul realizat din cadrul tabelului de funcții nu reflectă standardul la nivel de țară. „Statul (n.r. de funcții) nu este calculat la standardul național din momentul de față. Standardele sunt undeva la peste 460 de funcții pe care penitenciarul ar trebui să le aibă la anvergura pe care o are și la locațiile exterioare”, spune Direcotrul Penitenciarului Timișoara.
În traducere liberă, Penitenciarul Timișoara ar avea nevoie de aproximativ 75 de angajați, pentru a ajunge la standarul la nivel de țară în ceea ce privește ocuparea posturilor. Din cauza nevoii de personal, instituția stă prost cu acordarea concediilor sau zilelor libere. „Dată fiind lipsa aceasta de personal, nu putem să fim la zi cu acordarea de concedii și de zile libere. Orele suplimentare se recuperează corespunzător, dar dacă nu, ele se plătesc colegilor care le-au generat”, spune directorul Penitenciarului.
Mediul de lucru, unul stresant
În ceea ce privește mediul de lucru din penitenciar, un supraveghetor de la Penitenciarul Timișoara are în subordine un număr de 40-50 de deținuți (la secțiile exterioare), până la 180 de deținuți.
Un supraveghetor nu ar trebui să aibă în subordine mai mult de 100 de deținuți în regim deschis, conform standardului de personal. Pe timpul zilei, la regimul de detenție deschis și semideschis ar trebui să fie doi supraveghetori, la numărul actual de deținuți încarcerați în Penitenciarul Timișoara. Totuși, există numai o singură persoană pe tură care se ocupă de paza acestora.
În ceea ce privește serviciile de consiliere pentru angajați, directorul unității spune că aceștia pot beneficia de terapie. Totuși, angajații fie nu se duc la psiholog, fie nu cunosc faptul că pot beneficia de consiliere psihologică.
„Polițiștii de penitenciare, cei care lucrează în sectorul operativ și lucrează în contact direct cu deținuții beneficiază de serviciile unui psiholog de personal. În cadrul Penitenciarului Timișoara această funcție este ocupată. Colegul nostru se ocupă de partea asta, iar toți cei care au nevoie pot apela la el. Deja există un mecanism. Din momentul în care se întâmplă încidente deosebite care ies din tiparul normal este informat și psihologul normal care poartă discuții alături de colegii implicați și pot să-i consilieze chiar și privind chestiuni din viața personală. Fiindcă viața personală impactează pe cea profesională, iar atunci când constatăm că există probleme în viața unui angajat intervenim și pe linia asta”, afirmă Liviu Ștefăniță, Directorul Penitenciarului.