5.9 C
Timișoara
vineri 18 octombrie 2024

Zăpușeală și furtuni, în acest sfârșit de săptămână, în Banat

În acest sfârșit de săptămână, vremea ca fi instabilă, va ploua scurt, pe alocuri, dar vor fi și furtuni cu fulgere, grindină și vijelii.

Meteorologii anunță cod Galben și Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabil de astăzi, 22 iunie, până duminică, 23 iunie, ora 6:00. „În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp”, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea și în Caraș- Severin este valabilă o avertizare meteo, ceva mai blândă, de Cod Gaben de instabilitate a vremii. Avertizarea este valabilă de astăzi până dminică la ora 10:00.

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, transmite ANM.

Așadar, timișorenii și bănățenii care doresc să iasă din casă în acest sfârșit de săptămână, ar trebui să-și ia și umbrelele cu ei.

Cod Galben și Portocaliu de Ploi

Tot în această perioadă, în Banat, meteorologii emit avertizări de caniculă, de Cod Portocaliu, cu temperaturi de 34 și 37 de grade și disconfort termic ridicat.

„Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate  pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Cetățenii sunt sfătuiți să nu stea la soare în prima parte a zilei, să bea multă apă, să fie îmbrăcați lejer și să evite aglomerația. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a deschis, în municipiile Timișoara și Lugoj Puncte de Prim Ajutor împotriva caniculei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ioana Popescu, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara, va participa la Bienala de Scenografie de la București

Între 18 și 27 octombrie 2024, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara (TGST), Ioana Popescu, va participa la Bienala de Scenografie București, Secțiunea Națională....

Primăria Timișoara intră în parteneriat cu World Monuments Fund pentru reabilitarea Sinagogii din Fabric

Primarul Dominic Fritz și arh. Javier Ors Ausín, manager de program World Monuments Fund (WMF), au semnat memorandumul de înțelegere pentru reabilitarea Sinagogii din...

Citește și :