În Uniunea Europeană, în medie, 20% din tineri și adulți consumă subtanțe interzise, cum ar fi canabisul, cocaina sau amfetaminele. Consumul de substanțe este întâlnit și la noi, ce-i drept, într-un procent mai mic.
Conform unor date publicate de Guvernul României, în România trăiesc peste 6 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Mai bine de 6% din aceștia au consumat măcăr odată în viața lor canabis. Un procent de 0,7% din aceștia au consumat cocaină, 0,1 % din aceștia consumă amfetamine, conform unui desfășurat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie.
Pentru a combate problema consumului de droguri și a crește gradul de conștientizare al elevilor privind riscurile care vin odată cu consumul de substanțe ilegale, Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș a mers în școli să-i învețe pe elevi despre consecințele consumului de substanțe.
În cadrul campaniei „Aleg să spun DA libertății”, peste 3700 de elevi au învățat despre efectele consumului ilicit de substanțe, dar și riscurile la care se supun atunci când consumă. Ei au participat la peste 160 de activități educative. Spre exemplu, aceștia au desenat chiar și planșe informative, alături de polițiști.
Încă de la începutul anului școlar și până în luna iunie, polițiștii au mers în peste 60 de școli din Timișoara și din județ. Proiectul a fost derulat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Timiș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Timiș și Agenția Națională Antidrog Timiș.