4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Timișoara riscă să devină cel mai scump oraș din România! Ce soluții există pentru a opri scumpirile

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu atrage atenția că timișorenii se confruntă cu o serie de creșteri ale tarifelor pentru servicii și estimează că situația va deveni din ce în ce mai rău dacă instituțiile nu vor lua măsuri. 

Reprezentantul guvernului în teritoriu enumeră câteva dintre problemele care duc la deteriorarea nivelului de trai în Timișoara. Dacă va continua tot așa, iar instituțiile nu vor lua măsuri, Timișoara riscă să devină cel mai scump oraș din România. 

Primul dintre domeniile afectate este reprezentat de zona imobiliară. „Este vorba de modificarea calcului impozitelor care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025, prin care valorile proprietăților imobiliare deținute de persoanele impozitate din fiecare județ, după expertize de specialitate. Asta înseamnă că valorile referitoare la materialul din care sunt construite locuințele, anul, vor ceda locul expertizelor care vin și identifică vânzările la zi a apartamentelor din fiecare zonă a orașului”, explică subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Specialistul atrage atenția că, în afară de creșterea accelerată la prețul apartamentelor, vor crește și valorile de la care se calculează impozitul, așadar odată cu ele și impozitele. Acesta estimează că ele ar putea să crească și de trei-patru ori mai mult, dacă se păstrează același procent de impozitare. 

Ovidiu Drăgănescu spune că, în momentul în care valoarea procentului de impozitare crește mai mult, ea ar putea fi redusă de Primării sau Consilii Județene. Totuși, el subliniază că sunt candidați care nu și-au propus să reducă acest cuantum aplicat valorilor proprietăților, ceea ce înseamnă că, de la 1 ianuarie 2025 vom avea proprietăți cu valori de patru ori mai mari față de cele din prezent.

„Bineînțeles, sunt și candidați care nu și-au propus să reducă acest cuantum aplicat valorilor proprietăților, ceea ce înseamnă că, de la 1 ianuarie 2025 vom avea proprietăți cu valori și de patru ori mai mari față de ceea ce este astăzi”, atrage atenția subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Cine sunt cei mai afectați

Sunt foarte puțini timișoreni care să nu aibă măcar un apartament în proprietate, moștenit de la părinți sau de la bunici. Ei vor ajunge să dea de trei sau patru ori mai mulți bani din buzunar, începând din ianuarie 2025. 

O altă chestiune observată de subprefect a fost creșterea costului serviciilor de salubrizare. În doi ani de zile, tariful serviciilor de salubrizare s-a triplat. „Dacă acum doi ani și ceva serviciul de salubrizare era 10 lei pentru fiecare persoană, acum s-a ajuns la 29 de lei și 50 de bani, adică a crescut de trei ori într-o perioadă mult prea scurtă fiindcă prețul serviciilor de salubrizare a fost de 10 lei aproximativ un deceniu”, spune subprefectul Ovidiu Drăgănescu. 

Care este soluția

El crede că soluția pentru aceste scumpiri ar fi: „Cred că la nivelul Primăriei, al Consiliului de Administrație ar trebui luate măsuri pentru reducerea tarifelor și a costurilor. Sunt creșteri peste tot în Timișoara, iar din cauza acestui lucru riscăm să devenim locuitorii celui mai scump oraș din România”, crede Ovidiu Drăgănescu. 

„Orice primar din România se gândește că, dacă impozitele vor crește de patru ori, primăria oricum nu are mult de câștigat, fiindcă partea din buget care reprezintă prelevările de la populație din aceste impozite ajunge undeva în jur de 7 sau 8% din bugetul total. Deci nu ar revoluționa bugetul, iar Primăria Timișoara nu ar fi neapărat bogată”, spune Ovidiu Drăgănescu. 

Cei care vor avea de suferit de pe urma asta sunt cetățenii simpli, timișorenii de rând, care vor scoate mai mulți bani pentru plata chiriei și a utilităților, dar și a produselor sau serviciilor. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :