BNR a inaugurat Muzeul Tezaurului României. Despre cel de la ruşi… avem documente

381

O parte din tezaurul României s-a întors în locul secret unde a stat o perioadă, până când a trecut urgia războiului. La Tismana, în judetul Gorj, s-a deschis Muzeul Tezaurului României. Peştera din apropierea Mânăstirii a adăpostit între 1944 şi 1947 cele 190 de tone de aur românesc. S-a păstrat acolo şi o parte din aurul polonez, restituit după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Construcţia muzeului a început în urmă cu 3 ani, la iniţiativa guvernatorului BNR. A vrut să readucă în memoria tuturor istoria tezaurului românesc. Vizitatorii vor afla detaliile „operaţiunii Neptun”, una dintre cele mai secrete acţiuni ale statului român, în urma căreia tezaurul a fost ascuns în peştera de la Tismana.

Operaţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu reprezentanţi ai bisericii, iar secretul a fost păstrat cu străşnicie ani la rând. Pentru a se asigura că aurul nu va ajunge în mâna germanilor care se retrageau sau a ruşilor care îşi continuau ofensiva, tavanul peşterii a fost căptuşit cu dinamită care ar fi sărit în aer la cel mai mic semn că inamicii ar fi aflat de aurul ascuns aici.

În semn de recunoaştere, guvernatorul BNR a fost decorat de mitropolitul Olteniei.

Evenimentul readuce în discutie recuperarea Tezaurului de la ruşi. Reprezentanţii BNR spun că au fost trimise toate documentele care arată că aurul românesc a fost depozitat în Rusia.

Vizitatorii muzeului vor trece simbolic, printr-o uşă imensă de seif, după care vor ajunge în sala comorii. Aici vor putea vedea lăzile în care era depozitat aurul în timpul războiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.