0.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 ianuarie 2025

Ce se întâmplă pe șantierele celor două stadioane deschise în Timișoara. La al treilea stadion, ,,Dan Păltinișanu”, se așteaptă dispoziția de demolare

În timp ce se așteaptă demolarea stadionului Dan Păltinișanu și începerea construcției noii arene de 30.000 de locuri (în valoare de 160 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat), în Timișoara se lucrează acum la două stadioane.

Șantierul Arenei Eroii Timișoarei, de 10.100 de locuri, făcut de primărie, din Calea Buziașului, avansează în ritm alert.

Investiția de peste 100 de milioane de lei a Primăriei Timișoara pentru primul stadion după 60 de ani a intrat în etapa de realizare a fundațiilor.

În această perioadă, în zona viitoarei Peluze 2 se desfășoară prima etapă a procesului de realizare a fundației, respectiv armare cu fier beton și turnare fundații. În paralel, în zona viitoarei Tribune VIP este pregătit terenul pentru realizarea fundațiilor.

Sunt mulțumit de ritmul de lucru de pe șantier. E o lucrare pe care am început-o acum două luni și deja progresul e vizibil. Este o investiție strategică a Timișoarei de 115 milioane de lei, pe care o finanțăm integral din banii din taxele și impozitele timișorenilor. Arena Eroii Timișoarei va fi un loc pentru toți timișorenii, nu doar pentru sportivi, ci și pentru evenimente sau concerte”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Stadionul va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB și va putea găzdui inclusiv competiții internaționale, va avea 10.101 locuri în tribune, gazon natural și dotări ultramoderne. La parter vor fi vestiare, birouri, cabinet medical, punct de poliție, puncte de prim-ajutor, spații pentru testare antidoping, zona de încălzire și altele. La primul etaj vor fi lojele, oficii și altele spații, iar la cel de-al doilea etaj sunt prevăzute sistemul VAR și cabinetele pentru transmisii TV, cabine pentru presă, o zonă de lucru foto și altele.

Pe o suprafață de aproape 53.000 metri pătrați, primăria va amenaja o parcare cu peste 430 de locuri dar și un parc cu acces liber, dotat cu mobilier urban, iluminat exterior și prevăzută cu echipamente de joacă pentru copii.

Totodată, vor fi amenajate drumuri de acces și căi pietonale, inclusiv o zonă de accesibilitate pietonală tip piață publică la evacuarea din incinta stadionului.

Termenul de execuție este de doi ani și trei luni.

Modenizarea stadionului „Știința” cu zece milioane de euro

Celălalt stadion la care se lucrează este de fapt modernizarea Arenei Știința, care va fi complet reabilitat, iar în zonă vor apărea facilităţi moderne pentru spectatorii care vor merge la meciuri, dar şi pentru cei care vor dori să facă sport.

Lucrările la proiectul futurist de modernizare a Stadionului Știința, de 10 milioane de euro, au demarat în 15 ianuarie 2024, după ce contractul a fost semnat în luna decembrie.

Proiectul cuprinde construcția unei tribune cu o capacitate de 1.500 de locuri, o parcare etajată de 200 de locuri, printre care și patru locuri pentru autocare și 18 locuri pentru persoane cu dizabilități (prima parcare etajată din Timișoara în afara centrelor comerciale), două terenuri de minifotbal (situate chiar pe tribună, practic la etajul trei), vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, cabinet medical, cafenea cu terasă.

Investiția a fost atrasă de Universitatea Politehnica din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Terenul pe care se vor realiza construcţiile are peste 5.000 metri pătraţi, iar lucrările de construcţii vor dura 36 de luni.

Se așteaptă demolarea arenei Dan Păltinișanu

În ședința extraordinară de guvern de la Timișoara, din 25 aprilie, a fost aprobat proiectul indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri”.

Noul stadion din Timișoara, care se va construi în locul bătrânei arene „Dan Păltinișanu“, este una dintre cele mai importante investiții de infrastructură care urmează a fi făcute în capitala Banatului. Va costa peste 165 milioane de euro, bani de la Compania Națională de Investiții, Consiliul Județean Timiș urmând să contribuie din bugetul propriu cu 7 milioane de euro.

Se așteaptă o cerere de demolare pe care CJ Timiș trebuie să o înainteze la CNI.

Stadionul nou nu va avea pistă de atletism, va avea tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat. Tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Timișoara, promovată ca destinație turistică de top la Târgul de turism de la Viena alături de Oradea și Sibiu

Sibiul, Timişoara şi Oradea, cele trei destinaţii turistice din România, se promovează împreună, într-un stand amenajat la Târgul de turism care are loc zilele...

Un bărbat din Timiș a fost prins beat la volan

Un bărbat de 38 de ani din Recaș a fost prins beat la volan. S-a întâmplat în timpul unui control de rutină vineri după...

Citește și :