6.2 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Timișoara: program pilot în premieră națională , vouchere culturale pentru studenți – scopul este de a lărgi accesul și participarea tinerilor la viața culturală și civică a orașului

Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea culturală rămâne la fel de importantă pentru UPT și în 2024. Unul dintre proiecte vizează, de această dată, o deschidere în sens invers, a orașului și a evenimentelor culturale desfășurate în Timișoara pentru studenții Politehnicii.

Studenții Universității Politehnica Timișoara deschiși să-și întregească formarea lor academică și de cercetare cu experiențe culturale inedite, pasionați de teatru, film, muzică, artă vizuală, dans contemporan sau literatură au fost invitați să se alăture programului pilot Vouchere culturale, unic în România, inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională și component a inițiativelor UPT Campus Creativ de a lărgi accesul și participarea studenților la viața culturală și civică a orașului.

„Am fost și rămânem preocupați de un acces cât mai facil la educație pentru tinerii noștri, prin aceasta înțelegând nu doar costuri mici de cazare si masa, ci și participarea la evenimente culturale. Dacă în ultimul an au beneficiat de o serie de evenimente organizate în cadrul campusului Politehnicii, iată că acum ne propunem o deschidere și către oraș. Ne dorim ca la finalul anilor de studiu să nu avem doar simpli absolvenți ci să avem, în același timp, si cetățeni responsabili”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Într-o primă etapă, 25 de studenți de la Arhitectură, Automatică și Calculatoare, Construcții, Electronică, Management, Mecanică, Științele Comunicării și Telecomunicații au răspuns cu interes invitației imediat după lansare, astfel că a fost organizată o prima întâlnire a comunității nou create, pentru a se cunoaște și a configura împreună programul evenimentelor și întâlnirilor până la vacanța de vară, animați de Maria Dombrov, cea care va coordona acest program.

„Voucherele culturale sunt destinate studenților UPT, beneficiari de bursă socială. În acest mod universitatea dorește să contribuie nu doar la formarea profesională a acestora, ci și la dezvoltarea lor personală și culturală, oferindu-le oportunități valoroase în afara domeniului strict academic, prin facilitarea accesului la cultură și educație, respectiv prin integrarea în viața culturală și socială a orașului”, a precizat prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al UPT responsabil, printre altele, și cu problemele studenților.

Întrebați ce așteaptă de la grup și de la Vouchere culturale ca program, studenții au notat nevoile, interesele, căutările și aspirațiile lor: să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe prin consumarea culturii în cât mai multe moduri; să-și dezvolte latura creativă; să cunoască persoane care să-i inspire; să descopere noi aspecte și dimensiuni ale culturii; să exploreze diverse forme de expresie artistică; să-și dezvolte perspectiva asupra lumii; să împărtășească idei și impresii etc.

Acestea vin să confirme motivele pentru care inițiatorii programului – prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector UPT, Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educațional, echipa UPT Campus Creativ – au lansat această inițiativă pilot pe care Universitatea Politehnica Timișoara și rectorul acesteia, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, își propun să o transforme într-o oportunitate pentru toți studenții politehniști în următorii ani.

„După cum o arată și modele educaționale din alte state europene, tinerii sunt expuși la manifestări culturale pe perioada studiilor pentru a asigura o educație completă. La Universitatea Politehnica Timișoara suntem conștienți că odată cu avansul tehnologiei, noile generații de ingineri trebuie să fie mai creativi și mai capabili să folosească resurse diverse pentru a îndeplini sarcini complexe, munca repetitivă rămânând revenind calculatoarelor. Prin acest program pilot vrem să dezvoltăm atât creativitatea, cât și spiritul critic al studenților. Le dăm resursele necesare să acceseze evenimente culturale, îi ghidăm înspre a investi timpul în manifestări valoroase și facilităm dezbaterile despre spectacolele vizionate. Doar susținând educația interdisciplinară putem forma profesioniști care să țină pasul cu evoluția pieței muncii”, a subliniat Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Educațional din cadrul UPT.

Voucherele au valoarea de 150 de lei și pot fi utilizate pentru achiziționarea de bilete la spectacole, cinema, muzee sau pentru cumpărarea de cărți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Tragedia omului”, în regia lui Silviu Purcărete, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Maghiar, revine pe scenă în ultima lună a lui...

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara readuce pe scenă „Tragedia omului”, în regia lui Silviu Purcărete, după capodopera lui Madách Imre, o...

Debut în forță la UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi

UPT Nippon Autumn Fest - Kakehashi, organizat de Centrul Jutsu pentru colaborarea cu Japonia din cadrul Universității Politehnica Timișoara, a debutat în forță. Vineri, 22...

Citește și :