Ion Crețeanu, faimosul rapsod din Craiova, duce folclorul și tradițiile mai departe, însuflețind mulțimi în concertele sale, la fel cum a fost cazul în cadrul recitalului la vernisajul expoziției „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU”.
Rapsodul a cântat, din voce, dar și din cobză câteva cântece din folclorul vechi.
Cine este Ion Crețeanu
Unul dintre ultimii culegători de folclor din România, Ion Crețeanu interpretează cântece vechi din folclorul autentic din satele din Olt și le face cunoscute publicului din zilele noastre. Primul fragment dintr-un cântec vechi l-a învățat de la bunicul lui, apoi a găsit continuarea ani mai târziu pe coperta unei Psăltiri. „La el am auzit prima dată «Cântecul lui Mihai Viteazul». Nu mai ştia decât o strofă. Şi, să vedeţi întâmplare, textul integral l-am descoperit pe colţul psaltirii Sfântului Paisie de la Neamţ”, spune Ion Crețeanu pentru Adevărul.
El a învățat să cânte la cobză – instrument asemenei lăutei, de la Ion Șerban (zis și Tarzan), lăutarul care a acompaniat-o pe Maria Tănase în 1939 în turneul său din America.
Ion Șerban i-a făcut cadou rapsodului din Olt opincile pe care acesta le-a purtat în multe din concertele sale alături de Maria Tănase.
Tot de la Ion Șerban el a cumpărat, în timpul studenției vestita „Cobză a lui Tarzan”. Mentorul său urma să plece la Băile Felix și a hotărât să-și vândă cobza pentru a face rost de bani. L-a sunat pe Tudor Gheorghe și i-a oferit-o pentru 3.000. Interpretul a refuzat. Ion Crețeanu, când a auzit oferta, s-a întors la căminul studențesc, s-a împrumutat de la prieteni și a reușit să strângă 1.500. Mentorul său i-a vândut tânărului student cobza. Interpretul își amintește că a cântat toată noaptea la ea.
Ion Crețeanu are în repertoriu peste 80 de cântece culese din popor. El nu cântă decât folclor autentic.
Sursă: www.adevărul.ro