1.2 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

Florin Poenariu, pictorul care a primit o distincție de la Ministerul Culturii, duce mai departe tradiția veche de peste două secole

Iconografia este un meșteșug transmis din generație în generație în familia Poenariu din Laz, satul din județul Alba. Cu ocazia vernisajului expoziției „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU” pictorul Florin Poenariu a povestit despre meșteșugul familiei sale.

De mai bine de două secole, tradiția s-a transmis din tată în fiu. „Este o tradiție de 220 de ani la mine în familie. De atâția ani, am pictat neîntrerupt. Probabil ancestral s-a transmis în gena noastră acest meșteșug”, declară Florin Poenariu.

Florin Poenariu pictează icoane pe sticlă, după cutumele străvechi ale familiei sale: combinația specifică de culori după modelul clasic, dar și materialele tradiționale cu care lucrează „Sunt icoane pe sticlă trasă manual, exact cum se făceau acum 200 de ani. Folosesc foiță de aur autentică și lucrul acesta face diferența” , spune Florin Poenariu, pictor din satul Laz.

Albastrul de Prusia, nuanță specifică pentru icoanele de Laz

La început de secol XIX, în familia Poenariu erau pictate icoane de dimensiuni mici, cu fond alb. Undeva la jumătatea secolului, în jurul anilor 1840, pictorii de la acea perioadă au început să realizeze și icoane de dimensiuni mai mari. Cromatica s-a schimbat, de asemenea. Meșteșugarii au început să folosească  folosească albastru de Prusia, culoare care avea să devină un element definitoriu pentru icoanele de Laz.

 

Ramele sculptate cu forma unui brânel reprezintă încă un element specific pentru icoanele de Laz.  „Pentru acest brânel aplicat, motivul funiei este simbol al eternității. Suntem singurul centru de pictură din țară unde se folosește acest brânel, cu acest simbol. Când veți vedea o icoană veche cu acest brânel, veți ști că este o icoană de Laz”, spune Florin Poenariu.

Făurirea unei icoane este un proces migălos, care necesită timp. „Dacă acorzi timp lucrării, ai atenție la detalii, rezultatul iese altfel. Pictura pe sticlă este un lucru pe care îl faci cu seriozitate și determinare. Aceasta este rețeta”, spune meșterul din Laz.

Deși vernisajul icoanelor pe sticlă s-a desfășurat la Muzeul Satului Bănățean, icoanele sunt expuse și în biserici. „Am avut expoziție în Biserica din Alba Iulia. De aici, peste trei săptămâni vom pleca în Germania, lângă Berlin, unde vom expune într-o biserică. Este un lăcaș de cult al unei comunități de români”, spune Florin Poenariu.

Icoana este făcută special pentru credincioși, după cum consideră pictorul. Aceștia o interpretează ca o fereastră spre Dumnezeu. Într-un muzeu, icoana devine un obiect de artă ce poate fi analizat cromatic, însă ea este destinată bisericilor.

Florin Poenariu a primit de la Ministerului Culturii în 2020 distincția de „Tezaur Uman Viu” – titlul UNESCO acordat pentru recunoașterea la nivel național a celor care păstrează tradiția și contribuie la transmiterea patrimoniul cultural.

Surse foto:

Fotograf: Andrei Ilcău;

Ziarul Unirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie

Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov,...

Istoria nu se va repeta la 35 de ani!

A început delirul media! De ce? Abonamentul marilor trusturi de presă la banii publici se va încheia! Ceea ce se întâmplă zilele acestea, atacul vehement...

Noi proiecte derulate de CCIAT

Citește și :