1.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

FOTO | Icoanele de Laz, bijuterii expuse la Muzeul Satului Bănățean

Expoziția  „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU” s-a deschis pentru public la Muzeul Satului Bănățean. În clădirea Corpului B, aflat în curtea Muzeului, icoanele înfrumusețează pereții la fel ca într-o biserică.

Pictura icoanelor este meșteșugul transmis din generație în generație în familia Poenariu, tradiție care s-a păstrat până astăzi. De la icoanele în lemn, sticlă, dar și picturile pe pereții bisericilor, meșteșugul familiei de artiști a fost unul cerut, în ciuda faptului că în secolul al XIX-lea în zonă existau mulți zugravi, unii dintre ei, cu școală.

Familia Poenariu erau oameni activi în viața bisericească, epitropi și cantori. Pictura bisericească pentru ei a fost o legătură strânsă cu cărțile bisericești, fiindcă ele le-a deservit drept inspirație.

Din tată în fiu, acest meșteșug a fost dus mai departe timp de peste două secole, deși pictura bisericească nu aducea un mare venit. Pentru familia Laz aceasta a fost mai mult o vocație, decât o meserie.

Laz, micul sat din Județul Alba, este cuibul iconografiei. Icoanele pe sticlă, specifice familiei Poenariu, se pot deosebi prin culorile diferite, albastrul de Prusia, combinația de verde, dar și ramele icoanelor, unice în România. „Albastrul de Prusia este un element definitoriu pentru icoana de Laz. De asemenea veți vedea brânelul aplicat. Motivul funiei este simbol al eternității. Suntem singurii din țară care au folosit acest brânel aplicat. Nicăieri în țară nu există asemenea rame, iar asta le face ușor de recunoscut”, spune Florin Poenariu, pictor originar din satul Laz.



Vernisaju expoziției i-a avut ca invitați speciali  pe părintele Constantin Jinga. La vernisaj a luat parte și Gabriel Rustoiu, direcotrul muzeului Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Din partea Museikon au luat parte la eveniment Dr. Ioana Rustoiu, Elena – Daniela Cucui și Ioan Oprea.

Corala bărbătească „Epifania” din Timișoara a interpretat pricesne bisericești, iar rapsodul din Craiova Ion Crețeanu a minunat oaspeții prezenți la vernisaj cu cântece din folclor, cântate cu multă emoție la cobză, dar și din voce.

Expoziția s-a mai desfășurat la Alba Iulia. De la Timișoara, următoarea expoziție de icoane românești pe sticlă va avea loc în Germania, în apropierea Berlinului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 30 de ani din Timiș s-a aruncat de pe un pod

Un bărbat de 30 de ani s-a sinucis în această seară. S-a întâmplat în jurul orei 19:43. Acesta s-a aruncat de pe un podul...

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Citește și :