1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

FOTO | Proteste în Piața Victoriei! Medicii de ambulator s-au săturat

Acum, în Piața Victoriei din București se află câteva sute de medici, care își strigă nemulțumirea în fața Guvernului. Ei se declară nemulțumiți de suma de bani decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și amenință că vor închide cabinetele din ambulatoriile spitalelor.

Aceștia speră ca Guvernul să majoreze valoarea punctului de consultație, adică suma de bani primită de la CNAS pentru fiecare pacient văzut în abulatoriile spitalelor.

Medicii de toate vârstele, au venit cu uniformele și stetoscoapele și pancarte, pentru a-și cere drepturile: „Adio policlinici, adio consultații gratuite”, „Cu respect ne tratăm pacienții în țară, cu respect tratați-ne ca să rămânem!” sau „Români, în curând veți fi tratați de politicieni!”, sunt doar câteva dintre sloganele medicilor de ambulator.

Flavius Petrica, reprezentantul din Timiș al Asociației Medicilor de Ambulator este unul dintre organizatorii protestului. Acesta se află în Piața Victoriei.

În ultima perioadă, Asociația Medicilor de Ambulator a făcut eforturi pentru a determina Ministerul Sănătății și Guvernul României să aloce mai multe fonduri în domeniul Sănătății.


Negocieri la Ministerul Sănătății, după aproape două săptămâni de grevă japoneză. Reprezentanții medicilor de ambulator s-au întâlnit cu Alexandru Rafila

După aproape două săptămâni de la declanșarea grevei japoneze, reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator s-au întâlnit marți, 30 aprilie, cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila, pentru negocieri.

Aceștia cer identificarea unei soluții pentru o mai bună finanțare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Suma de bani primită pentru fiecare consult în Ambulator este una infimă, față de costurile de întreținere ale unui cabinet medical.

În cadrul întâlnirii a participat Cosmin  Alexandrescu, președintele AMPA, dar și o delegație formată din alți cinci reprezentanți ai asociației. Din partea AMPA Timiș la negocieri a fost prezent Flaviu Petrica.

AMPA cere majorarea sumei plătite de CNAS, respectiv creșterea valorii în lei a punctului/ consultație. „Am fost asigurați că vom fi sprijiniți în demersul nostru”, spune Flaviu Petrica.

În momentul de față CNAS plătește cabinetele din ambulator cu 4,5 lei pentru fiecare punct de consultație. Așadar, pentru fiecare pacient văzut, un medic de ambulator primește aproape 48, 6 lei din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

AMPA își dorește să mărească această sumă sau măcar să alinieze valoarea punctelor de consultație aproape de suma pe care o primesc medicii de familie. „Solicităm majorarea finanțării, adică a  punctului pentru fiecare serviciu medical. Valoarea unui punct este 4,5 lei. Noi am negociat o aliniere cu medicina de familie, la care suma decontată ajunge undeva la 8,00 lei”, spuna Flaviu Petrica, reprezentant AMPA Timiș.

Decizia revine Guvernului, prin Ministerul de Finanțe, dar și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.


Tot mai mulți medici din ambulatoriile bănățene intră în grevă japoneză. Ce îi nemulțumește?

Tot mai mulți medici din ambulatoriile din Timiș încep să facă grevă japoneză. Ei se declară nemulțumiți de banii puțini primiți din contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cheltuielile pentru un cabinet medical sunt mari, iar suma care le revine din punctele adunate din fiecare consult este una mică, spun medicii.

Fiecare medic din ambulator primește câte 10,8 puncte pentru fiecare pacient văzut în ambulator. Valoarea unui punct este 4,5 lei. Înmulțită, suma de bani pe care un medic o primește se ridică la 48,6 lei.

Cheltuielile pentru un cabinet medical, se ridică undeva la 3.000 – 4.000 de euro. „ Prețurile au crescut, utilitățile au crescut. Folosim softuri medicale, servicii, rate pe care le plătim mai departe. (…) În momentul de față, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Venitul devine derizoriu, așadar medicii sunt tot mai puțin motivați să susțină un cabinet.”, spune Flaviu Petrica, reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Așadar, devine tot mai descurajator pentru medicii din ambulator să continue să profeseze, în contextul în care ei pot să-și închidă cabinetele și să se mute la clinici private unde un consult poate să ajungă și la câteva sute de lei.

Cei care pierd în această situație sunt pacienții, bolnavi cronici, care au nevoie să meargă periodic la doctor și nu-și permit să plătească controlul sau tratamentul.

„Acest lucru se va răsfrânge asupra pacientului, care nu-și va mai găsi medicul cardiolog,  endocrinolog, neurolog în ambulatoriu. Îl va găsi în altă parte, la altă policlinică cu plată”, spune Flaviu Petrica.

Totuși, medicii nu doresc ca pacienții să aibă de suferit. Ei nu au oprit activitatea. Prin intermediul grevei japoneze, purtând o panglică roșie înfășurată în jurul brațului, ei vor continua acordarea tratamentelor, informând însă discret pacienții despre condițiile lor de lucru.

 „Activitatea continuă, serviciile sunt acordate în continuare în ambulatoriu. Dar tragem un semnal de alarmă că această situație nu poate continua la nesfârșit”, spune reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Deja tot mai mulți medici timișoreni din ambulator s-au alăturat grevei japoneze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :