0.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Peturile din plastic, care până ieri sfârșeau aruncate la gunoi, sunt colectate și reciclate de timișoreni

Tot mai mulți timișoreni intră în „Hora Reciclării”, adică programul prin care cetățenii pot primii bonuri cu sumă valorică pentru peturile reciclabile pe care le returnează. Pentru fiecare pet marcat cu loggo-ul „Ambalaj de Garanție”, cumpărătorii primesc câte 50 de bani.

În Timișoara, tot mai multe persoane colectează sticle sau doze de suc sau peturi de bere reciclabile, pe care apoi le duc la punctele de colectare aflate în interiorul magazinelor. În funcție de câte sticle au adus, ei primesc bonuri valorice, pe care apoi le folosesc în magazin la cumpărăturile zilnice.


Am vizitat un punct de reciclare din incicnta unui magazin din Timișoara. Acolo, oamenii așteptau la coadă pentru a pune sticlele în aparat. Erau femei și bărbați cu diferite vârste, fiecare cu saci sau plase cu peturi.

Oamenii sunt de tot felul. De la elevi și studenți, până la persoane cu serviciu care adună peturi reciclabile în dupamiezile de după muncă, până la oameni în situații sociale mai dificile, care le strâng pentru un venit în plus, iar cu banii adunați cumpără alimente.

Cei care strând peturi pentru un venit în plus, le adună seara după muncă din coșurile de gunoi din oraș. Aceștia strâng, în medie, peturi în valoare de 70 de lei. Le duc la punctele de colectare, iar din banii adunați își cumpără țigări sau alimente. Deși au un loc de muncă, niște bani în plus sunt bineveniți.

Există și persoane care strâng peturi în timpul liber. Le adună seara după muncă din coșurile de gunoi din oraș. Aceștia strâng, în medie, peturi în valoare de 70 de lei. Le duc la punctele de colectare, iar din banii adunați își cumpără țigări sau alimente. Deși au un loc de muncă, niște bani în plus sunt bineveniți.

Studenții colectează și ei periodic peturile de suc sau apă pe care ei ori prietenii lor le cumpără de la magazin. În medie, ei reușeșsc să strângă numai din peturi, câte 50 de lei pentru cinci persoane. Cu banii adunați, ei aleg să cumpere saci de gunoi, detergent de vase ori mâncare.

La un punct de colectare din incinta unui magazin din Complexul Studențesc, două fete mi-au mărturisit că pentru ele este prima oară când reciclează. Ele au strâns, în decursul a trei săptămâni, 2 plase de peturi: sticle de apă, de suc ori doze. Cu banii pe care îi vor aduna, ele vor cumpăra alimente. Fetele spun că ele colectau selectiv și înainte de introducerea sistemului de Garanție-Returnare.

Până și elevii sunt entuziasmați de posibilitatea reciclării sticlelor. Ei își roagă părinții să strângă peturile de la colegii lor de serviciu. Când părinții lor, nedumeriți, îi întreabă de ce vor să strângă, ei le răspund: „Mama, dar sunt 50 de bani dintr-un pet. Dacă aduni 7 peturi ai 3,5 lei. Pot să-mi iau dulciuri din banii ăștia”, spun aceștia.

Fiecare timișorean cu care am discutat mi-a arătat sigla de „Ambalaj cu Garanție”, siglă pe care înainte nu o cunoșteam. Ea se află în partea dreaptă jos a fiecărei sticle sau doze reciclabile.

Pet cu sigla „Ambalaj cu Garanție”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Stație de tratare modernizată din bani europeni, recepționată de Aquatim / VIDEO

Anul acesta, în luna noiembrie, Aquatim a recepționat stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractul de lucrări „Proiectare și execuție stații de...

Citește și :