Curtea Europeană de Justiție (CEJ) s-a pronunțat cu privire la poluarea transfrontalieră cu praf de deșeuri de la Moldova Nouă, poluare cu care organizațiile de mediu – în primul rând Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) – se luptă de ani de zile.
CEJ a decis că Statul Român e vinovat de această situație, respectiv de poluarea generată de cele două iazuri de decantare – Boșneag și Tăușani. O decizie previzibilă, de altfel, în consonanță cu ceea ce clamează de ani de zile reprezentanții GEC Nera.
”Ştiam şi noi că a da vina timp de șase ani pe lichidatorul SC Moldomin SA este o şmecherie cu acte în regulă aplicată şi în cazul altor mine închise, susțin reprezentanții GEC Nera. Adică trebuia să spună CEJ că Statul Român, care timp de 40 de ani a exploatat minereu de cupru prin SC Moldomin, este vinovat de poluarea lăsată pe capul locuitorilor din Clisura Dunării după ce in 2006 compania si-a incetat activitatea?”
Nu este exclus, însă, ca termenul impus de CEJ pentru ecologizarea iazului Boşneag – extindere să nu fie respectat având în vedere lipsa de responsabilitate cu care toate guvernele şi toţi miniştrii Mediului de după 2006 au tratat acest caz grav de poluare.
Partea bună a deciziei CEJ, explică aceiași activiști ecologiști, este că nu a amendat România pentru nerespectarea Aquis-ului Comunitar de mediu. Ar fi fost, paradoxal, o amendă care trebuia plătită inclusiv din taxele şi impozitele percepute de Statului Român de la locuitorii poluaţi din Clisura Dunării.