1.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

Secretul succesului de după 1990 încoace la Giroc? Un primar care face mai multă administrație și mai puțină politică

Ionel Iosif Toma este primarul comunei Giroc din 1996. De 20 de ani a reușit să aducă și să mențină comuna în topul celor mai bogate localități din România.

Născut în 1953, la Timișoara, primarul Girocului, Ionel Iosif Toma, a reușit să facă din comună o zonă periurbană avansată, cu grad ridicat de dezvoltare economico–socială. În ciuda cârcotelilor care apar în orice comunitate, CV-ul primarului din Giroc nu lasă loc de întors în privința succeselor din 20 de ani de administrație. Dacă ar fi să le înșirăm pe toate nu ar fi de ajuns o pagină de ziar. Faptul că Girocul se află an de an în topul localităților cu cea mai mare dezvoltare economică, cu cel mai mare număr de locuințe noi, cu cea mai mare dezvoltare a infrastructurii și a utilităților este cea mai bună carte de vizită a primarului Ionel Iosif Toma.

Orașul de la marginea orașului, cum este supranumit Girocul, este ignorat de ani buni de mai toate administrațiile județene, în ciuda rezultatelor!

Așa cum aminteam mai sus, Girocul e una din primele 10 comune din România, în multe privințe: pondere economică, infrastructură, educație, cultură și exemplele pot continua. Chiar dacă e situat la marginea Timișoarei, Girocul nu e și printre prioritățile Consiliului Județean Timiș.

Când e vorba de laude, comuna Giroc este printre cele date exemplu de toți responsabilii din administrația locală sau județeană. Când e vorba de buget, aceiași responsabili uită că Primăria giroceană nu trăiește doar din laude și are nevoie și de bani. Edilul comunei, primarul Iosif Ionel Toma, nu stă cu mâna întinsă și se descurcă prin forțe proprii. Este suficient să faci un tur cu mașina prin Giroc, să constați că toate drumurile, chiar și cele lăturalnice, sunt asfaltate. Comuna beneficiază de aceleași condiții ca și Timișoara: canalizare, rețea de apă și multe altele.

Anul trecut, dar și jumătatea de an scursă de la 1 ianuarie 2016, s-a dovedit o perioadă benefică pentru Comuna Giroc. ”Vreau să mă bucur, împreună cu cetățenii din Giroc, că am reușit să ne înscriem în parametrii pe care ni i-am trasat încă de anul trecut. Cele mai importante investiții pe care le-am făcut au fost pe infrastructură. În acest sector sunt cele mai multe cereri: asfaltări de stărzi, amenajări de străzi prin pietruire, pentru că mai avem și din acestea dar anul acesta sperăm să terminăm cu ele și cu extinderea rețelelor de apă-canal, care sunt foarte mult solicitate din partea dezvoltatorilor imobiliari.

Pe de altă parte, ne bucurăm de finalizarea proiectului pe măsura 3.2.2. care are trei componente: amenajarea drumului spre Pădurea de la Giroc, After-school-ul, care funcționează deja, dar sub o altă formă decât a fost prevăzut în proiect pentru că nu a fost încă preluat de cei de la AFIR, și procurarea și valorificarea tradițiilor culturale bănățene dar și naționale” spune primarul Girocului, Ionel Iosif Toma.

”Noi nu amestecăm politica, nu facem o imixtiune a politicului în administrație, facem ceea ce trebuie pentru comunitate și mulțumirea mea de suflet este că pot să ies în fața fiecărui cetățean și să-l întreb dacă este mulțumit sau nu de ceea ce s-a făcut. Nu sunt suficienți bani în bugetul local ca să pot să termin ceea ce este de făcut în infrastructura aceasta, atât de necesară. Eu nu vreau să ne trezim cu tot felul de nemulțumiri din partea celor care locuiesc în zonele nou construite, pentru că chiar nu este cazul să iese din casă în cizme și după aceea să plece cu pantofii în geantă dar, totuși, acești bani nu-i avem în măsura în care ar fi necesari, ținând cont că din partea Consiliului Județean suntem practic o cantitate neglijabilă.

Acest lucru nu mai vreau să-l reiau în aceste discuții pentru că așa a fost și așa va rămâne mereu. Vreau să-i asigur pe toți cei care privesc și analizează aceste rânduri că tot ce s-a făcut a fost prin eforturile noastre proprii, prin veniturile de la bugetul local” mai precizează Toma.

Comuna Giroc este de ani buni în top 10 național ca număr de locuințe construite

Scriam recent că, de ani buni, la un pas de Timișoara, asistăm la cea mai uimitoare dezvoltare imobiliară din județ, fapt recunoscut și în studiile sau statisticile naționale. Că așa este, ne-o confirmă și un studiu DTZ Research realizat pe tema livrărilor de locuințe noi pe ultimii doi ani, care plasează comuna Giroc, pe locul 10 într-un top național.

Doar în ultimul an, la Giroc s-au livrat aproape 500 de locunințe noi. Asta înseamnă că localitatea timișeană din marginea Timișoarei se clasează înaintea unor municipii precum Arad sau Oradea, dar și în fața unor zone rezidențiale din jurul Bucureștiului, cum ar fi Otopeni sau Bragadiru. Se știe că datorită disponibilităților și a prețurilor accesibile ale terenurilor, localitățile din imediata vecinătate a marilor aglomerări urbane cunosc o dezvoltare rezidențială de amploare. De remarcat că din topul amintit în aceste rânduri fac parte patru comune (Șelimbăr, Florești, Giroc și Miroslava) și trei orașe din județul Ilfov (Popești-Leordeni, Otopeni și Bragadiru).

Să mai spunem că din studiul celor de la DTZ Research reiese, foarte clar, că localități rurale precum Giroc și Florești, din apropierea orașelor Timișoara și Cluj Napoca, sunt într-o continuă dezvoltare. Ele devin practic importanți sateliți ai celor două mari municipii, un pion de bază pentru o viitoare zonă metropolitană.

Demn de remarcat că prețurile mai mici ale terenurilor pe de o parte și dorința multor locuitori din orașe de a se muta de la bloc la casă, pe de altă parte, sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din aceste localități este extrem de activă. Să nu uităm și un alt factor important, fără de care aceste localități nu s-ar putea dezvolta, ca și în cazul Comunei Giroc: infrastructura, care permite un acces ușor către marile orașe din apropiere.

Putem trage o concluzie clară: ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, sectorul rezidențial a intrat pe o nouă curbă de creștere, tendință care se manifestă preponderent în orașele mari precum București, Timișoara, Cluj Napoca sau Iași.

Care este secretul? ”Locul acesta este chiar binemeritat pentru că aici se construiește foarte mult și suntem în vârful acestei evoluții. Mă bucur pentru acest lucru și mă bucur mai mult pentru faptul că în localitatea noastră vin foarte mulți tineri. Este foarte important acest lucru pentru că ei sunt puterea acestei așezări, inteligența lor, sunt foarte bine pregătiți și – repet – mă bucur că putem crește și mai mult datorită lor, participării lor, a ideilor cu care ei vin spre Primărie, pentru că sunt chiar interesați de ce se întâmplă în jurul lor. Au găsit o localitate foarte bine dezvoltată însă își doresc și alte lururi, spre exemplu o piscină, o pistă de biciclete mult mai mare pentru că doresc să facă sport și multe alte lucruri foarte bune.

Acești tineri nu sunt dintre aceia care seara se duc la bar sau la restaurant. Stau acasă, studiază și fac cinste nu doar localității noastre ci și județului” explică primarul Girocului.

Cum îi păstrează Ionel Iosif Toma pe tineri și cum atrage alții? ”În toate localitățile primează asigurarea infrastructurii. Dacă nu ai infrastructură rutieră, dacă nu ai infrastructură subterană asigurată, apa, canalul, gazul și celelalte, oamenii sunt puțin reticenți ori aici au găsit toate aceste investiții asigurate și făcute. Nu trebuiau decât eventual să facă minime extinderi. Acest lucru i-a făcut să vină spre așezarea noastră, fiind și în apropierea marelui municipiu Timișoara, distanța până acolo nu este foarte mare, profită și de cele patru benzi, două la dus, două la întors ceea ce-i face să ajungă în doar câteva minute în centrul Timișoarei. Acest lucru nu se întâmplă din Nordul municipiului Timișoara, din Dumbrăvița sau Ghiroda. De aici faci 20 de minute până în fața Prefecturii Timiș, aproape de centrul orașului” concluzionează Ionel Iosif Toma.

În loc de concluzie, Girocul aduce județul Timiș în topul județelor cu cele mai bogate comune din România

În anul 2015, veniturile cumulate ale comunelor din România au fost, în valoare totală, de 18,05 miliarde de lei. Cel mai mare buget, care este alcătuit din venituri proprii, sume din TVA defalcate de la bugetul de stat, subvenții de la stat sau sume atrase din fonduri europene, l-a avut Primăria ieșeană Miroslava, cu 56,2 milioane de lei.

Pe locul al doilea s-a aflat, potrivit specialiștilor de la businessmagazin.ro, comuna Chiajna, cu venituri de 55 de milioane de lei. Podiumul este completat de comuna ilfoveană Dragomirești. Au mai intrat în top: comuna Florești din Cluj, comuna constănțeană Cumpăna, Aricești din Prahova, Valul lui Traian din Constanța, alături de comunele timișene Dumbrăvița și Giroc, ambele localități periurbane ale Timișoarei.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 30 de ani din Timiș s-a aruncat de pe un pod

Un bărbat de 30 de ani s-a sinucis în această seară. S-a întâmplat în jurul orei 19:43. Acesta s-a aruncat de pe un podul...

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Citește și :