Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis să respingă definitiv acţiunea civilă îndreptată împotriva Statului Român, formulată de Tinel Urcan, fiul fostului proprietar al hotelului Continental, Cornel Urcan, şi, astfel, să deschidă calea unui posibil proces împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acţiunea civilă care a făcut obiectul dosarului 3790/30/2012 a fost inregistrată la Tribunalul Timiş la mijlocul lunii mai 2012, imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că arestarea şi condamnarea lui Cornel Urcan au fost abuzuri ale Justiţiei. Cu alte cuvinte, după 11 ani de procese, fostul patron al hotelului Continental fusese declarat nevinovat. Astfel, pentru a răzbuna arestarea ilegală şi condamnarea abuzivă a tatălui său, nedreptăţi care i-au cauzat moartea, Tinel Urcan s-a adresat instanţelor de judecată şi a solicitat daune în valoare de 50 milioane de euro. La vremea respectivă, avocata reclamantului, Mihaela Bodîrlău, din Baroul Bucureşti, era convinsă că Statul Român va fi bun de plată, în condiţiile în care, în data de 2 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilise că procesul penal demarat împotriva lui Cornel Urcan, în 2001, a fost abuziv, iar cei trimişi în judecată – declaraţi nevinovaţi.
“Am fost avocata lui Cornel Urcan în ultimii şapte ani de procese şi, înainte de a muri, i-am promis că voi duce cazul său mai departe, până se va dovedi că este nevinovat, iar statul va plăti pentru abuzurile comise împotriva sa. După 11 ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate. În acţiunea depusă la Tribunalul Timiş am cerut 30 de milioane de euro daune materiale, reprezentând pierderea hotelului Continental, a unui apartament deţinut în oraş, plus cheltuielile cu avocaţii şi experţii, şi 20 de milioane de euro daune morale, ca urmare a arestării nelegale, care a condus la decesul lui Cornel Urcan. De asemenea, pentru a nu pierde termenul de şase luni în care poate fi sesizata CEDO, am declanşat un proces împotriva Statului Român şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, spunea Mihaela Bodîrlău, hotărâtă să demonstreze că miza arestării abuzive a lui Cornel Urcan a fost preluarea hotelului Continental de către afaceristul american de origine română Constantin Zaharia.
“În anul 1999, Cornel Urcan avea plătite 27 de rate pentru hotelul Continental. El fost arestat de procurorul Ciprian Nastasiu în anul 2001, când mai avea de achitat doar trei rate pentru a intra în posesia hotelului. În acest fel, a fost impiedicat să devină proprietar în acte a hotelului pe care l-a slujit toată viaţa”. Se intenţiona dovedirea pretenţiilor materiale cu acte din care reieşea că, deşi fusese avertizat de medici că Urcan este foarte bolnav şi nu poate fi tratat în penitenciar, procurorul a refuzat să avizeze transferul într-un spital civil. Ba mai mult, când a aflat că bolnavul fusese transferat de urgenţă la un spital din Bucureşti, a dispus, după nici două ore, reîncarcerarea sa. Tocmai din acest motiv, în paralel cu procesul de daune, Tinel Urcan a declanşat şi lupta împotriva procurorului Ciprian Nastasiu.
“Am făcut o plângere penală şi împotriva fostului procuror, actual avocat, Ciprian Nastasiu, pe care-l acuzăm de abuz în serviciu, arestare nelegală şi represiune. Clientul meu defunct a fost ţinut şase luni după gratii fără să existe un mandat de arestare. Cu ce a greşit Urcan să stea închis doi ani şi şapte luni, iar la ieşirea din închisoare să se trezească fără agoniseala de-o viaţă?”, se întreabă retoric Mihaela Bodârlău, pregatită să dovedească cu acte medicale că bacilul Koch contactat de Cornel Urcan în închisoare i-a cauzat moartea. După o anchetă sumară, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au stabilit că fostul lor coleg Ciprian Nastasiu nu şi-a facut decât datoria de procuror. Ulterior, Curtea de Apel a respins şi plângerea lui Tinel Urcan împotriva soluţiei procurorilor de neînceperea urmăririi penale.
Procurorul lui Urcan, recompensat cu concedii în Florida
Paradoxal, fostul procuror Ciprian Nastasiu a fost scos basma curată în povestea arestării abuzive a lui Cornel Urcan, deşi la plângerea penală împotriva sa au fost ataşate fotografii din care reieşea relaţia de prietenie cu noul proprietar al Continentalului, care-i facuse cadou o excursie in SUA. Recompensarea anchetatorului era mai mult decât străvezie, însă nu şi pentru foştii săi colegi, chiar dacă vizita în SUA a fost confirmată de Dănuţ Lupu, fostul administrator al hotelului Continental.
“Am fost în SUA cu cei doi, la invitaţia lui Zaharia. Nu mai ştiu exact anul, dar cred că era prin 2003. Îmi amintesc că am stat aproximativ o săptămână acolo, la o proprietate pe care o deţinea Zaharia. The Big Fish Grille, locul unde Nastasiu apare într-o fotografie, este proprietatea lui Zaharia”, a recunoscut Dănuţ Lupu. Suspiciunile de corupţie şi preluare abuzivă a hotelului, cu ajutorul procurorului, dar şi a unor polițiști, judecători, notari, inspectori de finanțe și lucrători de la Oficiul Registrului Comerțului, au fost dezvoltate într-o plângere penală depusă la DNA.
”În perioada 1999-2001, Cornel Urcan a împrumutat bani cu dobândă de la Zaharia Constantin, prin intermediul a trei contracte de împrumut, dintre care ultimul era valabil până în anul 2011. Aceste contracte aveau ca și garanție la sumele împrumutate trei contracte de cesiuni de părți sociale. Aceste înscrisuri, denumite ”Contracte de cesiune și acte adiționale la actele constitutive ale SC Continental SRL”, fiind întocmite ca și garanție la banii împrumutați, trebuiau utilizate doar în cazul în care nu se îndeplineau obligațiile contractuale ale lui Cornel Urcan, aspect prevăzut în fiecare document de împrumut. Însă aceste contracte de cesiune și acte adiționale la actele constitutive ale societății Continental, au fost depuse imediat după întocmire, de către Zaharia Constantin, la ORC, fără știrea sau acordul tatălui meu. În dosarul SC Continental SRL, de la ORC Timiș, nu există nici o decizie a acționarului unic, sau o Hotărâre AGA, referitoare la modificarea acționariatului, nicio încheiere a vreunui judecător delegat, nicio dovadă de publicare în MO al României, Partea a IV-a. Înregistrarea contractelor de cesiune are la bază o simplă Declarație, pe propria răspundere, neautentificată, a unei persoane asociată domnului Zaharia Constantin, prin care acesta se declară asociat în firma respectivă, fără să existe nicio dovadă a faptului că asociatul unic, Cornel Urcan, ar fi de acord cu intrarea acestuia în societate, în calitate de asociat”, a menţionat Tinel Urcan, fiul fostului proprietar al Hotelului Continental, în plângerea adresată DNA București și Administrației Prezidențiale.
În plângere a fost nominalizată și Dana Michia, care ar fi sustras un dosar de cercetare penală deschis pe numele Constantin Zaharia la Parchetul General, şi căruia îi dăduse foc. Ea ar fi recunoscut că, pentru acest lucru, ar fi primit zece mii de dolari de la Zaharia, dar cazul a rămas în cercetare, din anul 2008, la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sector 2 București, Secția 6 de Poliție – Dosar 13944/P/2008.
Atât plângerea la DNA, cât şi dosarul referitor la Constantin Zaharia au fost îngropate de sistem, la fel cum s-a întâmplat şi cu Cornel Urcan, care, la sfarşitul anului 2009, a decedat. Nu a mai apucat să se bucure de hotărârea instanţelor privind nevinovăţia sa.
Chelnerul lui Ceauşescu, uitat de toţi cunoscuţii cu funcţii înalte
Cornel Urcan a fost ospătar de la vârsta de 14 ani. Din anii ’70 a lucrat la Hotel Continental din Timişoara. A fost ospătarul preferat al lui Nicolae Ceauşescu, pe care dictatorul îl solicita la dineurile de rang înalt. După cum a dezvăluit într-un interviu, Urcan a servit, în anii ’80, opt preşedinţi de stat şi 14 premieri. După 1990 a ajuns şef de sală şi apoi manager al hotelului Continental, pe care a şi a încercat să-l cumpere. În 1999, avea de plătit 27 de rate pentru hotelul Continental, dar, în noiembrie 2001, când mai avea de achitat doar trei rate, a fost aruncat după gratii. Tinel Urcan, fiul lui Cornel Urcan, a declarat că în anul 1999 partenerii de afaceri ai tatălui său au făcut o plângere penală în care au susţinut că s-au scos ilegal bani din firmă.
Societatea comercială pe care o conducea Urcan avea în proprietate cel mai mare hotel din Banat, Complexul Continental din centrul Timişoarei. Urcan plătise mai multe rate pentru a cumpăra el hotelul, când i s-a făcut plângere penală. „La vremea aceea, procurorul emitea mandat de arestare. Nastasiu l-a arestat pe Urcan, la cererea celor care deţin acum hotelul”, a declarat un procuror al Parchetului Curţii de Apel Timişoara, sub protecţia anonimatului.
„Tata a luat împrumut de la ei să cumpere hotelul, care era viaţa lui. Acolo a lucrat timp de 30 de ani, câte 16-17 ore pe zi. Ei i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate şi rămas cu hotelul. Tatăl meu a fost ucis de procese”, a mai declarat Tinel Urcan. Pentru a justifica arestarea, Constantin Zaharia şi Dănuţ Lupu l-au acuzat de diverse infracţiuni economice, printre care evaziune fiscală şi delapidare a banilor veniţi de la Oficiul Internaţional pentru Migraţie, în contul cazării unor loturi de migranţi. A fost reţinut pe 19 noiembrie 2001 şi a stat în arest preventiv până pe 28 iulie 2003, adică data la care Tribunalul Timiş a pronunţat prima sentinţă în acest dosar. Perioada de detenţie l-a îmbolnavit grav.
“A fost ţinut 2,7 luni în arest într-o cameră plină de mucegai unde a contatctat bacilul Koch, care a dus ulterior la decesul său. Nu a avut tratamentul necesar, ci doar unul rudimentar, care i-a prelungit agonia. În timpul arestului a fost supus la umilinţe: trezit în toiul nopţii, dus la audieri fără a beneficia de dreptul la apărare”, se menţionează într-o cerere de chemare în judecată.
Hotelul Continental, care astăzi valorează peste 10 milioane de dolari, a rămas în proprietatea lui Constantin Zaharia, afaceristul american de la care Urcan a împrumutat, tocmai pentru a se privatiza. 500.000 de euro, cu condiţia că îi va restitui 2 milioane de euro. Acesta a fost momentul în care au început problemele. „Era un om care se încredea în prieteni. A fost cam naiv. Pentru că nu putea să dea banii înapoi, era nevoit să cedeze 30 la sută din hotel, dar Zaharia a luat 70 la sută. Nu a ştiut ce semnează, pentru că nu vedea bine, avea probleme la ochi. Era clar că voiau să scape de el. Nastasiu l-a arestat preventiv pe tata. Când l-a trimis în judecată, rechizitoriul era copiat cuvânt cu cuvânt din plângerea partenerilor de afaceri”, a povestit Tinel Urcan.
„Tata a slăbit 20 de kilograme. L-au terminat aceste procese. Spunea că nu mai scapă şi nu-şi poate dovedi nevinovăţia până la capăt. La recursul din 2008 a fost audiat cu masca de oxigen pe faţă”, a mai povestit Tinel Urcan. La ieşirea din închisoare, Cornel Urcan a rămas ruinat, fără casă şi fără hotel. Atât el, cât şi fiul au ajuns să trăiască din mila prietenilor.
„A stat degeaba la închisoare. A fost acuzat de fraude economice şi de un prejudiciu care nu există şi s-a dovedit că era nevinovat şi că cei care l-au reclamat îi erau de fapt datori cu nouă miliarde de lei vechi”, a declarat Urcan junior.
Fusese uitat de majoritatea cunoscuţilor cu funcţii înalte. „Nu avea nici bani de medicamente. Era dezgustat de procesul care l-a băgat în pâmânt. Când a aflat că dosarul i-a fost furat de la Curtea Supremă a slăbit zece kilograme. Voi lupta ca să reabilitez onoarea şi numele tatălui meu”, este promisiunea lui Tinel Urcan.
Să mai spunem că Ciprian Nastasiu a părăsit cariera de procuror şi este avocat la Baroul din Arad. Ca o confirmare peste timp a unei relaţii de prietenie complice, l-a reprezentat în procese chiar pe omul de afaceri Constantin Zaharia, proprietarul hotelului Continental…