4.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Au fost decernate premiile „ Societății Timișoara” pentru ultimii doi ani | FOTO-VIDEO

Sala festivă a Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din oraș a devenit neîncăpătoare cu ocazia unui eveniment care marchează implicarea civică și culturală ca o componentă fundamentală în democratizarea societății.

„Societatea Timișoara” a continuat o tradiție de o vârstă cu schimbarea în bine a feței României și a organizat festivitatea de decernare a premiilor sale pe anii 2022 și 2023, cu ocazia aniversării a 34 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara.

Evenimentul a căpătat un dublă încărcătură emoțională prin faptul că, acum, în prag de primăvară 2024, au fost acordate distincțiile pentru ultimii doi ani. Anul trecut Timișoara a fost implicată să ducă la bun sfârșit misiunea de a dirigui treburile culturale ale Europei din postură de capitală, așa că organizatorii nu au dorit să tulbure apele în mod inutil. Iată de ce premiile de acum se referă la doi ani consecutivi.

Amfitrionii întâlnirii au fost jurnaliștii Brândușa Armanca și Florian Mihalcea. Ei au chemat rând pe rând câte o personalitate care a explicat de ce merge premiul la un anumit laureat, după care au înmânat trofeul celui ce-l binemerită. Organizatorii au menționat apropierea de societate a regretatului muzician Ovidiu Giulvezan care tocmai s-a stins în aceste zile și întreaga asistență a păstrat un moment de pioasă reculegere.
În deschidere a luat cuvântul de la Washington (prin intermediul unei transmisiuni video) Vladimir Tismăneanu pentru a mulțumi că a primit titlul de membru de onoare al Societății Timișoara.

Premiile Societății Timișoara pentru anul 2023:
Premiul „SPERANȚA” – Orașul TIMIȘOARA. Speranța României de mâine este, pentru noi, orașul care rămâne un model al conviețuirii multietnice, care a trasat reperele democrației: Revoluția din decembrie 1989, Proclamația de la Timișoara 1990 și cel al anului care a trecut, Capitală culturală europeană 2023 a fost înmânat primarului Dominic Fritz.
Premiul „Alexandra Indrieș” a fost ridicat de jurnalista Emilia Șercan pentru activitatea ei neobosită de demascarea falsului academic la mai marii țării.
Premiul „Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara” a fost atribuit scriitoarei și activistei civice Lidia Gheorghiu Bradley ce leagă atât de bine cele trei culturi (și orașe) în care trăiește,
Premiul „Secera și ciocanul” a fost atribuit istoricului Victor Neumann.
Premiile „Societății Timișoara” pentru anul 2022, eveniment amânat până acum pentru a nu tulbura cu puncte de vedere politice un an dedicat culturii și unității timișorenilor și susținut prin efortul comun al acestora au fost decernate acum dar niciodată nu este prea târziu pentru a recunoaște merite.

Premiile Societății Timișoara pentru anul 2022:
Premiul „SPERANȚA” a fost meritat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru întreaga activitate politică ce a apropiat țara sa de valorile europene.
Premiul „Ion Monoran” a mers la publicistul Stephane Courtois;
Premiul „Oscar Berger” ce amintește de regretatul director al ziarului „Timișoara” a fost înmânat unor istorici atât de diferiți în toate planurile da tot atât de apropiați în preocupările lor științifice e a impune adevărul prin screrile lor: Dorin Dobrincu și Armand Goșu;
Premiul „Alexandra Indrieș” – a fost meritat de Ioan Stanomir ( a lipsit fizic din sală dar a apelat la internet pentru a se adresa asistenței) și ziaristei timișorene Melania Cincea pentru acribia cu care se implică în investigații jurnalistice.
Premiul „Secera și ciocanul” i-a revenit lui Gheorghe Angelescu.
Discursurile de laudațio și replicile celor premiați pot fi auzite în partea video din acest articol.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :