6.2 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

Sanctuarele naturale ale Banatului

Bunul meu prieten de la Reșița, Puiu Țeicu, un împătimit al bogățiilor naturale ale Banatului, îmi spunea că provincia a avut și are toate resursele naturale necesare prosperării: aur la Oravița, pirite cuprifere la Moldova Nouă, Sasca Montană și Ciclova Montană, minereu de fier la Ocna de Fier și Dognecea, cărbune la Anina și Doman, uraniu la Ciudanovița, marmură la Ruschița, granit la Surduc, petrol în zona Jimbolia-Dudeștii Vechi, izvoare termale la Herculane, Mehadica, Greoni sau Calacea, ape minerale la Herculane și Buziaș, apă plată la Calina și Herculane.

Dar cea mai mare bogăție sunt AREALELE PROTEJATE și BIODIVERSITATEA unică în țară!!! Banatul dispune în Caraș de 3 parcuri naționale: „Cheile Nerei-Beușnița”, „Semenic-Cheile Carașului”, „Domogled-Valea Cernei”, o mică parte din „Retezat”; un parc natural – „Porțile de Fier”, Situl Natura 2000 „Munții Țarcu”, iar în Timiș de arealele umede: Satchinez, Murani, Beba Veche, Diniaș, Lunca Mureșului și Lunca Pogănișului” spune Puiu Țeicu.

Peisaj Banatul Montan 1

La toate acestea se adaugă rezervațiile paleontologice, geomorfologie, speologice, monumente naturale (Sfinxul bănățean-Topleț și Stânca Babacaia-Coronini) și Dunele de Nisip Deliblata (Banatul Sârbesc). În aceste rezervații se află superlativele naționale: cele mai lungi și sălbatice chei (Cheile Nerei), cel mai lung râu subteran (Peștera Buhui), cel mai adânc aven (Poiana Florii), singurele lacuri carstice (Ochiu Beiului și Lacul Dracului). De asemenea, unicate floristice: alunul turcesc, vișinul turcesc, pinul negru, iedera albă, laleaua Cazanelor, alături de unicate faunistice: vipera cu corn, balaurul (Coluber jugularis), scorpionul, vulturul alb, peștele Cobitis elongata, musca columbacă.
Banatul este binecuvântat de Dumnezeu! Mai trebuie să fie ocrotit și de oameni”, concluzionează Puiu Țeicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :