1.5 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Când luptătorul antiotoman Gheorghe Doja era ars de viu în mijlocul Timișoarei

20 iulie 1514: Gheorghe Doja, comandant al cruciadei antiotomane și conducătorul războiului țărănesc de la 1514, a fost ucis într-un mod barbar la Timișoara

Un episod deosebit din istoria Timișoarei îl reprezintă asediul cetății de către oastea țăranilor
răsculați condusă de Gheorghe Doja.

Georgius Dosa Siculus de Makfalva sau Dózsa György s-a născut undeva în jurul anului 1470, la Dalnic, Scaunul Chizd, pe atunci în regatul Ungariei, astăzi în Județul Covasna, România.
Războiul țărănesc a pornit din Transilvania, după ce Gheorghe Doja a fost numit comandant al cruciadei antiotomane.
Proclamarea cruciadei de către Papa Leon al X-lea a dus prin recrutarea țăranilor maghiari, slovaci, sârbi, croați, români și secui ca soldați, la un conflict de interese cu marea nobilime din Ungaria și Transilvania, care dorea să-i rețină pe țărani pe propriile domenii.
Prin participarea la cruciadă țăranii sperau sa-și îmbunătățească greaua situație economică, în ipoteza unei campanii reușite în fața turcilor.

Gheoghe_DojaArmatele răsculate, formate din iobagi români și unguri au înfrânt mai întâi nobilimea marilor
proprietari unguri de pământ, numiți și magnați, condusă de comitele Ștefan Bathory și episcopul Nicolaie Csaki, dar au fost înfrânte lângă Timișoara de comitele Ioan Zapolya (Szapolyai János, cel care s-a aflat în fruntea unui grup de nobili unguri care, în adunarea nobililor de la Rákos, au susținut ca nici un străin să nu poată fi ales ca rege al Ungariei).

Principala direcție a răsculaților a fost Timișoara și Cenadul, localitățile de reședință ale
episcopului Nicolae Csáki (Nicolaus de Csak), principalul adversar al înarmării țăranilor în vederea cruciadei.
Armatele țărănești aflate sub conducerea lui Gheorghe Doja au fost la început victorioase la Cenad și Nădlac, unde răsculații l-au prins pe episcopul Csáki și l-au ucis.
A urmat atacul nereușit de la 15 iulie 1514 al armatei țărănești asupra Cetății Timișoara unde se refugiaseră marea nobilime.

GeorgheDojaDeși nobilimea a reușit să iasă victorioasă în conflictul cu țăranii din anul 1514, Ungaria a fost mult slăbită de răscoală și va trebui să suporte în 1526 înfrângerea zdrobitoare de la Mohacs în fața turcilor, după care va urma o perioadă de 160 de ani de stăpânire turcească.

Se spune că locul unde Gheorghe Doja a suferit o cumplită moarte, fiind pus pe un scaun din fier înroșit și ars de viu, este marcat de statuia Sfintei Marii din Piața cu același nume care se află în cartierul Iosefin.
Totuși, ultimele ipoteze susțin că torturarea lui Gheorghe Doja ar fi avut loc chiar lângă castel, de unde nobilii au putut urmări macabrul spectacol.
Deci este mult mai probabil ca locul execuției să fie undeva în fața Hotelului Central de lângă Muzeul Banatului. (sursa: C.J.Timiș, Wikipedia și alte surse)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Aproape 30 de timișoreni au rămas fără permis marți seară

Acțiune a polițiștilor, marți seară. În cadrul unor controale rutiere de rutină, peste 40 de timișoreni au fost opriți în trafic și 28 dintre...

Various Brands, concept multibrand autohton, noua destinație din Iulius Town a pasionaților de sport

Iulius Town, una dintre cele mai mari dezvoltări comerciale din România, continuă să își diversifice mixul de magazine, prin noi branduri solicitate de clienți....

Citește și :