-2.8 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Una caldă, una rece / Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Fârliug

Am făcut recent o călătorie la Duleu, pe DJ 585, care face legătura cu satul Visag. M-am oprit pe linia de demarcație dintre județele Caraș-Severin și Timiș. În dreapta, un drum european, dar nu orice drum, asfaltat și cu șanțuri din beton, iar în stânga, Evul Mediu, un drum plin de gropi, la fel cum s-a păstrat în ultimii 50 de ani.
Deși lucrările de la Duleu până în pădurea de la granița județului au fost finalizate în decembrie 2022, porțiunea de 1,5 km până la Visag nu a intrat în atenția Consiliului Județean Timiș. Nu s-a făcut absolut nimic și nici nu s-a pus măcar o remorcă de pietriș în unele gropi. Nu știu cum să interpretez această nepăsare, dar concluzionez că, pentru acest județ, de la alegeri locale din 2020 s-a produs o stagnare a unor investiții pentru infrastructură. Dar ce va fi vom vedea… Poate după alegerile locale de anul viitor.

În satul Duleu se află o casă care a aparținut unui intelectual aromân, Gheorghe Ioanovici, care a rămas în memoria colectivă a sătenilor sub denumirea de castel.
Aceeastă personalitate s-a născut la 24 noiembrie 1821 la Timișoara și va deveni un mare nobil de Duleu și Valea Mare. Se știe că a fost mason și a contribuit la foarte multe acțiuni caritabile.
Gheorghe Ioanovici s-a remarcat în „ziaristică, avocatură, politică, filologie, filosofie, francmasonerie” și, astfel, a devenit „Mare Maestru la Congresul Internațional de la Haga, în ședințele Marii Loje Simbolice Unite Maghiare”. Operele lui de binefacere au fost diverse — de la ctitorirea biserici ortodoxe la înființarea școlii confesionale din Duleu, de la sprijinul acordat copiilor săraci să studieze la marile școli din Europa la promovarea unei agriculturii moderne în acele timpuri. A făcut parte dintre echipa de executori testamentari ai lui Emanoil Gojdu.
Pe timpul comuniștilor, castelul Gheorghe Ioanovici era cât pe ce să fie demolat, dar câțiva săteni inimoși au găsit soluția și l-au transformat în Căminul Cultural „Dorel Teodorescu”, un alt fiu important al satului Duleu.
Primăria Fârliug a scos la licitație o lucrare de reabilitare a Căminului Cultural din Duleu, iar firma câștigătoare, din Slatina, a început lucrările în 15 aprilie 2023.
Muncitorii, am putea spune o echipă tip „Dorel”, au început să sape în jurul clădirii și sub fundație un șanț de aproape doi metri, fără a consolida săpăturile. Și inevitabilul s-a produs — partea dreaptă a clădirii a cedat, au apărut fisuri, iar de atunci lucrările au fost abandonate.
Nu e loc pentru alte cuvinte, dar stai și te întrebi cum nepăsarea de la Primăria Fârliug a distrus o casă monument, care a însemnat foarte mult pentru istoria satului Duleu.
Ce va fi vom vedea, fiindcă primarul ales din comună așteaptă alegerile locale de anul viitor. Deocamdată, clădirea este privită cu scepticism și nu se știe dacă mai poate fi reparată.
Ce nu au reușit autoritățile comuniste au reușit autoritățile democratice actuale.

Notă:
Documentarea despre Gheorghe Ianovici s-a făcut din cartea „Monografia satului Duleu”, semnată de: Petru Bulgăr, Traian Filip, Norica Bulgăr, Ecaterina Filip și David Filip, Editura TIM, Reșița, 2016.

Nicolae Toma

Alte subiecte :

Ce vor face Ciolacu, Ciucă sau Simion pentru Banat?

De acum pare că lucrurile sunt destul de clare. Oricât ar fi sondajele de opinie lansate în ultimele zile de părtinitoare cu unii sau...

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Citește și :