Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, sugerează în cartea intitulată „Bătălia pentru Viitorul României” ce o va lansa la Târgul Gaudeamus, că va candida la alegerile prezidențiale. Potrivit unui fragment al unei copii după cartea sa pe care a obținut-o Digi24.ro, Mircea Geoană intenționează să candideze independent, fără să aibă sprijinul vreunui partid, nici măcar al Partidului Social Democrat al cărui membru a fost între anii 2001 și 2014. Secretarul general adjunct, al cărui mandat va expira în octombrie 2024, susține înființarea unei platforme civice, numită „Proiectul România 2030”.
Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO al cărui mandat se va încheia în octombrie 2024, și-ar putea anunța, în mod indirect, candidatura la alegerile prezidențiale ca independent.
Informația susținută de Digi24 are la bază un fragment dintr-o copie a unei cărți pe care Mircea Geoană o va lansa la Târgul Gaudeamus pe 24 noiembrie 2023.
„România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, scrie într-un paragraf al cărții sale, care are ca titlu „Bătălia pentru Viitorul României”.
„Bătălia pentru Viitorul României”
Mircea Geoană scrie că toţi preşedinţii de după 1990 au reprezentat partidele până la data depunerii jurământului și că au eșuat să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante. Secretarul adjunct al NATO, fost ministru de Externe și fost lider PSD ce a candidat în alegerile prezidențiale din 2009, împotriva președintelui Traian Băsescu, se compară cu președintele Cehiei.
„Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”.
Geoană își relatează întâlnirile cu regii Mihai și Charles
Mircea Geoană își evocă memoriile în care s-a întâlnit cu Regele Mihai al României și cu Regele Charles al Regatului Unit.
„A fost o seară foarte agreabilă, despre care am crezut iniţial că fusese organizată doar pentru a ne mulțumi că facilitaserăm momentul regal din Parlament. Dar mi-am dat seama curând că regele era nervos, emoţionat şi că dorea să-mi pună mai multe întrebări: „Cum credeţi că va fi atmosfera? Vor fi permişi şi invitaţi? Cum este sonorizarea?“ Văzând că aceste necunoscute erau un evident element de stres suplimentar, am improvizat şi i-am spus: „Majestate, de ce nu veniţi mâine seară, discret, să mergeţi în sala de plen şi să vă acomodaţi cu locul?“ S-a luminat instantaneu: „Credeţi că se poate? Şi nu va fi presa acolo?“
La întâlnirea cu regele Charles al III-lea, atunci prinț de Wales, din decembrie 2019, acolo unde Regina Elisabeta găzduia o reuniune a liderilor NATO, proaspătul secretar adjunct al NATO relatează: „mi-a spus, cu vocea subţiată de emoţie, prinţul Charles, actualul rege Charles al III-lea al Marii Britanii. Nu era primul care se întreba cum e cu putinţă ca o ţară atât de frumoasă, mare cât Marea Britanie, cu o natură şi cu un relief atât de armonios echilibrate, să aibă o imagine atât de proastă. Pe de altă parte, emoţionanta declaraţie de dragoste pentru România făcută recent la Bucureşti de cel care a devenit între timp regele Charles al III-lea ar putea fi interpretată şi ca un imbold adresat nouă, locuitorilor ei, de a ne iubi şi de a ne preţui propria ţară”.
Proiect național pentru 2030
Mircea Geoană mai scrie că își dorește o renaștere națională care să ducă la un salt istoric de dezvoltare și prosperitate pentru România. „Să ne recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei”, scrie Geoană.
Secretarul scrie că proiectul național le-ar reda românilor demnitatea de a sta la masa decidenților, nu în debaraua celor bucuroși să-și primească deciziile prin plic.
Geoană și în prezent neagă că a pierdut alegerile prezidențiale din 2009. El scrie că nici azi nu știe dacă înfrângerea a fost cinstită, dar susține că a reușit să-și păstreze reputația curată, citează Digi24.
Sursa: https://evz.ro/