Programul evenimentelor cuprinse în cadrul expoziției
Expoziția POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society, organizată de galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, reprezintă o colaborare strânsă între artă și știință, prin care artiștii – Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș, Stahl Stenslie – au lucrat îndeaproape cu oamenii de știință – Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab), sub coordonarea curatorială a Mirelei Stoeac-Vlăduți, și au aprofundat conceptul de „materie poroasă”.
Expoziția reprezintă o oportunitate unică pentru cercetare interdisciplinară, colaborare și experiment, determinându-i pe vizitatori să pună la îndoială permeabilitatea structurilor, lacunele din domeniul cunoașterii și implicațiile sociale, ecologice și tehnologice care decurg din conceptul de materie poroasă.
Expoziția POROUS MATTER poate fi vizitată până pe 31 decembrie 2023.
Pe lângă expoziția propriu-zisă, META Spațiu desfășoară un program consistent de evenimente, care constau din proiecții de filme și ateliere pentru copii și familii.
În 23 noiembrie, ora 18:30 va avea loc proiecția a două filme scurte, ce propun o incursiune în lumea complexă a gândirii științifice și ontologiei filosofice, explorând antropocentrismul și necesitatea solidarității între specii. Primul film, Cu Timpul, Vei Vedea Cum Cerul Este Îndeajuns de Mare, produs de două tinere artiste, Maria Martelli și Silvia Moldovan, explorează relația dintre porumbei și oameni, abordând aspecte precum sinantropizare, domesticire și adaptare în medii urbane. Prin prisma experienței porumbeilor de la sanctuarul de păsări Sepale, filmul propune o analiză a viitorului planetar, ilustrând scenarii potențiale în lumina predicțiilor climatologice. Cum poate solidaritatea să influențeze evoluția acestor entități sinantropice, iar accesarea și modelarea viitorului să devină posibilă? Istoria noastră cu porumbeii ne arată că nu am fost niciodată singuri. Ea ne arată o posibilă viziune a unui alt anthropos, cel solidar.
Al doilea film este Animal ontology and philosophical ethology – after Roberto Marchesini, produs de grupul artistic just wondering… Grupul este un mic colectiv autonom ce creează filme și eseuri animate critice și speculative, explorând adesea antispeciismul, postumanismul, justiția socială și de mediu. Filmul propus de ei pentru seara deproiecții creează o punte între gândirea științifică și expresia artistică, respingând categorisirea binară om/animal și explorând porozitatea acesteia. Filmul este o incursiune concisă în ontologia animală a filozofului-etolog Roberto Marchesini, dezvăluind concepte filosofice și etologice care deschid calea către o nouă perspectivă vitală asupra subiectivității animale. Filosofia lui Marchesini oferă o conceptualizare anti-antropocentrică și antispeciistă, redefinind omul ca un tip particular de animal și animalitatea ca o condiție deschisă.
În 14 decembrie, ora 18:00, va avea loc proiecția filmului Apa ca un bivol negru, în regia lui Dan Piţa, Mircea Veroiu, Andrei Cătălin Băleanu, Peter Bokor, Demian Joseph. Apa ca un bivol negru este un documentar realizat în 1970, în timpul celor mai catastrofale inundaţii din istoria recentă a României. Considerat filmul-manifest al unei întregi generaţii de regizori români, Apa ca un bivol negru oferă, dincolo de propaganda comunistă, o întâlnire cât se poate de sinceră cu românii afectaţi de inundaţii. După câteva proiecţii în epocă, filmul a fost însă repede executat de cenzura comunistă.
„Apa ca un bivol negru mi se pare o experienţă singulară în contextul cinematografului nostru de până acum, şi o experienţă rodnică — încercarea de a transcrie o realitate găsită, încercarea de a restitui aparatului de filmat o demniate fundamentală — cea a mărturiei. Şi, nu mai puţin, acest film, izvorât din sensibilitatea autorilor lui la o tragedie colectivă, născut din conştiinţa nevoii lor de a fi prezenţi, acest film, pornit din inimă reprezintă un gest de angajare morală venit din partea celei mai tinere generaţii de cineaşti de la noi, dornică să respingă evazionismul şi vechile superstiţii locale, hotărâtă să vorbească despre viaţa celor în mijlocul cărora trăieşte, acum, aici”.
(George Littera, Cinema nr. 6, iunie 1971).
Eveniment realizat cu sprijinul DACIN SARA.
Programul extins cuprinde și ateliere pentru copii și familii, prin care META Spațiu dorește să creeze o platformă alternativă de învățare care nu doar aduce în prim-plan conexiunile profunde dintre artă, știință și tehnologie, ci facilitează învățarea interdisciplinară. Ateliere care au avut loc în cadrul acestui program sunt Natura: real și imaginar cu artista Dona Arnakis, De la puncte la perspective. Exerciții de desen tehnic cu Loredana Nedelcu și Mihai Pupăză și Incursiune în lumea vegetală. Atelier de ilustrații cu artista Carine Arnakis. Prin intermediul acestor ateliere, copiii au avut ocazia să devină exploratori ai lumii care îi înconjoară, să își dezvolte gândirea critică și să-și stimuleze imaginația într-un mediu sigur și stimulant.
Următoarele ateliere cuprinse în program sunt:
Atelier pentru persoane cu deficiențe de vedere, realizat de Andreea Manolache, specialist în psihologie clinică, care va consta din crearea ornamentelor pentru brad din lut. Atelierul va avea loc în 22 noiembrie, ora 12:00.
Amintiri deconstruite. Atelier de colaj pentru familii, coordonat de Marina Paladi, în care părinții sunt invitați alături de copiii lor să exploreze tehnica colajului și să-și reinventeze propriile amintiri, creând povești noi. Atelierul va avea loc în 25 noiembrie, ora 12:00.
Atelier de artă conceptuală cu Mihai Toth, în care participanții vor învăța cum să dea formă conceptelor complexe și abstracte. Atelierul va avea loc în 9 decembrie, ora 12:00.
Proiectul POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene, din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021. Mai multe informații găsiți pe www.eeagrants.ro
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Web: www.metacontemporary.ro
Email: contact@metacontemporary.ro