-1.9 C
Timișoara
duminică 5 ianuarie 2025

Vlad Țepeș, propus ca personaj romantic în „Noaptea Îngerilor” | FOTO-VIDEO

Liliana Ardelean revine în atenția cititorilor săi cu un nou roman

O seară răcoroasă de noiembrie a fost momentul special al iubitorilor de literatură bună, care trece dincolo de simplele încadrări în anumite genuri literare clasice.

Amfiteatrul „Pius Brînzeu” (Sala Senatului), de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a găzduit lansarea romanului „Noaptea îngerilor” al uneia dintre cele mai prolifice scriitoare timișorene Liliana Ardelean. După cum autoarea a ținut să mărturisească, mai degrabă în glumă, romanul recent lansat ar fi ultima ei „ispravă” literară.

Profesorul Dan Poenaru, în calitate de șef al editurii Universității, a fost bucuros că a putut să adauge un roman istoric la colecția amplă de volume, apărute până acum.

Cartea, deși pare la prima vedere un roman istoric, trece cu mult de limitările genului. Este de fapt o istorie romanțată împletită cu multe elemente de ficțiune ( regăsim chiar un science fiction bine gradat!) dar și cu o poveste de dragoste.

Din romanul „Noaptea Îngerilor” nu lipsesc scenele de romantism, pe lângă cele de luptă pe câmpul de bătălie, înfruntarea directă cu sultanul, ori luptele interne, cu boierimea uneltitoare din mijlocul secolului al XV-lea.

În același timp este o recuperare intenționată a personajului Vlad Dracul, care nu apare la fel de malefic ca în romanul ce a făcut senzație cu mai mult de un veac în urmă.

Nici călătoriile în timp nu lipsesc din carte. E greu de crezut, dar experimentul a reușit!

Se vorbește de domnitorul Țepeș și de tehnologii actuale fără să pară nimic exagerat.

Vlad Țepeș, mai cunoscut ca Vlad Dracul ori simplu, Dracula, este atât ca om, cât și ca domnitor, integrat vremurilor sale, obiceiurilor și concepțiilor din acel secol al XV-lea.

În mod sigur nu a fost un vampir, așa cum a fost prezentat în romanul Dracula, al lui Bram Stoker, scris cândva în secolul al XIX-lea.

Oricine dorește să afle mai multe (inclusiv despre povestea de iubire a tânărului și romanticului voievod) despre viața de luptător a viteazului Vlad, cel din neamul Drăculeștilor, nepot al lui Mircea cel Bătrân, trebuie neaparat să citească romanul ,,Noaptea îngerilor”.

În ciua complexității subiectului cartea este din categoria celor ce nu pot fi lăsate din mână până la ultima pagină.

O extrem de pertinentă analiză a romanului a făcut poetul și criticul literar Marian Odangiu. Deși nu a fost de față, a trimis o misivă citită de profesoara Manolita Dragomir-Filimonescu.

Aceste aprecieri pozitive au fost completate și de părerea avizată a profesorului universitar Cornel Ungureanu. Reputatul critic a apreciat prolificitatea autoarei ca fiind un semn al unei literaturi locale ce depășește cu mult limitele regiunii și care se impune oriunde este citită.

O la fel de amplă punere în temă, iar mai apoi o analiză a genului horror (de care se apropie linia epică a cărții) a făcut și scriitorul și omul de televiziune Claudiu Arieșanu.

Pe cât de captivant este subiectul, pe atât de serios este tratat.

În opinia profesorului Arieșanu, cartea reprezintă o adevărată recuperare a personajului literar Dracula, legat indisolubil de cel istoric, Vlad, și grație umanizării acestuia.

Dacă la toate acestea mai adăugăm și calitatea grafică de excepție a volumului este evident de ce este o achiziție de neratat.

Prin urmare, avem de-a face cu un roman care nu ar trebui să lipsească din biblioteca iubitorilor de istorie, dar nici din imaginarul celor ce apreciază romantismul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

SEMNAL EDITORIAL: Euro – liantul stabilității, Ed. Academiei,2024.

În plină furtună suveranistă însoțită de criza politică în (prea) numeroase state europene, Editura Academiei ne amintește că moneda euro a împlinit 25 de...

Șefii CFR SA și-au umplut buzunarele de Crăciun! Cât au ,,umflat” oamenii din subordinea ministrului Grindeanu din indemnizațiile de membri ai Consiliului de Administrație

Guvernul a tăiat, pe motiv de austeritate, compensațiile studenților pe tren și ceferiștilor, dar a dublat indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație al CFR...

Citește și :