0.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Suntem îndatorați până în gât! Datoria publică a României a ajuns la 150 de miliarde de euro

Economia României va încheia al treilea an de creştere economică în 2023, timp în care guvernul Ciucă şi apoi guvernul Ciolacu, din aceeaşi coaliţie PSD-PNL, au mărit taxele de două ori ca să acopere deficitul.

PIB-ul a crescut de la 1.050 mld. lei la final de 2020 până la 1.600 mi­liarde de lei, prognoza de final de 2023, adică activitatea economică s-a dilatat cu 60%. În aceeaşi vre­me, guvernul s-a îndatorat aproa­pe la acelaşi ritm: datoria pu­bli­că la final de 2020 era de 500 mld. lei, iar la final de august 2023 a ajuns la 740 mld. lei. Până la finalul anului, se va apropia de 800 mld. lei. La opt luni din 2023, guvernul a adăugat încă 70 mld. lei la datorie, la fel ca în pandemie, în condiţiile în care economia încă este în creştere, chiar dacă frânează.

„Aceasta este o problemă şi va fi una de sustenabilitate a fi­nan­ţelor publice. Această creştere a datoriei în timpul creşterii eco­no­mice vine din deficite bugetare mari. Dacă avem deficit în pe­rioade de creştere economică, ce se întâmplă în caz de recesiune? Dacă nici atunci când economia creşte nu putem susţine chel­tuielile, va fi o problemă de sustenabilitate şi este nevoie să avem noroc să nu avem o rece­siune. Practic, ne asumăm un risc extrem de ridicat“, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepre­şe­dintele CFA România, aso­ciaţia analiştilor financiari.

Ca pondere în PIB, însă, datoria publică s-a stabilizat la circa 50% din economie, ba chiar a şi scăzut puţin, dar pentru că economia a crescut un pic mai repede decât datoria guverna­mentală. Această stabilizare este o veste bună, pieţele financiare, adică cele care împrumută statul, se uită şi la acest indicator atunci când calculează dobânzile pe care le aplică României. Pe de altă parte, pieţele financiare se mai uită la capacitatea de rambursare a datoriei publice. Cu alte cuvinte, se uită la cât cheltuieşte statul şi la ce venituri are. Când cheltuielile cresc mai repede decât veniturile, în loc ca încasările să crească mai repede, dobânzile la împrumuturi cresc. Aşa a ajuns România să plătească, la 9 luni din 2023, dobânzi în valoare de 24 mld. lei, o valoare egală cu cea a investiţiilor din bugetul de stat.

Sursa: https://www.zf.ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :