4.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Demonstraţie emoţionantă de virtuozitate oferită printr-un proiect UPT în colaborare cu Asociația Salvaţi Patrimoniul Timișoarei

Maestrul pianist cu origini timișorene Andrei Ivanovich a oferit săptămâna aceasta un recital de pian desosebit și emoţionant, prin proiectul Universităţii Politehnica Timișoara, Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship. Evenimentul a fost posibil datorită implicării Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timișoarei, prin președintele său Ilie Sîrbu, asociaţie care susţine proiectul, implicându-se semnificativ în implementarea lui.

Sinagoga din Cetate, locul în care a fost organizat recitalul, s-a dovedit a fi un spaţiu foarte primitor, însă prea mic pentru melomanii orașului Timișoara, veniţi în număr mare la eveniment.
Profesor la Universitatea din Shanghai, Andrei Ivanovich, a impresionat audienţa nu doar prin talentul său, ci și prin simplitate și modestie, educaţie, respectul faţă de public, dovedind că e un om valoros prin el însuși și nu doar pentru faptul că este urmașul marelui compozitor Ioan Ivanovich al cărui vals ,,Valurile Dunării’’ a încântat o lume întreagă. Vorbitor a șase limbi, Andrei Ivanovici a dorit să interacţioneze cu fiecare persoană în parte după recital, comunicând în frumoasa limbă română, chiar dacă i-ar fi fost mai familiare limbile chineză, rusă sau germană, limbi în care a învăţat de-a lungul timpului.
Prin acest proiect, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să apropie de cultură tinerii în general și studenţii UPT în special, oferindu-le pe scenă, gratuit, modele de urmat în viaţă, dar și oportunitatea de a participa activ la a analiza și a produce cultură, și într-un an dedicat culturii, ca oricând de la înfiinţarea sa de acum 103 ani. În acest sens, în perioada 10 octombrie – 22 octombrie 2023, pe holul central al Bibliotecii UPT vor avea loc și 3 expoziţii, din care una realizată prin acest proiect, toate cu lucrări realizate de tineri – studenţi și elevi. Pe lângă aceste expoziţii, toţi cei care trec pragul Bibliotecii UPT, pot vedea la etajul 2 al clădirii, Expoziţia Culturii Bănăţene realizată de Societatea Inventatorilor din Banat și pusă la dispoziţie publicului prin bunavoinţa președintelui Societăţii Inventatorilor din Banat, Remi Rădulescu, care, de asemenea, susţine acest proiect.
Proiectul Capitalizing on urban culture by promoting cultural heritage and cultural entrepreneurship beneficiază de un grant in valoare de 44.635.12 euro din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin graturile SEE și norvegiene.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului
Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant.
Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe:  www.eeagrants.org  și  www.eeagrants.ro .
Informații suplimentare pot fi obţinute de la director proiect, dr.ing. Rareș Hălbac-Cotoară-Zamfir – e-mail:  rares.halbac-cotoara-zamfir@upt.ro .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :