6.2 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

În tot județul elevii s-au reîntâlnit cu dascălii și colegii cu patru zile mai repede | FOTO-VIDEO

Una din cele mai prestigioase școli din județul nostru este fără urmă de tăgadă cea care poartă numele provinciei noastre, Colegiul Bănățean cu un număr de nu mai puțin de 2500 de învățăcei.

Deși pentru unii mai moderniști adunarea în careu în curtea școlii pentru deschiderea în mod festiv a anului de învățământ pare o chestiune desuetă la susu numitul Colegiu este una din momentele cheie de la începutul toamnei.

Cei mai emoționați au fost, ca întotdeauna, părinții și bunicii celor din clasa întâi. Cei mai mulți au fost la rândul lor elevi ai acestei școli. Poate ăsta să fie motivul dublei emoții. Cei mici deși foarte stingheri și poate puțin speriați nu au lăsat să se vadă că se întâmplă ceva deosebit cu ei. Cei ce au făcut grădinița ori clas pregătitoare aveau deja aplombul unor școlari rutinați.

Ca mai în toți anii a avut loc o scurtă binecuvântare a elevilor și a dascălilor de către reprezentanții bisericii. Nu au lipsit nici cei ce conduc destinele orașului și al județului.
„Ne aflăm din nou în perimetrul școlii, elevi, profesori, părinți și bunici. Începutul noului an școlar, pe lângă faptul că este un moment de sărbătoare, este un moment special pentru cei care încep o nouă etapă educațională – școala primară, gimnaziul, liceul. Dragi elevi, ziua aceasta de 11 septembrie 2023 are o semnificație specială pentru cei mai mici dintre colegii voștri, cei din clasa pregătitoare. Știm cum vibrează inimile lor de emoție, de bucurie, de nerăbdare. Simțim cu toții emoția din jurul lor, emoția unui nou început, emoția necunoscutului. Dragi copii, de astăzi sunteți școlari. Împreună plecăm pe un nou drum al cunoașterii, împreună cu doamna învățătoare, care vă va călăuzi pașii cu dragoste și înțelegere, vom parcurge un drum care nu este deloc ușor, dar împreună vom reuși.” a deschis seria de alocuțiuni directorul Alexandru Tănase adresându-se direct elevilor săi.
La deschiderea anului școlar de la Colegiu nu avea cum să lipsească fostul director Sorin Ionescu. Azi din poziția de subprefect al județului are o altă perspectivă mai largă asupra problemelor învățământului.

De la deschiderea anului școlar la CNB nu putea lipsi subprefectul Sorin Ionescu, cel care, până să își preia actuala funcție, era director al colegiului. Poate și de aceea a ținut să livreze un mesaj ceva mai lung.

„Sunt multe zile în an, dar cred că cea mai frumoasă este cea în care începem școala. De ce? Unii poate că o văd ca un „15 septembrie” – sau 11 septembrie – în care venim la școală după două luni de vacanță. Cred că trebuie să o vedem un pic altfel. Cred că, împreună, autorități locale, centrale, companii, mediu nonguvernamental, trebuie să ne gândim că astăzi în curtea Colegiului Național Bănățean nu suntem în 11 septembrie 2023, ci suntem în România de peste două decenii. Pentru cei mai mici: atunci când voi veți intra în societate, peste două-trei decenii, iar noi vom fi bătrâni și deoparte, această țară va avea un alt destin și un alt viitor datorită vouă, datorită modului în care voi ați învățat, în care voi vedeți societatea, datorită modului în care voi vedeți autoritățile locale, centrale, companii sau mediul nonguvernamental. Am un singur mesaj: Să nu uitați să le mulțumiți celor care v-au adus astăzi de mână. Să nu uitați, atunci când se vor termina toate acest părți oficiale, să mergeți să vă pupați părinții și bunicii și să le spuneți doar atât: «Mulțumesc, mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru noi până acum și pentru tot ce o să faceți de acum încolo” a spus un cuvânt de suflet copiiilor fostul director.
Și cum asistența nu era formată doar din prichindei de o șchioapă a urmat un gând și pentru cei mai mărișori.

„Pentru cei de clasa a cincea, vă spun că vine o vreme grea, doamna învățătoare rămâne doar în amintirea voastră, vin profesorii, vin noi discipline și noi provocări. Celor de la liceu, sigur că sunteți bucuroși că vă cunoașteți colegii, sigur că vă gândiți oare cum or fi profesorii din Colegiu, vă rog un lucru: nu uitați că Timișoara și Colegiul Bănățean nu înseamnă doar zidurile școlii. Timișoara și Colegiul Național Bănățean înseamnă un mediu care este tot mai atent la nevoile voastre, sunt multe parteneriate între mediul preuniversitar și universitățile din Timișoara, profitați de acest lucru! Totodată, vă spun că Timișoara înseamnă și un mediu nonguvernamental. Învățați nu doar în ce an s-a luptat Ștefan cel Mare la Vaslui, ci învățați să vă ajutați semenii voștri. Învățați cât mai multe lucruri. Nu fiți ațintiți cu ochii doar la carnet. Fiți cu ei ațintiți la ce învățați. Dragi profesori, nu uitați că forța unei școli este dată de zâmbetele pe care le aduceți pe chipurile elevilor voștri. De aceea, vă rog ca în fiecare seară să vă gândiți nu doar câte note ați trecut, sau cât de des ați semnat condica, ci să vă aduceți aminte câte zâmbete ați adus pe chipurile acestor copii și câte zâmbete veți aduce a doua zi. Vă doresc un an școlar plin de rezultate, un an școlar plin de zâmbete și un an școlar în care cei mici, când se va finaliza anul școlar, să se gândească cu nerăbdare că își doresc să vină la școală”, a mai adăugat subprefectul Ionescu cu un îndemn spre profesorii, foștii săi colegi.

Tot celor ce trec în clasa a cincea, respectiv a noua, directorul Tănase a mai adăugat:
„Cei de clasa a V-a trăiesc și ei emoția unui nou început, își iau la revedere de la doamna învățătoare, au acum diriginți, profesori la fiecare disciplină, note. Le doresc să aibă cele mai frumoase note în următorii ani de gimnaziu. Bobocilor din clasa a IX-a, vă spun «Bun venit în CNB». Rezultatele voastre la Evaluarea Națională – și alegerea voastră – fac să fiți astăzi aici. Vedem în voi tineri bine pregătiți, tineri ambițioși. Noi ne dorim să fie cei mai frumoși ani de liceu petrecuți în CNB […]

Îmi doresc ca anul școlar 2023 – 2024 să fie anul bucuriei de a învăța”, a încheiat cu un îndemn directorul Alexandru Tănase.

Cum este firesc la astfel de ocazii au mai spus căteva îndemnuri și Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, Sorin Mușuroi, prorector al Universității Politehnice, Simona Popescu, prodecan al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Monica Hruscă, directorul DGASPC Timiș și Vasile Gavrilescu – comisar-șef de poliție al Comisaratiului Regional Timișoara al Agenției Naționale Anti-Drog.

Ceremonii mai simple ori mai pline de ștaif au avut loc în toate școlile din tot cuprinsul județului.

Cam la fel, dar la proporții puțin mai reduse, a avut loc și deschidere anul de curs și la Liceul Teologic Ortodox Sfântul Antim Ivireanul unde cei mai noi elevi au simțit aceleași emoții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu

Cine este Sergiu Celac, mentorul lui Călin Georgescu. Intrarea în turul II a independentului a fost neașteptată, prezidențiabilul neparticipând în campanie la dezbateri cu...

Cum să asortezi pantofii cu ținuta? Trenduri de modă disponibile online

Atunci când ne gândim la ținuta perfectă, ultima piesă pe care o alegem sunt pantofii. Cu toate acestea, pantofii au puterea de a schimba...

Citește și :