1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Nicolae Sârbu, din nou despre Reşiţa

Nicolae Sîrbu vine după un stagiu echinoxist, cu bune recomandări de la Ion Oarcăsu din perioada studenţiei clujene, şi de la Mircea Martin, din anii săi de brav cărăşean. „Avea în mod sigur ceva de spus în poezie”, scrie Mircea Martin, „Viaţa, destinul, nevoia l-au aruncat însă în apele confuze ale jurnalismului. Am citit reportaje ale lui dure, puternice, acuzatoare. În dreapta lor mânie am recunoscut inflexibilitatea poetului”.

Scrierile despre Banat şi bănăţenii de seamă nu înlătură apetitul pentru poezie: Nicolae Sîrbu îşi trăieşte stările de exaltare convocând numele mari ale scrisului sau ale poeziei, într-o grabnică solidarizare: „După Pablo Neruda vin şi eu/ să cânt ceapa dinaintea trenului/ tăiată mărunt pe traverse/ şi-n urmă lumea culege/ lacrimi niciodată coapte”.

Volumul Albastru de Reşiţa adună, în cele 450 de pagini ale sale, ştiri despre Reşiţa, despre înfăţişările oraşului, despre oamenii de cultură ai acestui loc. E prima, a doua, a treia oară când poetul Nicolae Sârbu îşi adună articolele ultimilor ani într-un volum care vrea să arate cum este oraşul lui azi?

Continuitatea poetului şi a reporterului se opreşte în câteva articole la cei dispăruţi. La cei care altădată făceau din Reşiţa „oraşul cu poeţi”. Cu totul remarcabil e capitolul „Doi câte doi, spre veşnicie”. Cine a fost Petru Brie? „Pentru mine era doar soţul orcotitior al scriitoarei Stela Brie, colega mea de la Uniunea Scriitorilor.” Dan Gh. Perianu, Ligia Perianu sunt nume de care puţini îşi amintesc, aşa cum îşi amintesc de Alexandru Bârsescu, personaj important în cultura oraşului.

Dar Mircea Cavadia, jurnalist, romancier? Cum au fost ei sărbătoriţi la Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor… Dar „turburătorul” Bebe Cojocariu? „Pictorul Bebe Cojocariu avea vocaţia prieteniei, în jurul lui gravitau mereu, mereu alţi prieteni.” Sau: „Ne-a lăsat poetul blestemat de talent” — se intitulează eseul-amintire despre Ion Chichere. Dar I.G. Şeitan? Dar Gigi Zincescu, cel care a lăsa „un roman neterminat”? Dar extraordinarul Afilon Laţcu? Dar Radu Ciobotea? Sunt persoanalităţi de care ne amintim cu admiraţie şi graţie portretelor realizate. De care ne aminteşte Nicolae Sârbu, poetul şi liderul cultural al oraşului. Prietenul lor.

Albastru de Reşiţa e o carte-dicţionar despre oraşul cu poeţi. Care su fost, dar care sunt (şi) în această carte-eveniment.

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Pesediștii și liberalii plimbă mortul prin sufragerie

Abia scăpați de spaima ca Georgescu să le cânte pe la urechi teme muzicale vechi și, se vede treaba, nepieritoare, precum „Sfântă tinerețe legionară”...

Brumar, primul bal…

... Și ultimul, nu doar de dragul filmului semnat de Dan Pița în 1989, Noiembrie, ultimul bal. Și nici de dragul tinereții mele. Ci...

Corectitudine apolitică

Citește și :