Lovitură dură pentru angajații din IT, construcții și agricultură! Noul ministru de finanțe spune că va elimina facilitățile fiscale pentru aceștia

167

Marcel Boloș a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, că va înainta Coaliției o propunere care vizează eliminarea mai multor facilități fiscale pentru a acoperi noile cheltuieli bugetare.

Mai exact, ministrul Finanțelor se referă la o „aliniere a regulilor” în sistemul de facilități fiscale și propunere eliminarea facilităților fiscale pentru cei 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Ministrul a subliniat că propunerea va fi de aplicare eșalonată: „Depinde de cum se va decide la nivelul Coaliției. Repet: e o măsură sensibilă, care trebuie asumată la nivelul Coaliției”.

Întrebat câți bani se vor aduce la bugetul de stat din aceste reduceri de facilități de la 1 septembrie și până la finalul anului, Boloș a punctat că „dacă pachetul de măsuri pe care îl avem în analiză la nivelul Ministerului de Finanțe se aplică integral, discutăm de 6,5 miliarde de lei din septembrie”.

Ministrul Finanțelor a punctat că există o Ordonanță care a fost dată pentru gestionarea eficientă a banilor publici.

„Trebuie, și o zic cu toată fermitatea, că orice cheltuială pe care o dă Guvernul trebuie acoperită din ceea ce înseamnă revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF, dar și combaterea evaziunii fiscale. Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a transmis Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

Întrebat despre deficitul bugetar pe primele 5 luni, ministrul a afirmat că „evoluția deficitului bugetar nu este îmbucurătoare pentru noi, există această premisă ca deficitul bugetar să urce peste 2%, dar să vedem cum se încheie execuția bugetară”.

„Pot spune cu certitudine și responsabilitate că în lipsa unor măsuri care să genereze restructurarea facilităților fiscale este posibil să ajungem în situația asta, pe care eu personal nu mi-o doresc. O să fiu ferm în a respecta ținta de deficit bugetar”, a afirmat Marcel Boloș, întrebat dacă România se va încadra într-un deficit de 4,8-4,9%.

Sursa: https://adevarul.ro