-4.9 C
Timișoara
duminică 22 decembrie 2024

Piața Mocioni și Piața Maria intră într-un proces de regenerare urbană. | FOTO-VIDEO

Zona de intervenție este de aproximativ 25.000 mp și cuprinde Piața Mocioni (Sinaia), zona din jurul bisericii, Piața Maria și sectorul dintre Bulevardul 16 Decembrie, care conectează cele 2 piețe, și canalul Bega. Întreaga zonă face parte din situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”, sit de patrimoniu în care o parte determinantă din istoria Timișoarei și a României a fost scrisă.
Prin acest proiect punem în valoare istoria și patrimoniul material și imaterial al acestui loc, fie că vorbim de clădirile monument sau de trotuarele și străzile unde s-a născut Revoluția Română. Acest lucru îl vom face prin regândirea spațiului public, a accesului la infrastructură și rolul și funcționalitatea acestui sit în viața orașului.

Zona vizată include atât tronsonul bulevardului 16 Decembrie 1989, între Piața Alexandru Mocioni și Podul Traian, cât și căile de acces pe străzile Gh. Doja, Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Ady Endre, Emanoil Gojdu, bd. Regele Carol I, I.H. Rădulescu, Treboniu Laurian și Splaiul Tudor Vladimirescu.

Prin acest proiect punem în valoare istoria și patrimoniul material și imaterial al acestui loc, fie că vorbim de clădirile monument sau de trotuarele și străzile unde s-a născut Revoluția Română. Acest lucru îl vom face prin regândirea spațiului public, a accesului la infrastructură și rolul și funcționalitatea acestui sit în viața orașului. Astăzi trotuarele și străzile sunt într-o stare precară, stațiile de transport nu oferă condiții suficiente, zona este aglomerată, iar cele două piețe nu sunt valorificate. Parterurile comerciale, cu puține excepții, au fie funcțiuni nepotrivite unei zone atât de încărcată de istorie, fie nu sunt folosite deloc; procesul de reabilitare a clădirilor este început în primul rând de inițiativa privată a proprietarilor, mai multe clădiri fiind deja reabilitate sau în execuție“, a declarat viceprimarul USR al Timișoarei, Ruben Lațcău.

Astăzi trotuarele și străzile sunt într-o stare precară, stațiile de transport nu oferă condiții suficiente, zona este aglomerată, iar cele două piețe nu sunt valorificate. Parterurile comerciale, cu puține excepții, au fie funcțiuni nepotrivite unei zone atât de încărcată de istorie, fie nu sunt folosite deloc; procesul de reabilitare a clădirilor este început în primul rând de inițiativa privată a proprietarilor, mai multe clădiri fiind deja reabilitate sau în execuție.
Proiectul de regenerare din Iosefin are ca obiectiv nu doar punerea în valoare a istoriei și patrimoniului, dar și valorificare potențialului economic și cultural pe care zona o are, vom beneficia de finanțare europeană atât pentru proiectare cât și pentru execuție. Cartierul Iosefin va putea din nou rivaliza atractivitatea cartierului Cetate.

Regenerarea din Iosefin o urmează pe cea a Pieței Traian și a unei zone de 5 hectare din cartierul Fabric, proiect care beneficiază de asemenea de finanțare europeană. Această abordare integrată de dezvoltare urbană este una pe care o urmărim cu intenție, nevoile unui cartier sunt multiple și diverse, tocmai de aceea și investițiile trebuie să acopere cât mai multe nevoi și să fie complementare. Pentru a ne asigura de o funcționalitate cât mai bună între proiecte complementare, am avut deja mai multe consultări între proiectele diferite care se suprapun sau influențează această zonă: Magistrala Verde (Calea Șagului), Reabilitare stațiilor de tramvai de pe Linia 1, Traseul Muzeal al Revoluției și Regenerare Piața Mocioni. Ne-am asigurat că acestea sunt corelate, atât ca soluții, cât și ca perioadă de implementare. Aceste intervenții se încadrează într-o viziune mai amplă care include finalizarea în paralel a inelului IV de circulație în zona de Vest a Timișoarei. Subtraversarea de la Solventul este în execuție, podul peste Bega și drumul peste platforma Solventul se află în proiectare cu obiectiv de a obține Autorizația de Construcție pentru pod în acest an. Proiectul de Pod peste Bega este de asemenea finanțat prin fonduri europene atât pentru proiectare cât și pentru execuție“, a mai precizat Ruben Lațcău.

Regenerarea din Iosefin o urmează pe cea a Pieței Traian și a unei zone de 5 hectare din cartierul Fabric, proiect care beneficiază de asemenea de finanțare europeană. Această abordare integrată de dezvoltare urbană este una pe care o urmărim cu intenție, nevoile unui cartier sunt multiple și diverse, tocmai de aceea și investițiile trebuie să acopere cât mai multe nevoi și să fie complementare.
Pentru a ne asigura de o funcționalitate cât mai bună între proiecte complementare, am avut deja mai multe consultări între proiectele diferite care se suprapun sau influențează această zonă: Magistrala Verde (Calea Șagului), Reabilitare stațiilor de tramvai de pe Linia 1, Traseul Muzeal al Revoluției și Regenerare Piața Mocioni. Ne-am asigurat că acestea sunt corelate, atât ca soluții, cât și ca perioadă de implementare.
Aceste intervenții se încadrează într-o viziune mai amplă care include finalizarea în paralel a inelului IV de circulație în zona de Vest a Timișoarei. Subtraversarea de la Solventul este în execuție, podul peste Bega și drumul peste platforma Solventul se află în proiectare cu obiectiv de a obține Autorizația de Construcție pentru pod în acest an. Proiectul de Pod peste Bega este de asemenea finanțat prin fonduri europene atât pentru proiectare cât și pentru execuție.
Astăzi va avea loc prezentarea proiectului de la 17:00 la Parohia din Sinaia. Aceasta va fi și live pe această pagină de Facebook și pe cea a Primăriei Municipiului Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Moș Crăciun a vizitat două familii din Timiș! Cei mai bucuroși au fost copiii

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun a trecut pe la casele a două familii din Timiș. Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, polițiștii din...

Solstițiul de iarnă – despre această zi și explicațiile știinfice din spatele fenomenului

Data de 21 decembrie marchează solstițiul de iarnă. Această zi va fi cea mai scurtă din an, iar noaptea va fi cea mai lungă....

Citește și :