Apelul de înscrieri pentru rezidența de cercetare artistică din Bergen, Norvegia, s-a încheiat, iar compozitoarea care va merge la vară, pentru o săptămână, în Bergen, Norvegia, este Sabina Ulubeanu. Apelul, lansat de Asociația Trib’Art, din Timișoara, ca parte din proiectul Eufonic Motions, s-a adresat compozitorilor interesați de a se angaja la o activitate de cercetare artistică, prin care să exploreze dimensiunile universale ale luminii, din perspectiva proiecției multiculturale a spațiului european, precum și a legăturilor istorice dintre cele două țări – România și Norvegia, dar mai ales a legăturilor ce pot fi construite în viitor, prin colaborări solide în domeniul muzicii clasice.
„Căutarea luminii reprezintă o constantă în viața mea de creator, încă din anii studenției fiind preocupată de cum pot surprinde irizațiile celeste – în lucrarea Vers le Ciel pentru violoncel solo, sau fațetele luminii de apus preschimbate în sunet din lucrarea pentru trio Soleil sur le Cloches. (…)
Oportunitățile de schimburi de idei, posibilitatea de a documenta lumina specifică a orașului în cadrul programului Timișoara Culturală 2023 ar veni pe un fond timișorean deja consolidat, integrat, și pe o preocupare antropologică cu rezultate deja consacrate. Muzica tradițională norvegiană, mai ales în latura sa arhaică, a cântărilor populației SAMI, este un alt aspect pe care aș fi onorată să îl pot explora cu ajutorul specialiștilor norvegieni, astfel încât să putem aborda această direcție prin proiecte de cercetare antropologică și muzicală în România, proiecte ce ar îmbogăți patrimoniul compozițional al ambelor țări și prin care am putea evidenția ceea ce ne unește culturile” – scria Sabina Ulubeanu în scrisoarea sa de intenție care, alături de CV-ul vast și de experiența bogată de până acum, i-a determinat pe cei patru membri ai juriului să o aleagă câștigătoare pentru rezidența de cercetare artistică. Din juriu au făcut parte: Gabriel Almași (Conf. Univ. dr. Facultatea de Muzică Timișoara), Ovidiu Andriș (Manager Filarmonica Banatul Timișoara), Vlad Popescu (Director artistic Eufonia).
Lucrarea care va rezulta în urma acestei cercetări artistice trebuie să reflecte atât specificul locului, cât și mesajele universale ce pot uni cele două spații, sub cheia simbolistică a luminii. După perioada de rezidență, Sabina Ulubeanu va lucra cu corul din țara de origine pentru a integra lucrarea în repertoriul concertelor ce vor fi pregătite. În cele din urmă, lucrarea va fi interpretată la începutul lunii decembrie, în cadrul unui concert grandios, susținut în Timișoara. De asemenea, momentul muzical va include atât lucrarea sa, cât și o lucrare a unui compozitor norvegian, care va beneficia și el de o rezidență de cercetare artistică, în Timișoara, România.
Despre compozitoare
Sabina Ulubeanu lucrează din 1998 în spațiul cultural românesc și internațional, în calitate de compozitoare, lucrările sale, simfonice, camerale sau multimedia fiind interpretate în România, în numeroase țări din Europa și Asia, în Canada și Statele Unite ale Americii.
Este membră a Uniunii Compozitorilor din România începând cu anul 2007, iar din anul 2011 este co-fondator și co-director artistic al Festivalului Internațional de Arte Noi InnerSound, care a avut prima ediție în anul 2012.
Despre proiect
Mai multe detalii despre proiectul Eufonic Motions pot fi găsite pe canalele de socializare ale Asociației Trib’Art: https://www.facebook.com/tribulartistic /
https://www.instagram.com/tribulartistic/.
Eufonic Motions, cel mai nou proiect al asociației, dezvoltat în parteneriat cu Edvard Grieg Korene din Bergen, este un melanj artistic concentrat în jurul luminii, în cadrul căruia se cultivă pasiunea pentru muzică la nivel internațional. Rezidența de cercetare artistică dedicată compozitorilor reprezintă prima etapă dintr-un amplu periplu muzical, care îmbină cercetarea artistică, schimburile de experiență, masterclass-urile și concertele.
Proiectul Eufonic Motions este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin mecanismele financiare SEE și cele Norvegiene.