„Tech Talks by UPT 2023” a aruncat o privire spre lumea de mâine

102

Sute de oameni au venit vineri, 19 mai 2023, de la prima oră, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, la „Tech Talks by UPT 2023”, cea mai importantă conferință de popularizare a științei și tehnologiilor de ultimă oră, ce vine să confirme statutul Timișoarei de oraș al tehnicii, al inovării, al creativității și al premierelor. Prin ochii unor speakeri de talie mondială, printre care și Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, timișorenii au putut arunca o privire spre lumea de mâine, o lume care poate îi sperie pe unii, dar astfel de conferințe, în care noutățile sunt comunicate de persoane de încredere au darul de a face mai ușoară integrarea tehnologiei în viața de zi cu zi.

Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival, moderator fiind cunoscutul realizator TV Cătălin Ștefănescu.
Tema zilei la „Tech Talks by UPT 2023” a fost Inteligența Artificială (IA), una dintre cele mai discutate și fascinante tehnologii din zilele noastre, care a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea noastră și a devenit un aspect important al vieții. În cadrul conferinței, personalități remarcabile din viața publică și speakeri de marcă au explorat impactul IA și al noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a declarat că „e un eveniment important atât pentru comunitate, cât și pentru mediul academic, iar ceea ce încearcă să facă Politehnica, o universitate conectată la tot ce înseamnă nou în tehnologie, prin astfel de conferințe este să transmită toate aceste noutăți publicului larg. În anul în care Timișoara este și Capitală Culturală Europeană, atât prin această conferință, cât și prin alte evenimente organizate, Politehnica a ridicat foarte mult ștacheta, astfel încât, pe viitor, vor crește și pretențiile audienței.”

Președintele Consiliului Județean Timiș, absolvent al UPT, a declarat, tot în deschidere, că „inteligența artificială, asistenții virtuali, sunt din ce în ce mai prezenți în viața noastră. Sper să nu ne lăsăm copleșiți de tehnologie, iar această conferință vine cu o serie de lămuriri și răspunsuri, până la urmă legitime.”
La eveniment a fost prezent și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a vorbit despre spiritul Timișoarei, despre setea de inovare care a definit orașul atât în trecut cât și în prezent, despre deschiderea internațională la nivel academic, economic și cultural, precizând că deja a auzit în mai multe locuri din Germania expresia „ar trebui să facem lucrurile ca la Timișoara”.
Primul dintre speakerii conferinței, Dragoș Mărgineanțu, AI Chief Technologist la Boeing, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, foarte emoționat de faptul că s-a afat din nou în fața profesorilor săi, a vorbit despre utilizarea Inteligenței Artificiale în aviație și industria aerospațială.

O altă absolventă a Universității Politehnica Timișoara, Clara Neppel, Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociație profesională dedicată inovării și excelenței în tehnologii avansate, a discutat despre guvernanța AI și Uniunea Europeană.
Marius Stan, cercetător științific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory și profesor asociat la Universitatea Chicago și Universitatea Northwestern, care folosește AI și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie (materiale nucleare și baterii), electronică (memoria calculatoarelor) și securitate națională, a vorbit despre impactul AI în domeniile științei și tehnologiei.
Pasi Toivanen, Senior Vice-President și Head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia și Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere și al ecosistemelor aferente, a prezentat noile tehnologii 6G.

Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educației, a vorbit despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăți experiențele educaționale, inclusiv folosirea realității augmentate și a asistenților virtuali pentru învățarea personalizată.
Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platformă care redefinește conceptul de „personal health and well-being”, a discutat despre ce înseamnă să devenim cea mai bună versiune a noastră și cum sănătatea e definită în primul rând de molecula numită „stil de viață”.
Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuție, monetizare și guvernanță AI, a discutat despre potențialul AI de a spori potențialul uman.

Dintre capetele de afiș ale conferinței, Jay Tuck, un jurnalist și autor american care a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv Războiul Rece, Războiul din Golf și războiul din Afganistan, expert în tehnologie militară care a și a scris mai multe cărți pe această temă, cunoscut pentru rapoartele sale critice cu privire la politica militară a SUA, un autor care a scris despre inteligența artificială și impactul acesteia asupra societății în cartea sa „Evoluție fără noi”, s-a referit, în prezentarea sa, la Inteligența Artificială, geopolitică și fake-news.
Nu în ultimul rând, cel mai așteptat moment, a fost cel în care Jimmy Wales, cunoscut la nivel mondial pentru dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia, care a revoluționat modul în care oamenii accesează și împărtășesc informații, a vorbit despre inteligența Artificială, Wikipedia, Generative AI și viitorul antreprenoriatului.
În cadrul conferinței, participanții au putut intra în dialog cu speakerii, fiecare având programată o sesiune de întrebări și răspunsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.