Universitatea de Vest din Timișoara a participat, în perioada 9 – 14 mai, la promovarea Timișoarei și Banatului, în cadrul mai multor evenimente internaționale asociate programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Prezența publicului european la Timișoara, în 2023, când se derulează programul strategic al Capitalei Europene a Culturii, este un beneficiu substanțial în plan cultural și turistic pentru cel mai important centru universitar al vestului României. În aceeași măsură, publicul european s-a racordat la valorile și programele culturale ale calendarului Timișoara 2023 și prin participarea la seria de acțiuni de promovare derulate prin reprezentanții diplomatici români și cei ai Institutului Cultural Român, alături de UVT, în mai multe orașe europene, Madrid, Cracovia și München , un bun prilej de întâlnire pentru românii din comunitățile de peste hotare, cei care apreciază arta și valorile culturale române contemporane.”
În 9 mai s-a vernisat expoziția găzduită la sediul Congresului Deputaților din Madrid, realizată de studenții de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. Expoziția s-a concentrat pe viziunea tinerilor asupra patrimoniului cultural și uman al orașului simbol al Revoluției Române și al unei societăți moderne pașnice și democratice. Evenimentul de la Madrid a făcut parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. În această perioadă, în organizarea Ambasadei României de la Madrid, a fost marcată Ziua Europei, moment care a facilitat prima reuniune parlamentară comună la nivelul Comisiilor de Afaceri Europene. Evenimentul s-a aflat în apropierea semestrului președinției spaniole la Consiliul UE, fiind menit să sublinieze relația strânsă de coordonare între România și Spania, ca o susținere vizibilă a dezvoltării parcursului de integrare europeană.
În perioada 10-14 mai, UVT a participat la Festivalul Culturii Române de la Cracovia, în cadrul unui program reprezentativ derulat de Institutul Cultural Român de la Varșovia. Timp de cinci zile, publicul a fost invitat la mai multe evenimente, din diferite domenii – literatură, film, arte vizuale, performance, muzică –, dar și la ateliere de limba română pentru copii și adulți. Aici au fost prezentate Poveștile Banatului, filtrate prin prisma artei contemporane, la prestigiosul Centru Internațional pentru Cultură din Cracovia, prin cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Culturii Române. Ziua de vineri, 12 mai, a fost dedicată prezentării în Polonia a Dicționarului romanului central-european din secolul XX, monumentala lucrare coordonată de prof. univ. dr. Adriana Babeți, scriitoare, eseistă, jurnalistă și cadru didactic la Universitatea de Vest.
Evenimentul a fost adresat cursanților de la Universitatea Jagiellonă, în care au fost invitați Adriana Babeți, prof. dr. hab. Kazimierz Jurczak, șeful Departamentului de Studii Românești și dr. Olga Bartosiewicz-Nikolaev. Acesta a fost urmat de o dezbatere despre literaturile micilor popoare din Europa Centrală, găzduită de Centrul Internațional pentru Cultură.
De asemenea, la Cracovia au fost proiectate două documentare din seria „Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri”: Cafeină pe Bega și Timpuri noi. O mică revoluţie, urmate de discuții cu Adriana Babeți, scenarista acestei serii, și Alexandru Condrache, coordonatorul proiectului.
Cele două documentare au evocat poveștile și istoria Banatului, în strânsă legătură cu Europa Centrală, prin prisma „ciorbei negre” și a culturii cafenelelor. Evenimentul a fost organizat prin parteneriatul dintre ICR Varșovia și Universitatea de Vest din Timișoara și a beneficiat de cofinanțarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Ca în fiecare an, Cancelaria de Stat a landului Bavaria a organizat sărbătorirea Zilei Europei, acum printr-un eveniment susținut în Würzburg, în 13 mai. Consulatul General al României la München a participat la acest eveniment, organizat în piața primăriei din Wurzburg, alături de Cancelaria de Stat fiind prezente organizații guvernamentale și nonguvernamentale, precum și firme private. UVT a participat la organizarea unui stand pentru prezentarea datelor caracteristice programului cultural desfășurat în 2023 la Timișoara și în plan internațional, beneficiind de suportul oferit de doamna consul gerant interimar Janette-Constanța Cărăbașu și domnul consul Cristinel Petrescu și al echipei de la Consulatul general al României la München. Participarea publicului a fost semnificativă, estimându-se prezența a peste trei mii de vizitatori.