Biletele pentru cele două concerte simfonice extraordinare susținute de Orchestra Națională a Franței (ORCHESTRE NATIONAL DE FRANCE), la finalul lunii mai și început de iunie 2023, la Filarmonica Banatul Timișoara, au fost puse în vânzare. În primele ore, 300 de timișoreni s-au asigurat că vor avea un loc în Sala Capitol.
Considerat a fi printre cele mai bune ansambluri ale lumii, orchestra al cărei director artistic este maestrul CRISTIAN MĂCELARU, va putea fi asculată în 31 mai 2023, de la ora 19:00 și în 1 iunie 2023, de la ora 19:00, la Sala Capitol.
Alături de cei 88 de artiști ai orchestrei, pe scenă vor urca doi soliști de mare valoare: pianistul francez DAVID FRAY și violonista SARAH NEMȚANU.
Programul concertului extraordinar de miercuri, 31 mai 2023:
Z. KODÁLY – Dansuri din Galánta
R. SCHUMANN – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54
G. BIZET – Suita Arleziana nr. 2
Joi, 1 iunie 2023, spectatorii prezenți în Sala Capitol vor avea ocazia să audieze:
C. DEBUSSY – Jeux, poem dansant pentru orchestră
C. SAINT-SAËNS – Rondo Capriccioso
C. SAINT-SAËNS -Havaneza pentru vioară și orchestră, op. 83
M. RAVEL – Daphnis și Chloé, suitele nr. 1 și 2
Concertul simfonic extraordinar din 1 iunie va fi redat integral prin live stream de către medici.tv, recunoscut drept cel mai important canal de muzică clasică din lume, o platformă cu peste 4.000 de concerte, opere, balete, documentare, cursuri de master și programe de jazz disponibile în format HD.
Biletele pentru concert pot fi cumpărate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, dar și cu o oră înainte de evenimente. De asemenea, biletele pot fi achiziționate și de pe myticket.ro:
Pentru concertul simfonic extraordinar de miercuri, 31 mai:
https://bit.ly/3BzSqEJ
Pentru concertul simfonic extraordinar de joi, 1 iunie:
https://bit.ly/3VTuSDS
Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara
Concertele fac parte din Programul cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.
CRISTIAN MĂCELARU
Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, CRISTIAN MĂCELARU este dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței.
Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida, și la Rice University din Houston.
Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.
DAVID FRAY
Descris drept „Poate cel mai inspirat, cu siguranță cel mai original interpret de Bach din generația sa”, DAVID FRAY își menține o carieră activă ca solist și interpret de muzică de cameră în întreaga lume. A colaborat cu orchestre de top și dirijori distinși, precum Marin Alsop, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Daniele Gatti, Paavo Järvi, Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin și Jaap van Zweden. Cele mai importante momente solistice în Europa au inclus concerte alături de Filarmonica din Londra, Royal Concertgebouw, Bayerische Rundfunk, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Deutsche Sinfonie Orchester, Salzburg Mozarteum, Orchestra del Teatro alla Scala, Orchestra de Paris, Orchestra National de France și Orchestra de l`Opéra National de Paris.
David Fray și-a făcut debutul în SUA în 2009, alături de Orchestra din Cleveland. A concertat apoi alături de Boston Symphony, San Francisco Symphony, New York Philharmony, Chicago Symphony și Los Angeles Philharmonic. Au urmat debuturi în recitaluri la Carnegie Hall, la Festivalul „Mostly Mozart” din New York și la Chicago Symphony Hall.
De asemenea, David Fray a concertat alături de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Academy of St. Martin in the Fields, London Philharmony, São Paulo Symphony Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Orchestra de Paris, Tonhalle Zürich, Orchestra Simfonică din Viena. A susținut recitaluri la Theater de Champs Élysées din Paris, Philharmonie din Berlin și „Van Cliburn Foundation” din Fort Worth, Texas.
David Fray a fost distins cu numeroase premii, printre care prestigiosul „German Echo Klassik Prize” pentru Interpretul Anului și „Young Talent Award” de la Festivalul de pian din Ruhr (Germania). În 2008, a fost numit „Newcomer of the Year” de către BBC Music Magazine. La Concursul Internațional de Muzică de la Montreal din 2004, David Fray a primit atât Marele Premiu, cât și „Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări canadiane”.
Un artist „Warner Classics”, David Fray a înregistrat primul său CD cu lucrări compuse de Bach și Boulez, care a fost apreciat de criticii de specialitate. Discul a fost apreciat drept „Cel mai bun disc al anului” de către London Times și Le Soir. A doua lansare de disc a lui David Fray a fost o înregistrare a concertelor de Bach la Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, premiată de Academia Germană de Înregistrări, urmată de „Moments Musicaux și Impromptus” de Schubert. Cele mai recente lansări de discuri ale lui David Fray includ un recital Schubert, concerte pentru pian Mozart cu Orchestra „Philharmonia” și Jaap van Zweden, precum și Partitele nr. 2 și 6 de Bach împreună cu Toccata în do minor. În 2008, TV ARTE +7 a prezentat un documentar despre David Fray, realizat de renumitul regizor francez Bruno Monsaingeon. Filmul „David Fray records Johann Sebastian Bach” a fost lansat ulterior pe DVD.
David Fray a început să ia lecții de pian la vârsta de patru ani. Și-a continuat studiile cu Jacques Rouvier la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, unde locuiește în prezent.
SARAH NEMȚANU
Cariera artistică a lui SARAH NEMȚANU reflectă, în mod clar, personalitatea ei generoasă, curioasă și întreprinzătoare: energia ei abundentă și ideile inovatoare se reflectă în munca sa orchestrală, în muzica de cameră, în organizarea de festivaluri și în prezența sa scenică alături de artiști din medii complet diferite.
A părăsit orașul Bordeaux la vârsta de șaisprezece ani pentru a studia la CNSM din Paris și a beneficiat astfel de două influențe deosebite: cea a tatălui ei, Vladimir, care studiase la București cu Ștefan Gheorghiu, moștenitorul școlii lui David Oïstrakh, și cea a profesorului său Gérard Poulet, un demn ambasador al stilului și eleganței școlii franceze de vioară.
A fost numită concertmaestru al Orchestrei Naționale din Franța în 2002 și a ocupat această funcție cu mare entuziasm și angajament în ultimii 20 de ani. De asemenea, a cântat ca solistă și în cadrul unor ansambluri camerale în locații și în festivaluri internaționale importante. Recent, a fost numită profesor de vioară la CNSM din Paris.