Centrul Regional de Afaceri a găzduit Gala Fermierilor din Banat și Conferința Pria Agriculture | FOTO-VIDEO

164

Evenimentul a fost doar începutul „Săptămânii economice Belgiene” la Timișoara.
După cum a promis cu un an în urmă conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a reușit să atragă în Timișoara o amplă manifestare economică cu parteneriat din Belgia.

Ideea a pornit de la o vizită a reprezentanților Ambasadei Belgiei în România la CCIA Timiș. S-a dorit o mai strânsă colaborare în găsirea de parteneri de schimburi economice și chiar de oportunități de investiții comune în cele două economii. Dorința s-a materializat în acest început de mai când Centrul Regional de Afaceri găzduiește „Săptămâna Belgiană” cu accent deosebit pe tot ce ține de agricultură și industrie dedicată alimentației.
La eforturile CCIA Timiș s-au alăturat BEROCC (Camera de Comerț Belgia, Luxemburg, România, Moldova) și PRIAevents, în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, pentru a primii participanții la Conferința PRIA Agriculture&Food la Timișoara. Ediția din acest an este organizată în cadrul „Belgian Week 2023”.

Președintele CCIAT Florica Chiriță a reiterat convingerea dânsei că manifestărie comercial-economice trebuie să capete și un mai accentuat caracter cultural mai cu seamă în acest an timișorean. A mai explicat că deși în județul nostru există 106 firme cu capital belgian asta nu însemnă o cifră impresionantă față de ce ar permite condițiile concrete. Aprope în orice domeniu comercial dar mai cu seamă în industria vinului, berii ori a ciocolatelor piața ar putea absorbi mult mai multe produse.
Unul din oaspeții de seamă a fost și Johan Gabriels președintele Camerei de Comerț Belgia-Luxembourg-România-Moldova care a scos în evidență relațiile dintre cele patru entități statale dar și faptul că în ciuda potențialului uriaș încă nu este folosită decât o mică parte din ce s-ar putea în folosul tuturor părților.
Alain Schodts, director executiv al mai sus menționatei entități economice a arătat că de peste 15 ani este implicat în afaceri în România și prima oprire și investiție a a vut-o aici în Timișoara.
În cadrul evenimentului a avut loc Gala Fermierilor prilej cu care au fost înmâbnate diplome și premii fermieriilor din Banat, așa cum se procedează în fiecare an.
În cadrul conferinței au fost de asemenea abordate subiectele cele mai interesante pentru comunitatea acestora fermierilor din Banat și pentru industria alimentară, reunind comunitatea acestora.

Temele principale din acest an sunt despre cum se pot crește afacerile din agricultură și retail și cum se poate face ca sustenabilitatea să fie printre preocupările principale ale celor implicați în mediul de afaceri.
Astfel, părțile organizatoare vor organiza cel mai important eveniment destinat agriculturii și creșterii acesteia, dar și dezvoltării fermierilor și producătorilor din această zonă.
Investitorii alături de fermieri, producători și procesatori, retaileri, autorități si companii conexe încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru fiecare, dar descoperă și oportunitățile pe care le pot avea.
Astfel de consultări aduc fermierii in legătura cu investitorii, finanțatorii și supermarketurile pentru a găsi noi soluții de colaborare.
Toți vorbitorii la coferință au accentuat faptul că agricultura este vitală pentru întreaga lume. România acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.
Câteva întrebări încă își așteaptă răspunsurie:
Cum putem crește agricultura?
Cum putem ajuta fermierii?
Care sunt poveștile lor de succes?

Printre teleme abordate de lectorii conferinței au fost și următoarele:
– Cum se aplică prevederile Politicii Agricole Comune (PAC)?
– Ce îmbunătățiri ar putea fi aduse Planului Național de Dezvoltare Rurală? Ce propuneri au fermierii?
– Cum ar trebui să arate strategia pe termen lung pentru agroalimentarul românesc?
– Simplificarea procedurilor agențiilor APIA și AFIR. Cum creștem absorbția tot mai mare a fondurilor europene?
– Eficiența costurilor de producție prin promovare și utilizarea eficientă a energiei
Cu ce ​​provocări se confruntă fermierii români în agricultură? De ce trebuie să-și dezvolte afacerile? Care sunt poveștile lor de succes?
Cum au învățat să facă afaceri și cum își pot împărtăși experiența?
– Cum pot băncile, companiile de leasing și fondurile de garantare să contribuie la creșterea absorbției fondurilor UE?
– Care este rolul fondurilor de investiții pentru agricultură? Irigarea – vitală pentru agricultură.
– Starea de aplicare a legii irigațiilor. Ce poate face România pentru a rezolva problema irigațiilor?
– Educație și cercetare pentru agricultură Cum îi ajută tehnologia fermierilor?
– Cum sunt folosite dronele în agricultură? Rezultate pentru diferite culturi.
Ferme integrate – de la câmp la furcă Noi tendințe și mașini în agricultură
– Cum văd specialiștii anul că va fi agricol 2023?
Printre lectorii ce au abordat problemele stringente ale agriculturii europene s-a remarcat rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu care a insistat pe faptul că nu se mai poate face agricultură fără știință. Internaționalizarea ofertei universitare în diferite domenii trebuie să devină o constantă a unităților de învățământ.
Au mai vorbit de asemena și:

Florin Marius Faur – Director Executiv, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Timiș
Dimitrie Muscă – Director General, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici
Alexander Degianski – Board Director, Forest & Biomass România
Robert Stefan Czabo, Reprezentant FEODAL
Horatiu Regep – Regional Manager, Marsh Romania
Teodora Koletsis, Avocat, Cabinet GRUIA DUFAUT
Andrei Botiș, Managing Partner of NAI România
Rafal Majza, Sales Manager Eastern Europe Scandinavia, Deforche Construction Group
Moderatorul întregii întâlniri a fost Raluca Voivozeanu, CEO, PRIAevents.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.