Proiectul Electromobilitate – bilanț după cinci ani

89

Nu este nici un secret pentru automobiliști că amenințarea epuizării resurselor de hidrocarburi face victime de mulți ani. Unii au redus capacitatea cilindrică a mașinilor folosite. Alții au căutat și mai caută și acum metode alternative de locomoție. De la cal și căruță, la tramvai, tren, bicicletă sau trotinetă cam totul a fost încercat. Căutările încă mai continuă. Amenințarea asta a adus și la un progres fantastic al ingineriei mecanice, electrice și electronice. Nici nu mai există automobile fără sisteme inteligente de asistență. Orice se rezolvă cu o apăsare de buton sau chiar cu comandă vocală.

Cu tot avântul tehnologic automobilele electrice se impun încă greu. Lumea este reticientă, cu sau fără motiv. Deși mașinile propulsate de motoare electrice sunt o invenție destul de veche ( de peste o sută de ani) doar de un deceniu se fabrică mai serios și este luată în calcul și această soluție. Sunt păreri pro și contra transportului electric.
Pentru a da informații corecte și a încuraja șoferii ce doresc să fie „electrici” aici în Timișoara a pornit o inițiativă ce urma să facă ceva pentru cunoașterea automobilului electric.

În februarie 2018, la Timișoara demara proiectul „Electromobilitate”, la început prin publicarea unor articole online, dedicate mobilității electrice. În timpul scurs de atunci, acestui demers i s-au alăturat zeci de utilizatori ai automobilului electric, care și-au adus contribuția benevol, prin monitorizarea deplasărilor, publicarea de statistici, informații și articole.

După doar un an, activitatea s-a extins la prezentări cu studenții de la Politehnică și test drive-uri cu primele două mașini parcate în garajul virtual, „Ionică” (Hyundai Ioniq, model 2018) și „TM 3” (Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, model 2018)

Apoi s-a născut ideea unui blog dedicat utilizatorilor de vehicule electrice -www.electromobilitate.com. Acesta urma să devină spațiul în care proprietarii să își descrie experiențele la volan, cu bune și mai puțin bune, așa cum este în prezent noul univers electric, aflat la început de drum.

Următorii patru ani au zburat, din păcate cu multe griji și necazuri, cauzate de pandemie și conflictul din țara vecină. Privind în retrovizor, rămân însă câteva statistici, care confirmă ascensiunea rapidă a mobilității electrice în lume, în Europa și în România.

În acest sfârșit de săptămână cei ce sprijină acest proiect s-au adunat din toată țara la Politehnica timișoreană pentru a face un mic bilanț al asociației și a schimba idei și concluzii despre mașinilor lor. Este de menționat că toți sunt foști șoferi de mașini clasice cu motoare termice și știu ce înseamnă ambele feluri de a conduce. Ba mai mult decât atât unii șoferi sunt deja la al doilea sau chiar al treilea automobil electric, deci pot fave comparații pertinente despre performanțe și moduri de conducere. Iar dacă această experiență mai este și dublată de priceperea de inginer (cum este cazul a câtorva șoferi) totul capătă credibilitatea unor date bazate pe știință.

La sfârșitul anului 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice din totalul celor noi reprezentau 9,1% în România, 14% în Europa și 10% pe plan global (Sursa informațiilor: CleanTechnica și RO e-mobility index).

Pentru ca această creștere rapidă să fie cât mai bine documentată, inițiatorii proiectului Electromobilitate au ales varianta comunicării directe dintre cei ce utilizează în prezent automobile electrice și cei interesați de achiziția unui model în viitor.

Competența celor 77 autori, care au publicat peste 2.200 articole pe blog, provine din experiența acumulată la volan, în condiții de trafic real, pe buzunarul propriu, din care peste două milioane km (de 5,2 ori distanța de la Pământ la Lună) au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului. Creșterea rapidă a parcului auto electric se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiect. In primul trimestru din 2023 parcursul monitorizat este mai mare decât cel din întregul an 2020.

Cine sunt acești umblăreți și mașinile lor minunate, care se hrănesc cu electroni? Pe măsură ce unii colegi, trecuți de pragul celor 12 luni de colaborare convenite inițial cu fiecare participant, se retrag din activitatea săptămânală, proprietari noi de automobile electrice decid să-și investească timpul pentru colectarea de informații din viața de zi cu zi și să le pună la dispoziția celor interesați de achiziția unei „electrice”.

Un bilanț electromobilistic după cinci ani nu se măsoară doar în kilometri parcurși și număr de articole publicate, ci mai ales în prietenii, familii formate și copiii născuți într-o lume pe care o dorim mai bună, mai curată și liniștită.

Cu ocazia aniversării primilor cinci ani de la inițierea proiectului Electromobilitate, inițiatorii acestuia i-au invitat pe toți cei interesați la dialog pe teme legate de experiența acumulată de cei 65 participanți activi în proiect, după un parcurs de peste 2 milioane km 100% electrici în România.

Pentru a marca trecerea primilor cinci ani de activitate, echipa proiectului Electromobilitate și mașinile lor minunate din întreaga țară și-au dat întâlnire în weekend-ul 21-23 aprilie, chiar în orașul din care a plecat acest proiect, Timișoara, unde așteaptă să li se alăture studenții și profesorii de la Politehnică, la fel ca în 2019. Cu această ocazie au fost programate mai multe evenimente și acțiuni de informare despre progresul realizat în domeniul mobilității electrice, din 2018 până în prezent. Toate acestea au îndeplinit standardele solicitate de organizația mondială care se ocupă de manifestările Earth Day și evenimentul nostru a fost inclus în programul ediției 2023.

Organizatorii sunt deosebit de mândri de faptul că Timișoara Verde – cum a fost denumit evenimentul pentru Earth Day – a pus Timișoara pe harta lumii, în contextul mișcărilor ecologiste.

Joi, 20 aprilie 2023 după o conferință interesantă la sediul Biblioteca UPT a urmat o întâlnire a participanțiilor la proiect cu studentii și cadrele didactice de la Politehnica timișoreana.
Conferința a fost moderată de Tudor Marchiș și Eugen Cocea, doi îndrăgostiți de automobile. Un salut virtual a venit de pe continentul american de la unul din inițiatorii demersului automobilistic, inginerul Dan Boboescu. Dânsul a povestit experiența sa de trăitor în China de acum un deceniu când abia se putea respira în marile orașe din cauza poluării excesive.

Iar sâmbătă a urmat o altă întâlnire cu publicul timișorean în Piața Victorie urmată de o demonstrasție concretă de circulație cât mai ecologică. În zona centrală, sub sloganul „Timișoara verde” a avut loc o simulare a unui viitor tăcut și fără noxe pe un circuit demonstrativ cu automobilele electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.