În perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2023 comisarii CJPC Timiș au desfășurat un număr de 803 acțiuni de control aplicând 460 amenzi în valoare totală de 2.763.500 lei, 163 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 740.912 lei.
Astfel, în primele 3 luni ale anului 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a efectuat, la nivelul județului, un număr de 368 acțiuni de control la magazinele de tip supermarket / alimentare, precum și 148 acțiuni de control la unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării), în toate fiind găsite nereguli.
În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni:
Supermarketuri
– 285 amenzi contravenționale în valoare totală de 1.811.000 lei
-92 avertismente
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de 282.111 lei
– a fost propusă sancțiunea complementară oprire temporară prestare servicii pentru 6 unități
Alimentație publică
(restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării)
– 90 amenzi contravenționale în valoare totală de 415.500 lei și 33 avertismente
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:
– oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 36.829 lei
– oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 31 unități
Dintre cele mai frecvente nereguli constatate se pot menționa:
– comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate
– comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj)
– comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai
– nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă)
– utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
– comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat.
– nerespectarea temperaturilor de depozitare la produsele alimentare comercializate în spațiile frigorifice
– comercializarea unor produse fără a avea pe etichete informațile în limba română,
– nerespectare condițiilor de depozitare.
– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte
– comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat
– utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre
– utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
– existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere
– folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– bloc alimentar (bucătărie, strat de grăsimi gros, igrasie neigienizat corespunzător, prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare
– existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare