Cum ar putea Alin Nica să prindă rolul vieții sale! FOTO-VIDEO

312

O binecunoscută asociație ce activează în domeniul cultural timișorean încearcă să se desprindă de inexorabilul monopol impus de la centru și să facă pași importanți cu sprijin din afara țării. Mai exact, chiar din afara spațiului comun european.

Cineaștii de la Documentor au căutat (și au găsit) parteneri serioși de proiecte culturale, tocmai în Norvegia, la Cercul Polar de Nord. Oameni de bine din orașul norvegian Bodo, care va deveni Capitală Culturală Europeană în 2024, nu s-au sfiit să ceară părerea timișorenilor pentru implementarea proiectelor lor, fiind dispuși, în schimb, să ofere granturi care vor permite finanțarea unor proiecte culturale timișorene.

Două proiecte norvegiene pentru Documentor și Școala de animație de la Timișoara.

Regizorul Florin Iepan și realizatorul de televiziune Călin Meda, mentorii Asociației ,,Documentor”, au avut miercuri o întâlnire cu media timișoreană în care au prezentat cele două proiecte câștigătoare cu care au impresionat juriul norvegian.

Unul din ele este un atelier sau poate chiar o școală dedicată tinerilor din ambele țări, care își doresc să se implice, la vară, în realizarea unui film documentar de animație. Acesta ar trebui să abordeze teme obișnuite, dar și universal valabile pentru alte spații culturale pentru a atrage atenția asupra potențialului oferit de Timișoara și Bodo.

Un al doilea proiect se referă tot la o colaborare apropiată pentru a permite impulsionarea celor ce doresc să realizeze filme aici la noi în regiune. Desigur că nu există puterea, bănească în primul rând, de a face filme artistice de anvergură.

Dar documentare, publicitate, animație ar fi posibile și la noi.

Banatul are mai multe atu-uri în acest sens. Actori, scenariști, locuri de filmare din cele mai diverse, de la peisaje urbane, industriale, castele și multe altele.

Iar apropierea de frontiera cu Ungaria este un alt important avantaj. De acolo se pot aduce simplu și rapid cele mai diverse echipamente, care au avantajul că pot ajunge mai repede decât de la București. În cadrul conferinței au fost prezentate o serie de argumente pertinente în favoarea ideii că zona noastră poate deveni un pol al filmelor de scurt metraj.

Au pledat în acest sens Florin Iepan, directorul Asociației Documentor, regizor a peste 40 de filme documentare și producții tv, Călin Meda, director artistic Documentor și Alina Ursoi, consultant Documentor.

Deși ajutorul Consiliului Județean a fost până în acest moment destul de inconsistent, se va marșa în continuare pe implicarea administrației județene în chestiuni legate de evenimente culturale.

Pentru a ieși din seriozitatea conferinței și pentru a da o notă de haz poveștii, protagoniștii întâlnirii de azi au spus că au de gând să-i propună președintelui CJT Alin Nica un rol important într-un film și anume cel de bucătar bun la toate, dar neapărat cu șorț galben!

Poate așa se va implica mai mult și va deveni mai receptiv la nevoile culturii locale

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.