Transylvanian Folk Songs la Viena

103

Pe data de 23 aprilie, de la orele 20.30, are loc concertul de jazz „Transylvanian Folk Songs – The Béla Bartók Field Recordings” susținut de Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri, la celebrul club de jazz Porgy & Bess din capitala austriacă.

Albumul Transylvanian Folk Songs, înregistrat la Timișoara, în 2018, la Sala Barocă a Muzeului de Artă, în cadrul proiectului Retracing Bartók, de către pianistul american de origine română Lucian Ban, alături de legendarul saxofonist britanic John Surman și violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri, se regăsește în clasamentele celor mai bune materiale discografice ale anului 2020 realizate de criticii specializați în muzică de jazz și se bucură de elogiile presei internaționale. Retracing Bartók este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu 2018 și face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.

Născut la Sânicolau Mare, Béla Bartók, compozitorul maghiar al secolului XX, a fost pasionat de muzica populară din Transilvania și din Banat. În 1904, a avut o revelație atunci când a ascultat o tânără cântând melodii populare tradiționale și a pornit în căutarea mai multor cântece. Într-un deceniu, a transcris mii de melodii și a înregistrat sute de muzicieni populari pe cilindri de ceară, considerându-și cercetările privind muzica populară românească drept „scopul său de viață”.

Un secol mai târziu, cei trei extraordinari muzicieni – Lucian Ban, John Surman și Mat Maneri – se lasă inspirați de muzica care l-a fascinat pe Bartók și abordează în stil propriu cântecele de dragoste, de zestre sau de jale, colindele de Crăciun și multe altele din colecția Béla Bartók. Interpretarea radicală a cântecelor populare din Transilvania este, așa cum afirmă JAZZ TIMES, „atât un act de omagiu, cât și de transformare”, fiind apreciată de fani și critici în egală măsură. Albumul a urcat rapid în topurile BILLBOARD, în European Jazz Media Charts, iar renumitul post de radio american NPR vorbește despre „misterul și claritatea cu care trio-ul infuzează cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici”.

Deutschlandfunk descrie modul în care „frumusețea melancolică și jocul propriu-zis oscilează în jazz-ul fascinant de cameră al trio-ului… devenind un eveniment magic”. „Transylvanian Folk Songs” intră în clasamentele NPR 2020 Jazz Critics Poll, Balkan World Music Charts, New York City Jazz Record BEST OF 2020.
Concertul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena și Jazz Updates Timișoara.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.