Firmele timișene, prezente la Forumul de Afaceri Serbia – România de la Belgrad, își doresc cu putere așa ceva!
Ieri, 13 aprilie, sala de conferințe a Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei a găzduit o importantă întâlnire a mediului de afaceri din cele două țări vecine.
La Forumul de Afaceri organizat de gazde, la cel mai înalt nivel din Serbia, alături de Camera de Comerț, Industrie a României și de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din Timiș a luat parte o serie întreagă de oameni de afaceri de ambele părți ale frontierei care își doresc să lege noi colaborări. Din partea de vest a țării au venit în capitala de pe Dunăre reprezentanți ai peste 20 de companii din județele Arad, Caraș-Severin și Timiș.
Evenimentul a avut ca principal scop dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, consolidarea prezenței firmelor românești pe piața din Serbia și atragerea de noi investiții în România.
Lucrările Forumului de Afaceri au fost deschise de Mihailo Vešović, director al departamentului Analize Strategice, Servicii și Internaționalizare din cadrul CCI a Serbiei, Mihai Daraban, președintele CCI și Florica Chiriță președintele CCIA Timiș.
„Mă bucur să revin în țara Dvs. de care mă leagă amintiri frumoase. Serbia este prima țară unde Camera de Comerț și Industrie Timișoara ( cum se numea la acea vreme n.r.) a organizat prima misiune economică din istoria sa „modernă“, în septembrie 1990, când am vizitat Centrul Expozițional Novi Sad. Serbia este și țara cu care am semnat cele mai multe convenții de colaborare cu camere de comerț regionale – 9 la număr, inclusiv cu Camera Națională a Serbiei. Mai mult, Serbia este țara cu care am derulat cele mai multe proiecte europene transfrontaliere și regionale. În total, 16 proiecte cu o valoare de peste 5,6 mil. Euro.
Dacă Domnul președinte Dărăban a vorbit despre relațiile cu Serbia la nivel național, eu vreau să mă refer la nivelul județului Timiș. Conform statisticilor oferite de Direcția Regională Vamală Timișoara, importurile realizate de către companiile timișene cu Serbia înregistrate în 2022 au cunoscut o creștere semnificativă față de anul precedent. Astfel, cifrele indică următoarele: valoarea importurilor a fost de 86,9 mil. Euro, iar cea a exporturilor a fost de 19,6 mil. Euro. Numărul firmelor cu asociați din Serbia înmatriculați la ORC este de 343 de firme cu un capital social subscris de 7,2 mil. Euro. În clasamentul investitorilor străini din județul Timiș, Serbia se poziţionează pe locul 4 ca număr de firme și pe locul 18 ca valoare a capitalului social subscris. Putem face mult mai mult, cu voință și eforturi de ambele părți! Județul Timiș fiind cel mai mare județ din România și având cea mai numeroasă comunitate de etnici sârbi din țară, sunt convinsă că avem toate „ingredientele” pentru a face afaceri de succes”, a declarat președintele CCIAT evocând anii de pionierat ai proaspetei structuri camerale de după 1990.
Mihai Daraban a accentuat ideea că Dunărea poate redeveni o coloană vertebrală a comerțului european. Transportul fluvial are nenumărate avantaje și este sprijinit necondiționat de Serbia, România și Austria. Pentru a deveni o structură economică perfect funcțională o posibilă asociație ar trebui să atragă de partea sa și țări ca Bulgaria, Ungaria și Slovacia care încă nu văd avantajele unui fluviu străbătut de barjele cu marfă. Ce lipsește acum unui flux constant de nave comerciale în ambele direcții este o predictibilitate a transporturilor.
Oportunitățile de investiții din Serbia și din România au fost prezentate de Agenția de Dezvoltare a Serbiei și respectiv de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.
Unul din cele mai interesante puncte din întâlnirea de afaceri de la Belgrad a fost ampla prezentare a posibilităților de afaceri ale României alături de poziționarea noastră ca stat în conglomeratul continental cu multe date statistice aduse în fața publicului de Excelența Sa, doamna Silvia Davidoiu, ambasadorul României la Belgrad.
Forumul a continuat cu întâlniri B2B ale firmelor românești cu companii din Serbia reprezentative din domenii de activitate precum agricultură, energie, construcții, industrie, IT&C, altele. Dar, de fapt, aproape orice domeniu de activitate ar putea avea un corespondent în țara vecină. E de menționat că Serbia ocupă locul patru între investitorii din Timiș, ca număr de firme, dar se situează mult mai jos ca sume investite.
Vom mai reveni în paginile „Banatul Azi” cu detalii despre această importantă întâlnire trasfrontalieră.