Cu mâna pe propriul puls, în burnout-ul medical

80

La sfârșitul lunii trecute, cadrelor medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara precum și colegilor lor din alte instituții medicale ale orașului, interesați de subiectul burnout-ului le-a fost oferită o conferință cu titlul: „A trăi pe muchie: cum să identifici și să depășești burnout-ul ajutându-te de filosofie și de puterea cugetării” ținută de prof. dr. Elliot D. Cohen, profesor la Universitatea Florida, SUA, fondator și director al Logic-Based Therapy & Consultation Institute (SUA). Conferința a venit la inițiativa prof. dr. Florin Lobonț, de la Universitatea de Vest Timișoara, care este cel care l-a invitat pe prof. dr. Cohen în România pentru a se adresa masteranzilor ce studiază Consilierea filosofică.

Prof. dr. Elliot D. Cohen este unul dintre principalii fondatori ai consilierii filosofice din Statele Unite. Este fondator și editor al Jurnalului Internațional de Filosofie Aplicată și al Jurnalului Internațional de Practică Filosofică, co-fondator și director executiv al Asociației Naționale de Consiliere Filosofică (NPCA) și președinte al Institutului de terapie și consultanță bazate pe logică. De asemenea, este autor a douăzeci și șapte de cărți și a numeroase articole în consiliere filosofică, filosofie aplicată și etică profesională.
În calitate de profesor de filosofie și specialist în etica medicală, prof. dr. Elliot D. Cohen este de mult timp interesat de aplicarea teoriilor abstracte (în special logica) în situații din viața reală. De pildă în cartea AIDS: Crisis in Professional Ethics, editată împreună cu Michael Davis, Cohen și colaboratorii săi oferă „discuții sistematice și motivate”, (potrivit unui colaborator al Issues in Law and Medicine), pentru cei care se luptă cu această boală. Aceasta include nu numai asistente și medici, ci și profesori, clerici, politicieni, administratori și mulți alții care trebuie să se orienteze între protejarea vieții private și prevenirea răspândirii HIV.
Un etician cu specializări în etică clinică, consiliere și etică juridică; Elliot Cohen a făcut parte din comitetul de etică al Cleveland Clinic Indian River Hospital, a deținut multă vreme poziția de Clinical Professor la Florida State University College of Medicine și a lucrat ca etician media și analist politic independent pentru companii de știri precum Huffpost, Truthout și Buzzflash. „Stilul de scris al lui Cohen este unul conversațional, în care există puțină filosofie tehnică. În schimb, Cohen folosește studii de caz și un limbaj simplu pentru a ghida cititorul prin confuzii, iluzii și presupuneri nerealiste care împiedică gândirea clară în multe situații din lumea reală” (Enclyclopedia.com).

Teoria Bazată pe Logică (LBT) esteo versiune evoluată filosofic a modalității de consiliere psihologică cunoscută sub numele de Terapie Comportamentală Rațional-Emotivă (REBT), dezvoltată de cunoscutul psiholog american Albert Ellis în anii 50. Oamenii își derivă problemele emoționale din premise iraționale din sistemele lor de credințe iar LBT ajută clienții să identifice aceste premise iraționale (reguli și rapoarte) și să folosească filosofia pentru a le depăși. „Nu dorințele reprimate despre trecutul tău sunt cele mai distructive pentru fericirea umană. În schimb, premisele iraționale suprimate în raționamentul actual sunt cele care tind să facă cel mai mult rău” (E. Cohen).
Despre toate acestea a vorbit prof. dr. Cohen în amfiteatrul Spitalului Județean, secondat de prof. dr. Florin Lobonț și prof. dr. Dorel Săndesc, manager general al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. El a arătat că burnout-ul este „starea de epuizare fizică sau emoțională care implică de asemenea și sentimentul de realizări minime precum și pierderea identității personale."
Prof. dr. Cohen a vorbit despre perfecționism ca un indicator al burnout-ului la cadrele medicale. A arătat că perfecționismul este prezentat, de către cei cale îl trăiesc, drept o filosofie de viață admirabilă și productivă dar i-a invitat pe auditori să-ți pună problema ce impact are acesta în viețile oamenilor. S-au prezentat mai multe feluri de perfecționism (adaptiv, maladaptiv) și efectele acestor variante.
În perfecționismul aspirațional (adaptativ) aspiri constant să fii perfect, încercând să devii din ce în ce mai bun în ceea ce faci, realizând că nu există limită pentru cât bine poți obține. La perfecționismul solicitant (maladaptativ), ceri nu mai puțin decât perfecțiune în orice faci, sau cel puțin în unele aspecte ale vieții — la locul de muncă, în sport, la școală, etc. În acest sens, a greși este un semn că ai ajuns la un eșec, o slăbiciune. Dacă alții dezamăgesc așteptările perfecționistului, aceștia vor fi văzuți ca fiind incompetenți, proști, învinși sau deficienți.

Prof. dr. Cohen a vorbit despre anxietatea asociată cu nevoia de perfecționism, despre vinovăția resimțită cu incapacitatea de a-și atinge țelul celui care trăiește după astfel de principii de viață și chiar despre posibilitatea apariției ideilor suicidare. S-a vorbit de asemenea despre patologia asociată cu acest mod de viață.
Pe parcursul conferinței s-a oferit participanților un test cu 10 întrebări care solicitau un răspuns personal cu da sau nu, prin însumarea punctelor rezultate realizându-se cât de aproape este cel care a făcut testul de burnout.
S-a vorbit și despre soluțiile pe care le are la îndemână un cadru medical, prof dr. Cohen explicând modalitatea sa de lucru ce implică ajutarea persoanei cu care lucrează pentru ca aceasta să găsească o zonă de confort și securitate metafizică, s-a explicat despre schimbările cognitive și de comportament care pot ajuta, despre modalități de a alege o filosofie de viață pertinentă fiecăruia dintre cei în situația de a se confrunta cu burnout-ul, despre felul de a lucra cu nevoia individului de a căuta aprobare de la ceilalți, despre filosofia respectului pentru celelalte persoane și despre necesitatea de a se construi un plan cognitiv- comportamental.
Desigur, pentru cei prezenți, întrebarea, după această expunere, a fost: și cum, cu ajutorul cui putem ajunge să aplicăm aceste principii? Prof. dr. Săndesc a vorbit despre avantajul Spitalului Județean de a avea psihologi cu care pot lucra atât aparținătorii și pacienții dar și cadrele medicale. Totuși, pentru această abordare să spunem diferențială a burnout-ului, prof. dr. Florin Lobonț a oferit posibilitatea de a se apela la serviciile Clinicii ReCentre Timișoara, cu programul „Navigând prin anxietate și depresie”, în cadrul căruia a oferit training și consultanță, pe perioada șederii sale aici, și prof. Dr. Cohen.
Anii de Covid au adâncit temerile personalului medical legat de capacitatea de a satisface nevoile populației și au dus la multe situații în care medicii, asistenții și infirmierii au ajuns la o stare de extenuare peste măsură, la o „ardere la două capete” din care, unii,încă nu au ieșit.
Doar prin o abordare profesionistă se poate realiza pasul spre o vindecare a celor care ne vindecă, care, și ei, au nevoie să-și ia pulsul și să-și reașeze în matcă firească activitatea.

Ramona Băluțescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.