Autorităţile din Timiş au tras linie şi au făcut public bilanţul inundaţiilor care au afectat zona de vest a ţării săptămâna trecută. Potrivit ISU Banat, au fost afectate de inundaţii 47 de comune şi sate aparţinătoare. De asemenea, apa a intrat şi în aproape 50 de case şi 66 de curţi şi grădini. Şi circulaţia rtuieră a fost afectată de viituri, 4 drumuri judeţene şi unul comunal au fost sub apă, iar acum sunt degradate şi cu asfalt crăpat.
Cele mai mari pagube au fost însă înregistrate în ceea ce priveşte culturile agricole. Nu mai puţin de 26.000 de hectare de teren au fost sub ape, iar fermierii au pierdut toată investiţia.
Într-o săptămână, cât timp efectele inundaţiilor au persistat, pe teren au muncit peste 300 de pompieri din cadrul ISU Banat. Aceştia au beneficiat şi de ajutorul colegilor lor din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor. Din cadrul serviciilor local pentru situaţii de urgenţă constituite la nivelul primăriilor au participat la lupta împotriva apelor 130 de voluntari.
Cea mai grea bătălie a fost cu râurile care s-au umflat peste cotele de inundaţii şi care au depăşit digurile. Aşa că angajaţii Direcţiei Bazinale de Apă Banat au intervenit şi au înălţat malurile cursurilor de apă de la Denta, Gătaia, Boldur şi Partoş folosind 31.500 de saci şi peste 2.000 de kilograme de folie de plastic.
Veşti bune vin din partea meteorologilor. Aceştia spun că precipitaţiile nu vor mai fi atât de frecvente, deşi instabilitatea atmosferică se menţine. Potrivit specialiştilor, cantităţile de apă care au căzut în iunie sunt şi de patru ori mai mari decât normalul acestei luni. Mai mult, grindina care a căzut a fost de dimenisuni istorice, circumferinţa unei bucăţi de gheaţă ajungând la 10 – 12 centimetri.
Prefectul judeţului Timiş le atrage atenţia agricultorilor care au pierdut culturi că este obligaţia lor să îşi asigure plantaţiile pentru a primi despăgubiri în caz de dezastre naturale. Mircea Băcală spune că Guvernul ar putea trimite unele ajutoare financiare pentru fermierii din Timiş, dar decizia nu a fost luată încă. În ceea ce priveşte oamenii ai căror case au fost afectate, ei nu pot beneficia de despăgubiri decât dacă deţin asigurările obligatorii.