Carnea de miel ajunge să se vândă la preț de ,,delicatesă” în preajma Paștelui

162

Inflația, prețul furajelor, costurile cu îngrășămintele, motorina sau energia, se reflecta direct în prețul pe care românii trebuie sa îl platească anul acesta pentru carnea de miel.

În primul rând, în toamnă, porumbul o fost 2 lei pe kilogram. Din start au crescut prețurile. O tonă de îngraășăminte, o fost 5700 de lei, un balot de fân sau de lucernă, o fost 300 lei. La un 40 lei kilogramul, să zicem că e acceptabil, dar luăm în calcul și varianta ca românii noștri nu mai au bani. Din moment ce n-ai putere economică, sau putere de cumparare, n-o să-ți treaca marfa . Atunci, mie, ca producator, facând un calcul, cât am băgat, mai bine le vând, nu mai țin, că nu are rost că țara asta nu ne ajută cu nimic- spune primarul comunei Libling, Ioan Munteanu, care este și crescător de ovine

Dupa cum arată piața la acest moment, prețurile au crescut față de anul trecut cu pâna la 30 de procente, ajungând astfel ca mielul în viu sa se vândă cu prețuri care pornesc de la 20 lei pe kilogram, iar sacrificat cu 40-45 lei pe kilogram, chiar mai scump, în funcție de piață.

Toți ciobanii așteaptă Paștele, că acuma, ar cam fi de dat miei. Daca nu dai miei la pață, după aia ai o problemă, pentru că n-avem o piață clară, să știi măcar ce s-ar putea întâmpla. La 45 de lei pe kilogram, hai sa zicem. că ar fi un preț bunicel. Un miel la 20kg ar fi 4 milioane. Daca l-ai da, sa zici cu 20 kilogramul în viu. Um miel de 20kg să zici că rămâne cu vreo 14kg de carne. Facem un calcul, 14 ori patru, da, ar fi mai bine taiat sa-i dai totuți. Într-adevar, pentru cei care cumpără, e mai dificil pentru că oamenii o duc destul de greu – ne-a declarat medicul veterinar Dacian Pîrvu de la Sârbova, la rândul sau crescator de ovine.

De parcă n-ar fi fost de ajuns motivele enunțate deja, care au condus la creșterea prețului carnii de miel, a fost nevoie ca în ecuație sa intre și supermarket-urile care pun o presiune suplimentară, cu preuri ce depașesc 60 lei pe kilogram la mielul în carcasa, dar care pot atinge și la 100 lei pe kilogram daca este vândut pe anumite piese.

„Aicea-i problema, ca-l aduc de afara . În loc sa vina mai ieftin, e mai scump de afara. Deci pleaca cu 20 lei de la noi, deci n-ar trebui să se întoarcă foarte scump. Da, ce să mai vorbim, ca așa este la toate produsele noastre. În aceste condiții, crescatorii de ovine se întreabă firesc, cine își mai poate permite și cât sș cumpere la aceste prețuri? Este și in detrimentul meu ca fermier, și al cumpărătorului, al amărâtului ăla care merge la lucru pe salar și platește chirie, întreținere și toate utilitățile și când trebuie să pună pe masa de Paște, sau pe orice masă, la urma urmei, n-are ce. Ce sa mai vorbim, pâinea de toate alea… Deci nu, nu, nu, nu suntem protejați deloc” , spune Dacian Pîrvu

Făcând așadar un calcul simplu, pentru un miel de până la 15 kg, românii vor cheltui anul acesta peste 600 lei, la care se mai adaugă, desigur și celelalte cumpărături obligatorii pentru masa de Paște. Va rezulta astfel, o notă de plată destul de piperată.

sursa http://www.radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.