Cea mai nouă și modernă stație de transformare va deservi comuna Dumbrăvița și toată zona de nord a Timișoarei | FOTO-VIDEO

398

Timișoara, în ansamblul ei, a urmat în ultimii ani un curs ascendent al dezvoltării economice. În special în partea de nord a orașului, dar și comunele din acel areal cum sunt Dumbrăvița, Giarmata, Giarmata Vii sau aeroportul Internațional „Traian Vuia” au avut o expansiune de-a dreptul explozivă în ce privește noile investiții și capacități de producție. La care se adaugă sutele, dacă nu chiar miile de locuințe ce au apărut în zona centurii de nord a orașului. Toate aceste comunități au o nevoie sporită de ernergie electrică. Și nu oricum, ci în condiții de calitate și de stabilitate. Locuitorii care până acum au fost afectați de desele perturbări ale distribuirii de energie electrică pot răsufla ușurați.

Noua investiție a celor de la E-Distribuție Banat va face uitate toate problemele de până acum.

E-Distribuție Banat a finalizat construcția unei stații de transformare noi, în valoare de 23,59 milioane de lei, în comuna Dumbrăvița, lângă municipiul Timișoara, în beneficiul a peste 5.300 consumatori atât casnic cât și industriali, într-o zonă în plină dezvoltare. Stația este una dintre cele mai performante din sistemul românesc de distribuție a energiei electrice. Alte 27 de milioane de lei vor fi investite în rețelele de medie tensiune conectate la stația de transformare, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 50 de milioane de lei.

Stația este alimentată din linia electrică de înaltă tensiune, de 110 kV, din apropiere. Racordul este făcut printr-o linie electrică subterană, introdusă în sistemul Telecontrol al companiilor E-Distribuție, ceea ce permite operarea și efectuarea manevrelor de la distanță, din dispecerat. Teoretic, vorbim despre timpi reduși de intervenție și îmbunătățirea calității serviciilor.

. În momentul de față, aceasta are o capacitate totală de 50 MVA, care poate crește până la 80 MVA pe parcurs după cum o cer necesitățile.
Directorului regional E-Distribuție Muntenia Alin Crăciunescu, a prezentat datele tehnice ale investiției dar și buna colaborare cu autoritățile județene și locale.

Deși vremea câinească a fost total potrivnică unui eveniment de așa amploare o mulțime de invitați a ținut să asiste la darea în folosință a celei mai moderne astfel de stații de transformare.

Totul strălucea a nou și mirosea ca scos din cutie. După cum ne-au asigurat cei din conducerea firmei de distribuire de energie este vorba de o lucrare gândită peste generații. Nu asigură doar energia necesară acum, în acest moment, ci este o bijuterie tehnică ce va fi la fel de actuală și peste zeci de ani când va fi nevoie de cantități mult mai mari de energie.

Stația este complet digitalizată și funcționează în sistem de Telecontrol, fiind dotată cu echipamente noi, compacte, eficiente energetic, o parte dintre acestea produse în România.

„Calea spre viitor este o cale spre electrificare. Trebuie redusă dependența de combustibilul fosil. Este nevoie de surse regenerabile de energie, iar rețelele viitorului sunt unele capabile să se susțină energetic. Poate părea ceva îndepărtat, dar se întâmplă deja în România. De exemplu, prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice a fost instalată de Enel la Aeroportul Internațional Timișoara.


Decizia clienților poate influența viitorul industriei energetice. Astăzi, la nivel global, cca. 20% din toată energie pe care o consumăm este energie electrică. Conform directivelor europene, acest procent trebuie crescut de la 20% la 50%, iar asta implică din ce în ce mai multe rețele de distribuție. Este nevoie de modernizarea infrastructurii existente și de extindere”,
a explicat contextul în care țara noastră are nevoie de astfel de stații de curent Carlo Pignoloni country manager Enel România.

„Stația transformare de la Dumbrăvița este un proiect deosebit de important care susține eforturile noastre constante de digitalizare și creștere a rezilienței rețelelor de distribuție, cu scopul de a ne atinge țintele de decarbonizare și electrificare, toate în beneficiul clienților. Investiția semnificativă în acest proiect reflectă viziunea și angajamentul nostru de a susține dezvoltarea acestei zone. Proiectul va aduce beneficii semnificative pentru această comunitate în dezvoltarea, calitatea serviciului de distribuție și siguranța alimentară cu energie electrică, și oferind posibilități suplimentare de conectare la rețeaua electrică a noilor consumatori”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție .

Rând pe rând au mai luat cuvântul președintele onsiliului Județean Timiș, subprefectul Sorin Ionescu, viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără, dar și beneficiarul principal, anume primarul comunei Dumbrăvița, (e teritoriul pe care se află investiția) Horia Bugarin.

„Relațiile dintre investitori și autorități s-au îmbunătățit in ultimii ani și datorita deschiderii de care ați dat dovadă. E o mare realizare. De fiecare dată când un dezvoltator vine într-un județ nou, cere acces la drum și electricitate. Timișoara și județul Timiș s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani și capacitatea nu s-a dezvoltat în același ritm; dezechilibrul s-a putut vedea și în modul de dezvoltare – lucrurile s-au dezvoltat în jurul facilităților și nu invers. Viziunea nu trebuie să urmeze dezvoltării. Împreună trebuie să găsim acele oportunități care să facă din zona noastră una cât mai atractivă. Vorbim de o perioadă foarte dificilă, în care se pune presiune pe umerii furnizorilor de energie”, a accentuat ideea de colaborare Alin Nica.

Începând din 2005, E-Distribuție Banat a realizat investiții de peste două miliarde de lei în modernizarea și digitalizarea rețelei electrice, în retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare și în înlocuirea echipamentelor de măsurare. E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea. Rețelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuție numără 286 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.

Cum totul a stat sub semnul binecuvântării oferite de un sobor de preoți ce au sfințit lucrarea de înaltă tehnologie nu sunt motive ca aceasta să nu funcționeze mulți ani fără incidente și reparații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.