Un film despre povestea marelui artist care e Nicu Covaci, fondatorul celebrei trupe timişorene Phoenix, va rula duminică, la cinematograful Bucureşti din Piteşti.
„Duminică, 2 aprilie 2023, de la ora 19, la cinematograful „București” din Piteşti va fi proiectat filmul „Phoenix – Povestea”, în prezența fondatorului trupei Phoenix, Nicu Covaci.
Regizat de cineastul Cristian Radu Nema și produs de Bianca Beatrice Michi, filmul spune povestea trupei Phoenix, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix.
Prețul unui bilet la acest film este de 25 lei”, a informat Primăria Piteşti.
Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a născut în 1947 la Timişoara, din mamă basarabeancă şi tată bănăţean. Primii 11 ani de viaţă şi i-a petrecut crescut doar de mamă, tatăl său fiind deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În 1961-1962 a pus bazele formaţiei Phoenix, alături de un prieten ungur din Timişoara, Bela Kamocsa.
Din Phoenixul primilor ani au mai făcut parte Dorel Vintilă Zaharia, Florin „Moni” Bordeianu şi Gunther Reininger; o superbă mostră de înţelegere şi armonie interetnică, atât de caracteristice Banatului şi Transilvaniei, întâlnită şi la un alt grup celebru al perioadei comuniste, Semnal M din Cluj-Napoca.
Anii 1974 şi 1975 marchează consacrarea definitivă a trupei Phoenix, cu albumele Muguri de fluier şi Cantofabule. Au urmat zeci de alte albume şi reeditări, care au validat, definitiv, intrarea grupului Phoenix în panteonul muzicii rock româneşti.
N-o să detaliem aici cine e Nicu Covaci şi ce a reprezentat Phoenix în muzica şi în cultura românească. Recunoaşterea de care au parte Nicu Covaci şi Phoenix e cvasiunanimă.
Mai adăugăm doar că, în ciuda unei cariere muzicale inegalabile, lui Nicu Covaci i s-a refuzat accederea în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pe motiv că nu are studii superioare şi că nu a promovat un examen de compoziţie muzicală.
Păstrând proporţiile, e ca şi cum Mihai Eminescu, Ion Creangă sau George Topîrceanu ar fi scoşi din manualele de literatură, pe motiv că nici ei nu şi-au finalizat studiile universitare.
Pe Nicu Covaci şi pe Phoenix, însă, nu-i va putea scoate nimeni din inimile a sute de mii, dacă nu milioane de români, care le ascultă şi azi capodoperele muzicale, cu aceeaşi plăcere ca şi acum 50 sau 60 de ani.
surse foto: Primăria Piteşti, Wikipedia
Sursa: https://argesulonline.ro/